Din practica de cabinet...... Burn out syndrom

Doamna Grigore Elena Alina, psiholog la policlinica Providența, ne oferă informații despre sindromul de epuizare.

♦ Burn-out syndrom sau sindromul de epuizare emoțională este adesea întâlnit în rândul tânărului adult și este destul de asemanător tulburării depresive sau poate duce la ea.

♦ Există câteva puncte comune cu depresia:

-tulburări ale somnului;

-tulburări digestive;

-o scădere a rentabilității;

-o senzație progresivă de epuizare ;

-iritabilitate;

-lipsa dialogului;

-senzația de a fi golit sau în altă parte;

-impresia că munca invadează totul, inclusiv viața privată.

 

♦ Etapele sindromului burn-out:

  1. Entuziasmul idealist-atitudine specifică începătorilor, în care individul consumă o cantitate de energie extrem de ridicată, având impresia că munca îi va umple viața și va acoperi toate carențele.

  2. Stagnarea ineficientă - munca își pierde aspectul primordial, iar în prim plan vin revendicările personale și individul ar fi fost păclit și ar căuta o reparație externă.

  3. Sentimentul de frustrare: individul își pune întrebări în privința sensului muncii sale, își analzează alegerile, nu mai are chef să muncească.

  4. Apatia - imaginea de sine devalorizată determinată de insatisfacție profesională, căutarea unor poziții de securitate.

 

♦ Cum se manifestă sindromul burn-out:

1. Somatizările : insomnie, obseală, dureri de spate, cefalee, migrenă, dureri ulceroase, tulburări gastro-intestinale, episoade infecâioase prelungite (rinofaringite, sindrom pseudogripal). Pot apărea sau se pot agrava comportamentele de dependență: supraconsum de alcool, tutun, alimente, substanțe psihotrope, în încercarea de diminuare a anxietății.

2. Reacțiile psihice: stări anxioase, retragere emoțională, iritabilitate, agresivitate, labilitate emoțională, toleranță la frustrare redusă, scăderea capacității de concentrare, pierderea intereselor.

Sindromul de burnout nu se asociază neapărat cu orele suplimentare de la locul de muncă, ci cu stresul cronic acumulat, starea de epuizare, insatisfacția față de activitatea desfășurată zilnic și sentimentele de inutilitate resimțite.

 

Vă stăm la dispoziție pentru informații și programări:

📧 programari.policlinica@providentamedical.ro

📱 0729 292 897

☎️ 0232 215 940

💬 WhatsApp 0729 292 897

Foto credit: pixabay