Sfaturi pentru pelerinii care vin la Cuvioasa Parascheva de Hram

În fiecare an sărbătoarea Hramului Sfintei Parascheva adună la Iași sute de pelerini. Și anul acesta medicii Spitalului și Policlinicii Providența ne oferă pentru aceștia câteva recomandări:

·       Să aveţi la dumneavoastră obiecte indispensabile: haine groase, încălţăminte comodă,  batic/ fular, eventual mănuși, pălărie sau caciulă, umbrelă sau pelerină de ploaie, scaunel pliant.

·       Este bine să aveţi un termos sau o sticlă cu ceai cald (nu este recomandată cafeaua), alimente neperisabile gen biscuiți cu cereale, covrigi, fructe (banane sau mere); nu sunt recomandate alimentele perisabile (salam, alte mezeluri, carne etc).

·       Pelerinilor cu afecţiuni cronice le este recomandat să își administreze terapia de fond (fie pentru hipertensiune, diabet sau alte afecțiuni).

·       Recomandăm tuturor pelerinilor să aștepte intrarea la Sfintele Moaște în liniște, concentrandu-se pe Sfânta Sărbătoare (eventual chiar citind Acatistul Sfintei Parascheva) și excluzând alți factori perturbatori. Nu daţi curs niciunor răutăţi care v-ar putea tulbura sau influenţa. Comunicaţi cu cei din jur, veţi afla poveşti minunate de viaţă, minuni ale Cuvioasei şi nevoi neîmpărtăşite.

·       Temperatura scăzută şi frigul vă pot afecta pielea, care se poate usca şi se poate fisura; protejaţi-vă mâinile, faţa, zonele expuse cu cremă grasă, emolientă şi protectoare.

·       Dacă aveţi tulburări circulatorii cu senazaţia de picioare reci, crampe dureroase la mers, protejaţi-vă picioarele cu încălţăminte comodă, şosete groase; puteţi apela şi în acest caz, la un ceai cald sau medicaţie vasodilatatorie; dacă medicul v-a prescris un tratament, nu îl întrerupeţi.

·       Dacă aveţi varice sau ambele picioare umflate, nu staţi mult timp pe loc şi în picioare, faceţi câteva mişcări, masaţi gambele, în momentul odihnei ridicaţi gambele, mai sus faţă de poziţia orizontală şi masaţi spre genunchi, cu un produs pentru ameliorarea circulaţiei. 

·       Este bine să veniţi însoţiţi în pelerinaj de rude sau persoane care vă cunosc. De asemenea, să aveţi în geantă/bagaj un bilet cu datele de contact de acasă şi câteva informaţii despre boala dumneavoastră sau dacă vă ştiţi alergic la ceva.

·       Dacă simţiţi vreo stare de rău, ameţeli, dureri puternice sau sunteţi în imposibilitatea de a mai merge sau a vă ţine pe picioare, nu ezitaţi să cereţi neîntârziat ajutorul voluntarilor noştri.