Sănătatea oaselor, prioritară la Spitalul „Providența”

Doamna Didina are 74 de ani și a venit de la Ungheni la Spitalul „Providența” din pricina durerii. Suferă de reumatism, iar în urmă cu câțiva ani a făcut și un tratament pentru a evita ca osteoporoza să pună stăpânire pe oasele ei și atunci s-a simțit mai bine. De ceva timp însă, starea ei nu este una bună, așa că doamna Didina și-a făcut curaj să se îngrijească de sănătate. „Ne luăm cu treaba zilnică, ne neglijăm şi starea de sănătate se poate agrava. Eu am fost spălătoreasă și infirmieră, iar acum se văd consecințele. Am doi copii, mai am doi nepoți, poate că ajung să joc și la nunta lor...”, a povestit doamna Didina.

Internată la secția de Recuperare Medicală, pacientei i s-a recomandat testul DXA, de măsurare a densității osoase. Spitalul „Providența” a achiziționat recent unul dintre cele mai performante echipamente de investigație imagistică de acest tip, așa încât doamna Didina a fost printre primele paciente care au beneficiat de aparatura medicală. „Am mers și am făcut testul DXA, rezultatele nu au ieșit rele, acum voi respecta ce spune doamna doctor și  va fi mai bine”, a adăugat încrezătoare doamna Didina.

Spre deosebire de dumneaei, doamna Zenaida nu mai efectuase testul DXA până acum. Diagnosticată cu mai multe boli, a suferit niște complicații la oase și a decis să vină la spital, pentru a vedea dacă nu cumva este afectată și de osteoporoză. „Vă dați seama, am 68 de ani și până acum nu am făcut testul acesta, deși știu că este foarte important. Mi-a fost foarte frică, pentru că așa sunt eu din fire, extrem de emotivă și fug de spitale. Dar vreau să vă spun că doamna doctor s-a comportat de parcă ar fi fost mama mea, prin felul ei de a fi, m-a atras. Iar testul a durat doar câteva minute, aşa cum mi s-a prezentat de la început”, a spus doamna Zenaida.

Din fericire, și în cazul ei rezultatele au fost unele bune, nefiind diagnosticată cu osteoporoză. Acest lucru a liniștit-o, la fel ca întreaga experiență avută la Spitalul „Providența”. „Tot personalul vorbește frumos, sunt atenți la orice detaliu, la tot ce spunem, având multă răbdare cu fiecare dintre noi”, a precizat zâmbind doamna Zenaida.

Fiind considerată de Organizația Mondială a Sănătății a fi printre primele 10 boli cu răspândire largă, osteoporoza (scăderea masei osoase și deteriorarea țesului osos) afectează cel mai des oasele șoldului, încheieturile mâinilor și coloana vertebrală. Statisticile arată că una din două femei și unul din patru bărbați cu vârste peste 50 de ani se supun riscului de fractură vertebrală.

Persoanele interesate de efectuarea testului DXA sunt rugate să se programeze prealabil la numerele de telefon 0232 241 271 / 0730 230 030, pe email la programari.spital@providentamedical.ro sau la sediul Spitalului „Providența”, Șoseaua Nicolina, nr. 115, Nicolina 2, Cug, Iași.