Transpirația excesivă

Doamna Dr. Elena Crihan, medic primar Dermatovenerologie la policlinica Providența, ne oferă informații despre o problemă frecvent întâlnită: transpirația în exces și o soluție care poate rezolva problema.

Transpirația excesivă sau în termeni medicali hiperhidroza este extrem de supărătoare și afectează aproximativ 3% din populație, cel mai frecvent fiind afectată zona axilei, dar poate apărea și la nivelul palmelor sau tălpilor. Afectează atât femeile cât și bărbații și poate apărea la orice vârstă, fiind chiar și tineri afectați în special la nivelul palmelor și tălpilor.

Transpirația excesivă poate apărea în cadrul unor boli serioase, dar de cele mai multe ori nu are o cauză medicală.

♦ Cum îți dai seama dacă suferi de hiperhidroză?

Transpirația abundentă care apare în timpul efortului fizic, alergat, sport sau la temperaturi ridicate este considerată normală. Așa își reglează corpul temperatura, prin eliminarea apei sub formă de transpirație și e normal să fie așa.

Iată care sunt semnalele de alarmă că suferi de transpirație excesivă (hiperhidroză):

  • transpiri excesiv fără o cauză anume, fără a fi legat de efortul fizic
  • te simți jenat să dai mâna cu alte persoane din cauza palmelor umede sau să ridici brațul din cauza tricoului pătat de transpirație
  • eviți să te îmbraci cu tricouri închise la culoare datorită faptului că se umezesc rapid sub braț
  • schimbi de mai multe ori pe zi tricourile
  • folosești șervețele sub palme când scrii pentru a nu umezi hârtia de scris
  • ai încercat toate variantele de antiperspirante fără succes

♦ Cum poți trata transpirația excesivă?

Utilizarea de antiperspirante care conțin săruri de aluminiu poate ajuta unele persoane care nu transpiră extrem de mult. De asemenea purtarea de articole vestimentare din fibre naturale cum este inul, bumbacul, ajută la absorbția transpirației în exces. De asemenea aplicarea pudrei de talc poate absorbi  transpirația în exces. Evitarea consumului de alcool, cafea și ciocolată poate ameliora transpirația.

Pe lângă aceste măsuri generale care trebui urmate zi de zi, în cabinetul medical se pot efectua proceduri de iontoforeză pentru diminuarea transpirației prin ședințe multiple.

Dar dacă toate cele de mai sus nu te mulțumesc e timpul să treci la următorul nivel: diminuarea producerii transpirației pe zonele afectate prin tratamentul cu toxină botulinică, care se realizează în cabinetul medicului dermatolog într-o singură ședință. Acest medicament care va bloca pe o perioadă limitată producerea transpirație în zonele tratate, este foarte eficient și schimbă semnificativ calitatea vieții pacienților.

♦ Cum se realizează tratamentul cu toxină botulinică pentru transpirația în exces?

Inițial se efectuează consultația de către medicul dermatolog care poate recomanda și efectuarea de analize medicale dacă se suspicionează o afecțiune medicală care poate determina transpirația în exces: diabet zaharat, afecțiuni tiroidiene, afecțiuni neurologice sau oncologice, boli infecțioase. Ulterior se stabilește indicația de tratament.

Tratarea transpirației excesive cu toxină botulinică se efectuează în cabinetul medicului dermatolog și are următorii pași:

  • curățarea zonei de tratat
  • aplicarea cremei anestezice pe zona de tratat, care va acționa aproximativ 30 minute
  • ștergerea cremei anestezice, marcarea zonei de tratat și dezinfectarea zonei
  • injectarea medicamentului cu o seringă cu ac foarte fin și scurt în mai multe puncte
  • dezinfectarea zonei tratate

Procedura propriu-zis de injectare durează mai puțin de 5 minute.

♦ Cât durează efectul?

Efectul se instalează în 5-7 zile de la administrare și durează în medie între 4-7 luni, dar cei mai mulți pacienți efectuează o ședință anual în apropierea sezonului cald pentru a fi siguri că pot desfășura toate activitățile pe care și le doresc fără a se simți inconfortabil. Procedura se poate efectua la nivelul axilelor, palmelor și tălpilor și se realizează sub anestezie locală cu cremă anestezică.

♦ Reacții adverse și contraindicații

Acest tratament este aprobat de FDA (Food and Drug Adminitration, organizația americană care avizează uzul tratamentelor și medicamentelor) de peste 15 ani, este sigur și eficient.

Reacțiile adverse sunt minime și sunt reprezentate de ușor disconfort în timpul injectării și posibile echimoze, mici vânătăi pe locul tratat, care dispar în câteva zile sau ușoară roșeată pe zona tratată care dispare în câteva ore.

Contraindicațiile sunt reprezentate de boli neurologice cum este miastenia gravis. Tratamentul cu toxină botulinică nu se efectuează la femeile însărcinate sau care alăptează din lipsa studiilor pe acest segment de populație.

 

Doamna Dr. Elena Crihan, medic primar Dermatovenerologie la policlinica Providența, oferă consultații în regim cu plată, dar și gratuit, în baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist.

Vă stăm la dispoziție pentru informații și programări:

📧 programari.policlinica@providentamedical.ro

📱 0729 292 897

☎️ 0232 215 940

💬 WhatsApp 0729 292 897