Testări gratuite cu ocazia „Zilei Mondiale a Diabetului”

          Ziua Mondială a Diabetului are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

          În contextul în care IDF a lansat tema din acest an ca fiind „Familia și Diabetul”, prof. dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, consideră că: „Tema abordată pentru 2018-2019 de IDF arată că diabetul privește nu doar persoana cu diabet sau medicul, ci privește fiecare familie din cauza incidenței și problematicii acestei afecțiuni. Eu traduc această temă și printr-o abordare 360˚ pe care trebuie să o avem în diabet”.

          Spitalul și Policlinica  „Providența” se alătură inițiativelor desfășurate în preajma Zilei Mondiale a Diabetului, o boală care afectează peste un milion de persoane din România.

          Vă așteptăm la unul din sediile noastre pentru testări gratuite de glicemie și măsurarea tensiunii arteriale, după următorul program:

  • Policlinica „Providenţa” - situată pe b-dul Ştefan cel Mare, nr. 10, pe esplanada de la Cub, lângă Mitropolie. Program recoltare: 14 -16 noiembrie, interval 07:00 – 20:00.
  • Spitalul „Providenţa”, situat pe Şoseaua Nicolina, nr. 115 (lângă Centrul de Conferinţe AGORA). Program recoltare: Miercuri, 14 noiembrie, interval 08:00 - 12:00.

          Alături de aceste determinări gratuite, veți primi sfaturi privind stilul de viață sănătos și veți avea posibilitatea de a vă programa la un control de rutină la un medic specialist.

          Doamna doctor Ştefan Roxana, medic primar, Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, la Policlinica Providenţa, doreşte să tragă un puternic semnal de alarmă asupra importanţei depistării precoce a diabetului:

         Această boală afectează la nivel mondial mai bine de 400 milioane de oameni. Cu cât este descoperită mai devreme cu atât tratamentul este mai eficient! 

Diabetul zaharat este o afecţiune cronică foarte uşor de diagnosticat prin determinarea glicemiei, dar din păcate este asimptomatică timp îndelungat, ani – zeci de ani, de multe ori fiind depistată cu ocazia unei complicaţii cronice. De aceea, este obligatorie măsurarea glicemiei periodic, mai ales la persoanele cu factori de risc:

  • cei care au rude de gradul I diagnosticate cu diabet;
  • persoanele supraponderale sau obeze;
  • persoanele sedentare;
  • cele cu hipertensiune arterială, dislipidemii, boli cardiovasculare aterosclerotice;
  • femeile care au născut copii cu greutate mai mare de 4.500 g sau care au avut diabet gestațional;
  • femeile diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice.