Ce este osteoporoza?
Osteoporoza este afecţiunea caracterizată prin scăderea masei osoase şi deteriorarea ţesutului osos. Consecinţele directe sunt slăbirea şi fragilitatea oaselor şi o predispoziţie mai mare la fracturi decât în cazul unui os sănătos.
Cel mai des afectate sunt oasele şoldului, articulaţiile membrelor sau coloana vertebrală care ajunge să se curbeze, tasarea vertebrelor conducând la scădere în înălţime şi durere cronică.
Categoriile de risc pentru această afecţiune sunt atât femeile cât şi bărbaţii. În cazul femeilor, riscul este mai mare şi se recomandă efectuarea unui test DXA o dată pe an pentru femeile cu vârsta între 45-60 ani şi o dată la 6 luni pentru femeile de peste 60 de ani.
Cum se poate diagnostica?
Diagnosticarea osteoporozei se realizează prin:
- măsurarea densităţii minerale osoase care se face prin examen DXA;
- investigaţii radiologice;
- analize de sânge.
Radiografia nu este suficientă pentru a diagnostica boala decât într-o fază foarte avansată (tasări vertebrale) iar analizele sunt utile pentru o imagine de ansamblu. Singura modalitate prin care se poate pune diagnosticul de osteoporoză cu certitudine este testul DXA.
Osteodensitometria este metoda de referinţă pentru diagnosticarea osteoporozei. Este o investigaţie paraclinică de măsurare a densităţii osoase şi se realizează prin testul DXA (dublă absorbţimetrie cu raze X) care:
- stabilişte diagnosticul de osteoporoză şi evaluează riscul de demineralizare osoasă în timp;
- măsoară rezistenţa oaselor;
- stabileşte eficacitatea tratamentului osteoporozei.
Examinarea DXA este o procedură rapidă, fără durere, comodă şi neinvazivă ce presupune o doză mică de iradiere. Pacientul care efectuează o astfel de procedură nu necesită nici o pregătire în prealabil iar timpul examinării este de doar câteva minute.
Osteodensitometrul DXA Horizon este produs de HOLOGIC USA, prima companie care a introdus sistemul DXA, stabilind standardul pentru densitometria osoasă.
Examinarea DXA:
- este o procedură rapidă, fără durere, comodă şi neinvazivă;
- presupune o doză mică de iradiere;
- nu necesită nici o pregătire în prealabil;
- timp scurt al examinării (între 10 – 15 minute, în funcţie de segment).
Consecinţe / stil de viaţă
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a identificat osteoporoza ca reprezentând o problemă majoră de sănătate publică, fiind considerată în primele zece boli cu răspândire largă.
Fracturarea unui os are impact asupra calității vieţii unei persoane. Nevoia de însoţire permanentă, dizabilitatea fizică şi durerile afectează stilul de viaţă al persoanei. Afecţiunea determină incapacitatea persoanei de a realiza activităţile de rutină și în cele din urmă pierderea independenței, cu implicaţii pe plan emoţional şi social.
Care sunt factorii de risc în apariţia osteoporozei?
- Hormonali: menopauză precoce (înainte de 45 de ani), hipogonadism la ambele sexe;
- Genetici: constituţia fragilă (persoane cu greutate scăzută, statură mică), sex feminin, antecedente în familie;
- Medicaţii şi boli: corticoterapie prelungită, artrită reumatoidă, hipertiroidie, hiperparatiroidism primar;
- Alţi factori: vârstă avansată, lipsa vitaminei D, fracturi de fragilitate anterioare, consum de tutun, exces de cafea şi alcool, sedentarism, aport redus de calciu.
Cum tratăm osteoporoza?
Persoanele cu osteoporoză sunt îndemnate să se protejeze împotriva fracturilor prin adoptarea unui stil de viață sănătos, exerciţiu fizic susţinut minim 30 minute pe zi în paralel cu un tratament medical adecvat.
Măsuri de prevenire
Măsurile pentru prevenirea osteoporozei trebuie iniţiate înainte de împlinirea vârstei de 50 ani:
- un stil de viaţă sănătos, activ;
- o dietă echilibrată, bogată în calciu, vitamina D şi proteine;
- exerciţii fizice regulate.