Doamna Grigore Elena Alina, psiholog la policlinica Providența, ne oferă informații despre adolescența timpurie.
♦ Dacă copilăria de mijloc (6-10 ani) este considerată cea mai bună perioadă din viața unei persoane, adolescența timpurie (11-14 ani) este considerată cea mai dificilă.
♦ În această perioadă tinerii se simt foarte vulnerabili. Schimbările fizice din această perioadă pot fi considerate ca cele mai rapide din viață, exceptând dezvoltarea din perioada 0-1 ani. Modificările fizice și corporale pot cauza foarte multă confuzie, disconfort, focalizare excesivă pe sine și anxietate. Fiind focalizați pe sine, adolescenții, în acest interval de vârstă, sunt foarte sensibili în legătură cu imaginea și performanța lor. Stima lor de sine de obicei descrește în timpul acestei perioade de dezvoltare.
♦ Un alt fenomen care cauzează îngrijorări în rândul părinților este cel denumit de specialiști ,,fabulație personală”, și care se referă la convingerea pe care o au mulți tineri că sunt unici, speciali, invulnerabili, că lucrurile rele se pot întâmpla altora și nu lor, ceea ce explică de ce atât de mulți copii se implică în comportamente de risc.
♦ Colegii joacă un rol important în viețile adolescenților și deși adolescenții se consideră unii pe alții sursă de suport, sunt vulnerabili la umilirea din partea celorlalți. Apartenența și respingerea sunt aspecte majore în această perioadă, iar dorința de acceptare și teama de respingere duce la vulnerabilitate față de presiunile sociale.
♦În timpul adolescenței timpurii, tinerii trec prin perioade afective foarte oscilante. Acest interval de dezvoltare este caracterizat de toane, răbufniri emoționale, furie, anxietate, rușine și depresie. Aceste emoții negative sunt o povară pentru acești copii, care duc la anxietate și depresie deseori mascate de furie. Acest răspuns ține oamenii la distanță și poate duce la un conflict de amploare cu părinții sau cu colegii.
Vă stăm la dispoziție pentru informații și programări:
📧 programari.policlinica@providentamedical.ro
📱 0729 292 897
☎️ 0232 215 940
💬 WhatsApp 0729 292 897
Foto credit: pixabay