Mamografia digitală - avantaje şi recomandări pentru paciente

Dr. Flavia Luca, medic specialist Radiologie și Imagistică medicală în cadrul Spitalului „Providența”, ne oferă mai multe detalii despre mamografia digitală și noul mamograf achiziționat de unitatea medicală.

- Ce reprezintă examenul mamografic digital?

- Mamografia este o metodă imagistică de examinare a sânului, o examinare sigură, cu doze foarte mici de radiații, fiind considerată de mare acuratețe în depistarea precoce a cancerului mamar. Spre deosebire de mamografia analogică, cea digitală permite medicului să vizualizeze imaginile pe monitoare de înaltă rezoluție, așa încât se poate ajusta luminozitatea, se poate schimba contrastul și se poate mări imaginea în zonele de interes. De asemenea, se reduce nevoia de repetare a examinării din cauza supra sau subexpunerii la care ar fi supusă pacienta, scăzând doza de radiații și anxietatea pacientei.

Practic, la examenul mamografic se urmăresc parametri precum structura și densitatea sânului, simetria de volum și mărime și prezența de opacități, asimetrii, distorsiuni, microcalcificări suspecte, macrocalcificări, imagini mixte.

- Când este recomandat să facem acest examen?

- Mamografia se realizează ca metodă de screening, la femeile cu vârste peste 40 de ani și care nu prezintă simptomatologie, în această situație fiind recomandată anual. Ca metodă de diagnostic este utilizată la femeile care au simptomatologie clinică (dureri, noduli palpabili, scurgeri mamelonare etc.)

- Cum ajută mamografia în prevenția sau tratamentul cancerului la sân?

- Mamografia poate depista cancerul într-un stadiu incipient, astfel încât să se poată utiliza mijloacele terapeutice optime, fiind posibile salvarea sânului și vindecarea, cu implicații enorme asupra fizicului și psihicului pacientei.

- Cum procedați atunci când diagnosticați astfel de afecțiuni?

- Atunci când în urma unui examen mamografic sau ecografic au fost descoperite leziuni cu caracter suspect sau cert de malignitate, principala indicație este efectuarea unei puncții biopsii eco-ghidate. Ulterior, conduita terapeutică va fi corespunzătoare rezultatului histo-patologic (consult oncologic/chirurgical).

- Există opinii care susțin că mamografia ar expune, de fapt, sânii la un risc de cancer, din cauza radiațiilor. Cum explicați?

- Mamografia este, într-adevăr, o metodă care folosește radiații scăzute, dar doza și tipul de expunere sunt limitate, reduse mult prin metoda digitală, astfel încât raportul risc beneficiu este în favoarea pacientei.

- Ce avantaje vă oferă noul mamograf de la Spitalul Providența?

- Mamografia digitată cu tomosinteză are aceleași indicații ca mamografia analogă, doar că sensibilitatea și specificitatea metodei sunt mai mari.

- Care sunt limitele mamografiei?

- Din cauza compoziției diferite a sânului, imaginea mamografică diferă de la o femeie la alta și de la un grup de vârstă la altul. Acest lucru face ca și sensibilitatea de detectare a modificărilor să fie diferită, fiind, uneori, necesare alte investigații imagistice.

De asemenea, trebuie înțeles că mamografia nu are eficacitate de 100% în detectarea tuturor tipurilor de cancer mamar. Faptul că se indică și alte examinări, cum ar fi ecografia, nu înseamnă întotdeauna ceva anormal pe mamografie, ci faptul că structura țesutului glandular este foarte bogată. Și acest lucru poate ascunde imagini patologice, în special în stadiu incipient.

Tehnica este, totodată, greu de suportat în cazul mastitei. Există și tumori maligne cu aspect mamografic pseudobenigne și neoplasme cu dezvoltare intrachistică care pe imaginea mamografică apar ca opacitate cu caracter de benignitate, caz în care care este absolut necesară completarea cu o ecografie mamară sau examinare prin rezonanță magnetică.

Nu în ultimul rând, implantul mamar poate masca vizibilitatea unei porțiuni de țesut mamar localizat posterior.

***

Accesarea serviciilor medicale se face cu programare prealabilă la numerele de telefon 0232 241 271 / 0730 230 030, pe email la programari.spital@providentamedical.ro sau la sediul Spitalului „Providența”, Șoseaua Nicolina, nr. 115, Nicolina 2, Cug, Iași.