Suntem pregătiţi de vacanţă?

”Spre bucuria copiilor şi în aceeaşi măsură a adulţilor,  începând cu 1 iunie sezonul estival a început. Schiţăm  o vacanţă de vis în locuri noi din ţară sau străinătate, cu vegetaţii nemaiîntâlnite, roiuri de albine zburdând din floare în floare, promenade pe drumuri forestiere ce-ţi îmbie simţurile sau nisipul încălzit de soare, experienţe culinare mult aşteptate. Toate acestea pot constitui elementele unui  puzzle despre o vacanţă perfectă. Nimic din lume nu ai da ca cele șapte zile să-ţi fie ruinate de vreo alergie? Nu-i aşa? Din nefericire acest lucru se poate întâmpla îmbrăcând aspecte clinice polimorfe, de la rinita alergică, criză de astm, urticarie acută până la şoc anafilactic declanşate  de sensibilizarea la un anumit tip de alergen.

Proteinele ce pot declanşa reacţiile alergice (alergene) le putem regăsi cu extrem de mare uşurinţă în mediul exterior, ele fiind reprezentate de polenul graminee (ierburi), buruieni (Ambrosia artemisifolia, Artemisia vulgaris), Betulacee (Arin, Mesteacăn, Carpen, Alun) Plantaginacee, Salicacee etc. spori de mucegai, veninul de Hymenoptere (viespe şi albină), cât şi alergene alimentare, cel mai frecvente ca şi cauză a reacţiilor imediate fiind fructele de mare, alune, fructe exotice.

Istoricul de alergie al unui subiect poate constitui un element important în stabilirea unei profilaxii de vacanţă, dar sfaturi pe acest subiect sunt bine venite şi pentru cei fără istoric de reacţii de hipersensibilitate.

 

Înţepăturile de insecte

Înţepăturile de insecte sunt responsabile pentru mai mult de 10% din cazurile totale de anafilaxie. Tipul insectei în cauză variază, bineînţeles cu zona geografică. Este citat faptul că, alergia post înţepătură de insectă tinde să scadă în anumite zone geografice, iar în altele să crească, posibil datorat modificărilor climaterice, migrarea unor noi specii în alte zone, activitatiile recreaţionale din mediul exterior (jogging, plimbări cu bicicleta).

Dintre toate clasele de insecte, cele care dau cele mai multe cazuri de anafilaxie sunt reprezentate de Albine şi Viespii.

 

CUM SE MANIFESTĂ?

În mod normal durere şi inflamaţie locală ce poate dura până la câteva ore de la înţepătură. La cei alergici:

 - Uşoare: roșeață, erupţie, prurit.
 - Medii: manifestările se extind la alte părţi ale organismului; oate fi inclusă jena la respiraţie.
- Severe: este afectat întreg organismul; manifestări multiple de la probleme respiratorii, crampe abdominale, scăderea tensiunii arteriale, pierderea cunoştinţei. Acestea sunt caracteristice şocului anafilactic care este o urgenţă medicală, ameninţătoare de viaţă.

 

CUM NE FERIM DE ÎNŢEPĂTURI DE INSECTE?

Câteva reguli:

- Evitați să culegeți flori;

- Nu folosiţi îmbrăcămintea foarte colorată;

- Nu folosiţi parfumuri puternice;

- Nu umblaţi desculţ în aer liber;

- Evitaţi locurile înflorite, locurile cu deşeuri, resturi de mâncare;

- Folosiți plasă de protecţie la geamul locuinţei;

- Staţi cu geamul închis în maşină;

- Apelaţi la ajutor calificat pentru distrugerea cuiburilor de viespii;

 

CE FAC DACĂ MĂ ÎNŢEAPĂ O INSECTĂ?

- Se extrage acul dacă a rămas în piele, în cazul înţepăturii de albină.

- Se dezinfectează cu alcool zona de înţepătura, dacă ai fost înţepat de viespe;

- E imperios necesară purtarea unei truse de urgenţă:

- Seringa preîncărcată cu adrenalină - vă poate salva viaţa (Epipen)

- Prednison 5 mg, se iau 4 tb o dată
 - Antihistaminic (Aerius5mg orodispersabil, Xyzal 5mg);

 

Fie că planul de vacanţă îţi îndreaptă paşii către mare sau răcoarea munţilor, soarele te va urma îmbrăcând podoabă unui veritabil prieten sau mantia unui duşman.

 

Ce trebuie să ştii despre ALERGIA/URTICARIA SOLARĂ!

Din fericire nu reprezintă o formă răspândită de urticarie. Este caracterizată de apariţia iniţială a pruritului (mâncărime), eritemului (roşeaţa) şi edemului la scurtă vreme (1- 10 minute) de la expunerea la soare.

Zonele afectate cel mai fecvent sunt cele expuse la soare, dar nu numai.

Urticaria solară poate afecta orice persoană, dar s-a observat o incidenţă mai mare la persoanele din decadă a III-a şi a IV-a de vârstă.

Trebuie diferenţiată de alte afecţiuni precum: arsura solară, fotosensibilitatea, melasma, etc.

Sunt descrise 6 forme de urticarie solară în funcţie de lungimea de undă a luminii la care suntem expuşi.

În cadrul cabinetului de alergologie poate fi realizat un test simplu utilizându-se lămpi ultraviolete şi filtre care vor determina spectrumul la care va apărea urticaria.

Există şi teste de laborator cu specific ce vor pune în evidenţă urticaria solară de tip VI (porfirinele  uro- şi coproporfirinele urinare).

 

Cum te protejezi?

- vei evita pe cât posibil expunerea la soare;

- vei utiliza creme de protecţie solară 50+ (de preferat din game dermatocosmetice) aplicate cu  30 de minute înainte de expunerea la soare; vei reaplica crema la un interval de aproximativ 2 ore; dacă activitatea ta de zi cu zi se desfăşoară intrun birou/sala/cabinet în faţa unui geam indicaţia de aplicare a cremei fotoprotectoare rămâne aceeaşi;

- îmbrăcăminte adecvată în culori deschise (alb, crem, lila etc);

- nu uita de pălărie de plajă/soare sau chiar una adecvată ţinutei casual;

- antihistaminice cu o oră înainte de expunere;”

Dr. Cîțu Oana - Raluca a absolvit Facultatea de Medicină din cadrul Universității Transilvania – Brașov, a făcut rezidențiatul la Spitalul clinic Județean de Urgențe Sf. Spiridon – Iași și are specializare pe Imunoterapie specifică El Escorial Spania. De asemenea, este membru activ American Academy of Allergy, Asthma & Immunology, Membru junior activ al Europan Association of Allergy and Clinical Immunology, Membru activ SRAIC și Membru activ WAO, iar în prezent este medic specialist alergolog la Policlinica Providența a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei unde o găsiţi în fiecare zi, cu programare prealabilă.

Etichete