Doamna Grigore Elena Alina, psiholog la policlinica Providența, ne oferă informații despre tulburarea de personalitate Borderline .
Tulburarea de personalitate de tip borderline (TPB) poate fi caracterizată prin instabilitatea accentuată, predominantă pentru multe aspecte ale funcționării indivizilor, dacă nu chiar pentru toate, incluzând relațiile, imaginea de sine, afectivitatea și comportamentul.
Diagnosticul de borderline a fost introdus în anii 1930 pentru etichetarea bolnavilor cu probleme care păreau la limita dintre nevroză și psihoză. Esența conceptului de TPB care apare în DSM 5 este instabilitatea care este exprimată în instabilitate în relațiile interpersonale, în imaginea de sine și în afectivitate, precum și în impulsivitatea accentuată.
Face parte din categoria tulburărilor de personalitate dramatice, după tabloul clinic, alături de tulburările de personalitate antisocială, narcisică și histrionică. Totul este foarte intens pentru aceste persoane, alb sau negru (din cauza incapacității de reglare emoțională), trecând de la bucurie imensă la furie în doar câteva minute. Apelează frecvent la comportamentul de autovătămare cu scopul reducerii anxietății resimțite și/sau cu scopul de a-și produce suferință (pentru a umple acel gol lăuntric resimțit).
Diverse surse au constatat că pacienții cu TPB se caracterizează prin reprezentări dezorganizate de atașament. Se crede că atașamentul dezorganizat este rezultatul unei situații imposibil de rezolvat de către copil, când părintele este în același timp sursa temerelor sale precum și adăpostul, siguranța.
Există un consens general asupra faptului că abuzul de orice fel suferit în copilărie este deosebit de predominant între pacienții cu TPB. Aproape toți pacienții cu TPB au fost maltratați de părinți și au suferit din pricina pedepselor fizice, abuzului emoțional, amenințărilor, problemelor psihiatrice severe ale părinților sau a abuzului sexual. Dacă părintele nu a fost făptașul, atunci acesta nu a reușit să-și protejeze copilul sau să-l ajute să proceseze emoțional abuzul. Experiențele traumatice din copilărie implicate în patogeneza TPB ar putea explica de ce numeroși pacienți pretind că nu simt durere când se automutilează.
O perspectivă actuală consideră că nu trauma în sine a cauzat TPB, ci modul în care a procesat-o copilul și i-a conferit sens, în funcție de temperamenul individual, vârstă și factori de mediu. Unele experiențe traumatice au avut loc probabil foarte devreme, cu precădere tipul de reacții de pedeapsă, abandon, de respingere a adultului care au dus la atașamentul dezorganizat.
Pacienții cu TPB au numeroase asumpții în care cred cu tărie și care se regăsesc și în alte tulburări de personalitate. Temele specifice sunt singurătatea, imposibilitatea de a fi iubit, respingerea și abandonul din partea celorlalți, imaginea de sine ca fiind o persoană rea ce trebuie pedepsită, lipsă de încredere, neajutorare, comportament exagerat de pierdere a atenției.
TPB este o tulburare de personalitate relativ obișnuită (1,1-2,5% din populația generală adultă), cu costuri sociale enorme, comparabile cu cele ale schizofreniei, cu un risc ridicat de suicid și cu un impact negativ asupra vieții individului. Mulți dintre indivizii diagnosticați cu TPB sunt persoane inteligente și talentate, dar tulburarea de care suferă îi împiedică să se dezvolte, astfel încăt ei nu își termină studiile, nu lucrează deloc sau au slujbe pentru care sunt supracalificați. Pentru ei crizele emoționale sunt ceva obișnuit, deseori își provoacă suferință singuri și ajung să consume abuziv diferite substanțe.
Recunoscuți pentru izbucnirile de furie și pentru crizele lor, pacienții cu TPB au o proastă reputație în familie și în mediul lor social. Psihoterapia este o metodă de intervenție în cazul diagnosticării cu această tulburare.
Psihoterapia individuală ajută pacientul să afle mai multe despre tulburarea sa, despre manifestările acesteia și despre cum să le facă față. Psihoterapia de grup propune moduri sănătoase de interacțiune și moduri sănătoase de autoexprimare – a nevoilor, a îngrijorărilor, a fricilor, a impulsurilor, a afectivității.
Vă stăm la dispoziție pentru informații și programări:
📧 programari.policlinica@providentamedical.ro
📱 0729 292 897
☎️ 0232 215 940
💬 WhatsApp 0729 292 897