Doamna Grigore Elena Alina, psiholog la policlinica Providența, ne oferă informații despre tulburarea de personalitate narcisistică.
Folosim cu usurință eticheta de narcisit. În realitate, acest termen denumește o tulburare deloc de neglijat. Persoanele cu această tulburare au o perspectivă distorsionată asupra propriei persoane și asupra celorlalți.
,,Termenul de narcisism” iși are originea în mitul clasic grecesc despre Narcis care s-a îndrăgostit de propria imagine, pe care și-a vazut-o reflectată în apă. El a fost atât de fascinat de imaginea proprie încât soarta sa a fost să rămână în acel loc unde a prins rădăcini și s-a transformat în floarea de narcisă.
Deși este normal și sănătos să se adopte o atitudine pozitivă asupra propriei persoane, indivizii narcisiști au o imagine grandioasă despre sine, considerându-se speciali și superiori. Narcisismul nu reflectă însă siguranță de sine, ci mai degrabă preocupare exagerată pentru propria persoană. Narcisistul este foarte activ și competitiv în căutarea unui statut, deoarece semnele exterioare ale statutului sunt folosite ca măsură a valorii personale. Când ceilalți nu îi validează statutul special al persoanei narcisiste, aceasta consideră că este supusă unei nedreptăți intolerabile și devine furioasă, defensivă si deprimată.
Indivizii narcisiști sunt mândri de poziția lor socială, dar dovedesc lacune uimitoare în ceea ce privește aderarea la normele sociale. Egocentric și neatent la sentimentele altora, narcisistul poate avea un comportament înșelător, afectuos, întrerupt de izbucniri arogante, observații cinice sau acțiuni lipsite de sensibilitate.
Narcisiștii sunt pricepuți la deturnarea confruntărilor prin învinovățirea și blamarea celorlalți, poartă pică pentru succesele altora pentru succese, îi judecă cu invidie și îi discreditează pe cei pe care îi consideră rivali.
Tendințele narcisiste se pot moșteni și pot fi formate de către părinții care supracompensează sentimentele de inferioritate sau lipsă de importanță. În loc să învețe să accepte și să stăpânească sentimente normale și trecătoare de inferioritate, experiențele acestea sunt interpertate ca amenințări care trebuie validate prin obținerea de validări din surse externe.
Convingerea de bază a tulburării de personalitate narcisită este una de inferioritate sau lipsă de importanță. Convingerea este activată numai în anumite circumstanțe și poate fi observată în special în cazul în care este amenințată stima de sine. În rest, convingerea manifestată este una de superioritate ,,Sunt superioară celorlalți”; ,,Sunt o persoană deosebită, specială”; ,,Ceilalți ar trebui să își dea seama cât de specială sunt”.
Ceilalți oameni sunt considerați instrumente sau obiecte de care se folosește pentru obținerea distincției și pacientul narcisit consumă multă energie comparându-se și judecând valoarea celorlalți. Dacă ceilalți sunt considerați persoane comune sau inferioare, ei vor fi îndepărtați sau eventual folosiți pentru un câștig anume și apoi înlăturați.
Indivizii narcisiști depășesc limite, iau decizii unilaterale, îi controlează pe ceilalți și stabilesc reguli care se aplică doar celorlalți, oamenilor comuni. Ei pot fi destul de critici, încăpățânați și fermi, deoarece consideră că oamenii superiori au o judecată superioară și se simt deosebit de bine când reușesc să preia controlul și dau ordine se simt deosebit de bine. Credința principală este ,,Eu știu mai bine ce este bine pentru ei..” și devin furioși când ceilalți nu le urmează cu sfințenie indicațiile sau încearcă să îi influențeze.
Persoanele narcisite consideră că ,,imaginea este totul”, deoarece aceasta este armura propriei valori. Verificarea și întreținerea propriei imagini este grija lor cea mai mare și se consideră mereu priviți ca și cum ar fi expuși într-o oglindă. Un pacient cu TNP, afirmă cu convingere că ,,Dumnezeu mă admiră”. Dacă individul cu TNP nu este admirat devine deosebit de tulburat, furios și cu tendințe agresive.
Indivizii cu TNP înfrumusețează propriile lor virtuți și merite. ,, Ei au nevoie de mine”...; ,,Le fac un serviciu”... raționalizează acțiuni care îi satisfac pe ei sau sunt exploatatoare. Chiar dacă pedepsește pe cineva, narcisistul consideră că ,,a fost o lecție de care aveau nevoie, spre binele lor”... Asumpțiile lor principale sunt ,, Ar trebui să mă simt bine și să fiu mereu fericit!”; ,,Dacă eu nu sunt fericit , nimeni nu poate fi fericit!”
Unele trăsături narcisite apar în cursul dezvoltării individului și sunt într-o oarecare măsură normale. Aceste trăsături de caracter se întâlnesc și în rândul adolescenților, fără ca rezultatul să fie neapărat o tulburare de personlitate de tip narcisit la vârsta adultă.
Vă stăm la dispoziție pentru informații și programări:
📧 programari.policlinica@providentamedical.ro
📱 0729 292 897
☎️ 0232 215 940
💬 WhatsApp 0729 292 897
Foto credit: decorexpro.com