Ziua Medicului de Familie sărbătorită în cadrul Spitalului „Providenţa“, mai 2015

https://doxologia.ro/actualitate/arhiepiscopia-iasilor/ziua-medicului-de-familie-sarbatorita-cadrul-spitalului-providenta

Marţi, 19 mai 2015, Spitalul „Providenţa“ a fost gazda unei întâlniri dedicate medicilor de familie, colaboratori şi parteneri ai unităţii medicale. Evenimentul a marcat Ziua Medicului de Familie, sărbătorită la nivel internaţional pe 19 mai, dată care a fost stabilită în 2010 de către WONCA (World Organization of Family Doctors).

La întâlnirea organizată de Spitalul „Providenţa“ au fost prezenţi dr. Dana-Doina Danifeld, dr. Adriana-Georgeta Nisioiu, dr. Elena Pătraşcu, dr. Mircea Pleşca, dr. Mihaela Poeană, dr. Dana Radu, dr. Ivona-Agnes Săpunaru, dr. Elena Turliuc şi dr. Gabriela-Adina Zmeu şi părintele Ioan Şerban, fost consilier pe activitate medicală în cadrul Sectorului pentru activităţi social-medicale al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Oaspeţii au fost întâmpinaţi cu căldură de echipa medicală condusă de Marinel Talpeş, managerul spitalului, care a ţinut să mulţumească şi să felicite participanţii în această zi specială: „Suntem onoraţi că aţi acceptat invitaţia noastră şi vă mulţumim pentru efortul pe care îl depuneţi pentru a avea o societate mai sănătoasă. Cred că rolul dumneavoastră este foarte important deoarece prin trierea, rezolvarea sau direcţionarea cazurilor către specialişti contribuiţi la prevenţia multor boli şi chiar la salvarea unor vieţi“.

Dr. Eugen Gazzi, medic specialist medicină internă în cadrul Spitalului „Providenţa“, a salutat cu entuziasm iniţiativa acestei întâlniri în care a avut ocazia să cunoscă o parte din medicii de familie: „Pentru mine este prima dată când particip la o astfel de întâlnire. M-a bucurat mult iniţiativa conducerii de a invita medicii de familie într-o discuţie liberă cu specialităţile integrate ale spitalului. Este necesar să îmbunătăţim comunicarea dintre specialităţile medico-chirurgicale şi medicii de familie, să găsim soluţii concrete de colaborare pentru a asigura un act medical de calitate pentru pacient“, a spus dr. Eugen Gazzi.

În cadrul întâlnirii a avut loc şi un tur de vizitare a spitalului, prilej cu care medicii au descoperit dotările moderne ale secţiei de recuperare medicală, medicină fizică şi balneologie. dar şi investiţiile realizate pentru laboratorul de investigaţii gastroenterologice. Trusa de polipectomie, linia de videoendoscopie, o nouă formă de laserterapie sau masa de elongaţie sunt doar câteva dintre dotările care au atras atenţia vizitatorilor care au apreciat modul profesionalist în care se desfăşoară serviciile medicale. De asemenea, sălile de operaţii ale specialităţilor de oftalmologie şi chirurgie generală au surprins prin aparatura modernă şi confortul actului medical.

„Colaborez de mult timp cu spitalul, pacienţii se întorc mereu foarte mulţumiţi, însă eu nu am avut ocazia să îl vizitez. Consider că astfel de evenimente sunt foarte importante pentru a ne cunoaşte colegii, pentru a schimba impresii şi a primi răspunsuri la anumite întrebări pe care le avem“, a declarat unul din participanţi.

Spitalul „Providenţa“, alături de medicina de familie, lucrează împreună la vindecarea pacientului pe toate planurile: atât prin tratarea bolilor trupeşti, dar şi prin grija acordată sufletului, căci doar aşa vindecarea poate fi completă. „La nivel spiritual, preotul şi psihologul spitalului conlucrează cu pacientul şi îl ajută să înţeleagă că boala nu înseamnă doar suferinţă, că nu este o pedeapsă, ci este un mijloc de întâlnire cu Dumnezeu“, a fost mesajul preotului capelar Cătălin Puiu.

„Este minunat că a avut loc o asemenea întâlnire cu scopul de a îmbunătăţi calitatea actului medical, atât în cabinetul nostru de medicină de familie, cât şi în cabinetele din cadrul Spitalului «Providenţa». Ne-am ascultat reciproc problemele cu care ne-am confruntat şi ne-am gândit împreună la soluţii care să faciliteze comunicarea dintre medicul de familie şi medicul de alte specialităţi“, a menţionat dr. Dimitriu Nicoleta, medic de familie în cadrul Spitalului „Providenţa“.