Indicații
- Mamografia se realizează ca metodă de screening, la femeile cu vârste peste 40 de ani și care nu prezintă simptomatologie, în această situație fiind recomandată anual. Ca metodă de diagnostic este utilizată la femeile care au simptomatologie clinică (dureri, noduli palpabili, scurgeri mamelonare etc.)
Pregătirea pacientei
- Este bine ca mamografia să fie realizată după menstruație, când sânii nu sunt congestionați și sensibilitatea lor este mai scăzută.
- Pentru efectuarea mamografiei pacienta este rugată să se dezbrace de la brâu în sus și să îndepărteze bijuteriile de la nivelul gâtului, care pot apărea în imagine.
- Folosirea deodorantelor, atât solide cât și de tip spray, folosite pentru regiunea axilară, pot genera artefacte de imagine datorită anumitor compuși radioopaci, determinând erori de diagnostic. De aceea este imperios necesară toaleta atentă a zonelor axilare anterior mamografiei sau evitarea folosirii deodorantelor în ziua examinării.
- Se aplică dispozitive de protecție - șorțuri, gulere, apoi se poziționează pacienta în funcție de regiunea de examinat, asigurându-se ca această poziție să fie păstrată pe parcursul examinării.
Este bine ca pacienta să informeze medicul despre: operațiile de la sân, tratamente hormonale și să aducă rezultatele investigațiilor anterioare (mamografiile vechi, ecografiile, examinări prin rezonanță magnetică), pentru a putea urmări evoluția eventualelor leziuni.
Contraindicații
- Ca orice examinare cu raze X mamografia este contraindicată femeilor însărcinate.
Etichete