Ziua mondială de luptă împotriva cancerului

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este marcată în data de 4 februarie a fiecărui an şi are ca scop intensificarea acţiunilor menite să conducă la o mai bună informare a opiniei publice în legătură cu această boală, dar şi pentru a încuraja prevenirea, detectarea și tratamentul acesteia.

Ziua de luptă împotriva cancerului a fost instituită de Union for International Cancer Control (Uniunea Internațională de Control al Cancerului) – UICC pentru a susţine implementarea obiectivelor stabilite în Declarația de la World Cancer, scrisă în 2008.

Scopul major al acestei zile este acela de a reduce în mod semnificativ boala și decesul cauzate de cancer.

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este parte a campaniei mondiale în lupta cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris, adoptate la summit-ul mondial împotriva cancerului pentru noul mileniu, desfăşurat în 4 februarie 2000.

Acest document consemnează necesitatea unei alianţe puternice între cercetători, profesionişti din domeniul sănătăţii, pacienţi, guverne, parteneri din industrie şi mass-media în lupta împotriva cancerului.

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume, afectând anual femei și bărbați, tineri și vârstnici. Cancerul la plămân, stomac, colon, ficat, sân, col uterin sunt cele mai frecvente cazuri care duc la mortalitate, provocând aproximativ 13% din totalul deceselor pe plan mondial.

Aproximativ 30% dintre cazurile de deces din cauza cancerului au drept cauză un indice crescut al masei corporale/obezitate, lipsa din alimentație a fructelor și legumelor, consumul de alcool și tutun.

În prezent, 8,2 milioane de persoane mor din cauza cancerului în fiecare an, în lume, dintre care 4 milioane mor prematur (la vârste între 39 și 60 de ani), potrivit informaţiilor publicate pe worldcancerday.org.

Anul acesta, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului se desfășoară sub sloganul: „Eu sunt și voi face” (I am and I will). Această afirmație reprezintă puterea care stă în mâinile noastre, a tuturor, de a reduce impactul și povara cancerului prin acțiuni de educare și informare.

Tematica din acest an a evenimentului subliniază importanța detectării precoce a cancerului.

„Anul acesta, cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, vrem ca toți oamenii să știe că cele mai multe forme de cancer pot fi gestionate și chiar vindecate dacă sunt depistate și tratate în faze incipiente. Prin detectarea precoce a cancerului, putem preveni milioane de decese la nivel global”, a explicat dr. Cary Adams, din partea Union for International Cancer Control (UICC), care organizează, în fiecare an, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului.

Din 2015, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este marcată și în România.

Potrivit Legii 274/2015 privind declararea Zilei de luptă împotriva cancerului, autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și organizațiile nonguvernamentale pot acorda, cu acest prilej, sprijin material și financiar pentru organizarea de evenimente dedicate creșterii nivelului de educație sanitară și a gradului de conștientizare în ceea ce privește această maladie.

La Spitalul Providența pacienții pot accesa o serie de pachete medicale, destinate diagnosticului precoce:

Pachete pentru depistarea cancerului de sân și a celui de col uterin

Pachet pentru depistarea cancerului de colon



Pentru accesarea rapidă și pentru ajutor în stabilirea pachetului de servicii medicale potrivit în funcție de nevoile fiecărei persoane, Spitalul „Providența” pune la dispoziție serviciul de consiliere medicală la numărul de telefon: 0786.261.263.



Pentru alte detalii și informații puteți suna la 0232.241.271 și 0730.230.030.

Sursa: basilica.ro,