Luptă cu osteoporoza la Spitalul „Providența”

Spitalul „Providența” se alătură unităților medicale din întreaga lume care luptă pentru depistarea precoce a osteoporozei. Fiind considerată de Organizația Mondială a Sănătății a fi printre primele 10 boli cu răspândire largă, osteoporoza (scăderea masei osoase și deteriorarea țesului osos) afectează cel mai des oasele șoldului, încheieturile mâinilor și coloana vertebrală.

Noul osteodensitometru Horizon DXA achiziționat de Spitalul „Providența” este acum la dispoziția pacienților pentru a afla care este densitatea lor minerală osoasă și ce pot face pentru a ține afecțiunea cât mai departe. Aparatul este produs de HOLOGIC USA, prima companie care a introdus sistemul DXA la nivel mondial.

Osteodensitometria sau testul DXA, așa cum este numită investigația, reprezintă singura modalitate prin care poate fi stabilit un diagnostic sigur de osteoporoză și prin care pot fi evaluate riscul de demineralizare osoasă în timp și eficacitatea tratamentelor. În funcție de segmentul evaluat, durata investigației este între 10 și 15 minute.

Testul DXA înseamnă o dublă absorbțimetrie cu raze X, este o procedură fără durere, neinvazivă. Presupune o doză mică de iradiere și nu necesită o pregătire în prealabil. Prin intermediul radiografiei nu putem diagonstica boala decât într-un stadiu foarte avansat, când deja apar tasările vertebrale. Cum nu există dureri sau alte simptome ale osteoporozei, testul DXA ne ajută să o diagnosticăm din timp și să evităm complicații precum fracturarea osoasă și chiar infirmitatea”, a declarat dr. Ana Maria Ignat, șeful Secției de Reabilitare Medicală din cadrul Spitalului „Providența”.

Având în vedere factorii de risc hormonali și genetici în ceea ce privește apariția afecțiunii, statisticile arată că una din două femei și unul din patru bărbați cu vârste peste 50 de ani se supun riscului de fractură vertebrală.

Persoanele interesate de efectuarea testului DXA sunt rugate să se programeze prealabil la numerele de telefon 0232 241 271 / 0730 230 030, pe email la programari.spital@providentamedical.ro sau la sediul Spitalului „Providența”, Șoseaua Nicolina, nr. 115, Nicolina 2, Cug, Iași.