Radiologie

Radiologia este acea ramură a medicinei care recurge la tehnologiile imagistice (precum radiografia, ultrasonografia (ecografia), tomografia computerizată (CT), rezonanța magnetică nucleară (RMN)) pentru a diagnostica sau trata anumite boli.

RADIOGRAFIA – este în continuare cea mai frecvent folosită metodă imagistică radiologică. Este o metodă de investigație care utilizează razele X pentru a obține informații despre anumite zone sau organe ale corpului uman.

În ce constă investigația?

Aparatul utilizat pentru efectuarea radiografiilor este compus dintr-un tub emițător de raze X și un ecran pe care se formează imaginea radiologică.

În funcție de regiunea de examinat pacientul se poziționeză în picioare sau stă întins pe masă.

Pregătirea pacientului

Pentru efectuarea majorității radiografiilor nu este necesară o pregatire prealabilă.

Înainte de investigație pacientul este rugat să își îndepărteze hainele, bijuteriile, ochelarii și alte obiecte metalice care pot interfera cu imaginea radiologică.

Indicații

Radiografia este indicată pentru diagnosticul unor afecțiuni traumatice, infecțioase, inflamatorii, tumorale etc.

 

Contraindicații

Razele X au un efect negativ asupra femeilor însărcinate. Pot apărea deformări ale corpului fătului sau afecțiuni grave care pot periclita viața copilului. Pe toată perioada sarcinii, femeile gravide nu trebuie expuse la radiații. În caz contrar, dezvoltarea normală a fătului poate fi compromisă.

În urma iradierii cu raze X crește riscul de avort spontan, de malformații congenitale sau anomalii cerebrale, precum retard mintal. De asemenea, expunerea gravidei la radiații poate duce la apariția în copilarie a leucemiei sau a diverselor tipuri de cancer.

Atât în cazul femeilor însarcinate cât și în cazul copiilor/ tinerilor trebuie să se țină cont de raportul risc-beneficiu.

 

În cadrul Spitalului şi Policlinicii Providența pacienții pot beneficia de radiografii digitale ale:

  • toracelui
  • articulațiilor și membrelor
  • coloanei vertebrale
  • craniului (sinusuri, șa turceasca, incidențe speciale)

Radiografia digitală este o metodă inovatoare în sensul în care razele X nu mai impregnează un film radiologic, ci sunt procesate și ajung la nivelul unui computer.

Comparativ cu radiologia convențională clasică, tehnica de radiologie digitală prezintă o serie de avantaje, cel mai important fiind calitatea imaginii radiologice. Imaginea radiologică ce ajunge la nivelul unui computer poate să fie prelucrată, astfel încât valoarea diagnostică este maximă.