Tromboza venoasă profundă a membrelor inferioare

Doamna Doctor Ioana Grosu, medic specialist Imagistică, la Policlinica Providența, ne oferă o serie de informații despre tromboza venoasă profundă a membrelor inferioare.

1.Generalități:

Tromboza venoasă profundă (TVP), în special cea a membrelor inferioare, reprezintă o afecțiune cu mortalitate semnificativă, dacă nu este diagnosticată și tratată în timp util.

Este responsabilă de peste 600.000 de cazuri de embolie pulmonară (cheaguri în arterele pulmonare), anual, în SUA. Depistarea precoce și corectă a TVP se face prin intermediul ecografiei Doppler și impune tratament prompt anticoagulant. Diagnosticul clinic este insuficient.

Riscul de apariție al emboliei pulmonare este cu atât mai ridicat cu cât trombii (cheagurile) sunt mai aproape de cord (în venele inghinale și de la nivelul coapsei- axilio-femural).

2.Condiții favorizante pentru apariția TVP:

- insuficiența cardiacă,

-varicele și insuficiența venoasă a membrelor inferioare,

-fracturi ale membrului inferior și pelvis,

-imobilizare prelungită

- boli maligne.

3.Aspecte clinice ale TVP:

- edem (umflarea membrului sau locului respectiv), durere, febră, modificări de culoare a pielii, puls catarator.

4.Aspecte ecografice:

Examinarea ecografica Doppler poate decela anumite semne directe și indirecte:

a. semne directe:

- prezența trombului ecogen(alb- daca trombul este vechi) sau hipoecogen (negru, daca trombul este proaspăt) în interiorul venei;

-absența semnalului Doppler color la locul trombozei (absența culorii în interiorul venei);

-absența răspunsului normal la diferite manevre efectuate de operator (compresia gambei, manevra Valsalva).

b. semne indirecte:

- incompresibilitatea venei (nu poate fi aplatizată cu sonda);

- distensie venoasa(creșterea calibrului venei, comparativ cu artera de lângă ea);

- reducerea  amplitudinii semnalului Doppler în amonte/aval de locul trombozei;

Evoluția trombului (dacă nu a migrat în arterele pulmonare) poate fi spre liza completă sau parțială (distrugerea naturală acestuia ), cu recanalizarea parțială sau totală a venei, se pot distruge valvele venoase (cu insuficiență venoasă cronică), se pot dezvolta colaterale (canale venoase adiacente care preiau din circulația venoasă blocată), în ansamblu așa-numitul ,,sindrom posttrombotic”.

În concluzie, diagnosticul TVP prin ecografie Doppler este o metodă sigură, nu necesită pregătire prealabilă, fără riscuri sau discomfort și permite inițierea unui tratament medicamentos adecvat și prompt, pentru evitarea instalarii TEP, dar și pentru urmărirea evoluției trombului în timp și diagnosticării sindromului posttrombotic.

Doamna Doctor Ioana Grosu, medic specialist Imagistică, la Policlinica Providența, oferă investigații imagistice în contract cu C.A.S. sau în regim cu plată.

Vă stăm la dispoziție pentru informații și programări:

📧 programari.policlinica@providentamedical.ro

📱 0729 292 897

☎️ 0232 215 940

💬 WhatsApp 0729 292 897