Dr. Daniela Marilena Trofin, medic specialist neurolog în cadrul Policlinicii Providența, ne oferă în articolul de mai jos detalii despre consecințele consumului de alcool, precum și despre condițiile în care acesta poate fi benefic pentru organism.
Consumul de alcool și riscurile pentru sănătate
Consumul excesiv de alcool reprezintă o problemă de sănătate cu implicații profunde pretutindeni la nivel mondial. Deși este o problemă mai frecvent întâlnită la bărbați, statisticile pot diferi de la țară la tară sau de la regiune la regiune, ținând cont de o multitudine de factori demografici și sociali: stare economică, boli psihiatrice (depresia ș.a.) sau chiar diverse obiceiuri culturale locale.
Consumul de alcool, în condițiile existenței unor afecțiuni preexistente precum hipertensiunea arterială și tulburările de ritm cardiac, poate exacerba simptomele întâlnite la aceste categorii de pacienți, însumând la factorii de risc deja existenți un risc crescut de incidente cardio sau cerebrovasculare: infarct miocardic, diverse cardiomiopatii, accidente vasculare cerebrale ischemice sau hemoragice.
Afectarea sistemului nervos central și periferic
Modificări importante pot surveni în contextul abuzului de alcool în structurile cerebrale, ducând la modificări anatomopatologice, de la agravarea progresiei fenomenelor de atrofie cerebrală (proces fiziologic de involuție al creierului pe măsura înaintării în vârstă) până la modificări cu impact fiziopatologic mai sever, precum mielinoliza pontină (manifestată clinic prin tulburări de vorbire sau instalare de deficite motorii progresive).
Una dintre marile probleme reprezentate de consumul de alcool îl reprezintă neuropatia toxică. Această afecțiune se caracterizează prin senzații de amorțeală sau furnicături la nivelul picioarelor, uneori manifestându-se chiar prin acuze dureroase. Pacienții pot resimți senzații pe care le compară cu înțepături și nu de puține ori evoluția este spre agravarea acestor neplăceri în cazul în care nu se intervine prin renunțarea la consum, deci implicit schimbarea stilului de viață. Aceste manifestări clinice sunt expresia resimțită de către pacient a unor fenomene complexe fiziopatologice: creșterea stresului oxidativ, auto-oxidarea glucozei sau reacțiile de peroxidare lipidică.
Un consum de alcool pentru un timp îndelungat atrage afecțiuni și din sfera gastro-intestinală, fiind de ajuns doar să amintim aici de morbiditatea și mortalitatea pe care le induce ciroza hepatică și gravele sale complicații. Întreg tabloul fiziopatologic și clinic este întregit de deficiențe vitaminice și niveluri scăzute de folați, diferiți nutrienți și minerale.
Revenind la neuropatia toxică, aceasta din păcate nu induce numai disfuncționalitățile senzitive după cum am menționat anterior, percepute ca neplăceri de către pacient, ci și de un risc crescut de accidentări la nivelul tălpilor prin pierderea sensibilității, ceea ce crește riscul de infecții contribuind astfel la agravarea morbidității acestei afecțiuni.
Consumul și apariția diverselor simptome
De-a lungul ultimilor ani s-au făcut numeroase studii în încercarea găsirii unei legături între cantitatea de alcool și timpul trecut până la apariția simptomelor neuropatiei. Se pare că o cantitate de peste 100 ml consumată zilnic timp de aproximativ trei ani ar fi cea mai unanim acceptată teorie, cu toate acestea, există desigur o mare variabilitate individuală. Există ipoteze că un consum de băuturi mixte ar fi mai nociv. Nu în ultimul rând, calitatea îndoielnică a unor băuturi alcoolice poate fi și ea incriminată pentru o afectare fie precoce, fie mai severă.
În ansamblu, este vorba de durata ingestiei de alcool în timp, asocierea altor boli (diabet zaharat, ciroză hepatică sau boli cardiovasculare) dar și de afectarea sistemului nervos central, nu numai prin riscul cerebrovascular în sine, cât și prin grăbirea evoluției spre diverse forme de demență.
Strategiile terapeutice pentru neuropatie presupun corectarea deficitelor de vitamine, minerale și nutrienți, încetarea consumului de alcool fiind completată în special de administrare de acid alfa lipoic și benfotiamină.
Alcoolul și efectul său benefic pentru organism
Consumul de alcool, moderat de această dată, are, desigur, și efecte pozitive în organism. Proprietățile terapeutice ale vinului, spre exemplu, sunt cunoscute încă din Antichitate, fiind considerat încă din acele timpuri îndepărtate drept un dar, de unde și folosirea acestuia, dar și a altor tipuri de alcool în multe culturi de-a lungul istoriei.
În special vinul prezintă cantități însemnate de resveratrol, puternic antioxidant cu proprietăți antiinflamatorii. Există chiar studii promițătoare privind rolul benefic al resveratrolului în boala Alzheimer. Polifenolii din vin par a avea efecte benefice în diabetul zaharat în studii experimentale pe animale de laborator. În cantități moderate, consumul ocazional de alcool pare a avea un important rol în scăderea riscului de instalare a diabetului, a dezvoltării unor patologii cardiovasculare, dar cu toate acestea astfel de efecte pozitive nu pot fi întâlnite constant la toți consumatorii.
Precauții și restricții
Precauții deosebite trebuie să aibă cei care se știu cu afecțiuni hepatice preexistente, probleme cardiace, cei care urmează tratamente care interferă cu alcoolul; pacienți cu accidente vasculare sau istoric de crize epileptice, în astfel de cazuri consumul de alcool fiind interzis. Consumul de alcool poate agrava depresia, poate întreține sau amplifica în acest context tendințele suicidare, iar la femeile însărcinate poate induce defecte congenitale la făt.
Un pahar de alcool pe zi la femei, respectiv două la bărbați, fără a se instala un consum cronic sau fără a induce nevoia de a consuma zilnic, pare a fi o cantitate în limitele unui consum moderat. Atunci când consumul devine o necesitate, deci un viciu, instalarea tulburărilor psihice și de comportament pe care le atrage, poate duce la importante conflicte familiale și chiar destrămarea acestora, cronicizând depresia și menținând astfel consumatorul într-un veritabil cerc vicios.
Moderația și consumul chibzuit de fiecare pentru propria sa sănătate, combinate cu consultarea unui medic în situațiile în care există incertitudini, sunt elemente cheie pentru o viață sănătoasă. Aici intervine desigur și necesitatea unei alimentații corecte și a unui stil de viață activ. Atunci și numai atunci putem vorbi de adevăratul efect pozitiv al unui consum moderat de alcool.
Loius Pasteur ar fi spus că „o sticlă de vin conține în ea mai multă filozofie decât orice carte din lume”. Frank Sinatra recunoștea că „alcoolul este într-adevăr posibil să fie cel mai mare dușman al omului, dar Biblia ne învață să ne iubim dușmanii”. Până la urmă o viață trăită frumos, sănătos și respectând principii minime de moralitate presupune și conștientizarea vorbelor Sfântului Ioan Gură de Aur „vinul este de la Dumnezeu, dar beția este de la diavol”.
**********
Persoanele interesate de programarea unei consultații sunt rugate să ne contacteze la unul dintre numerele de telefon 0232 215 940 / 0729 292 897 sau prin e-mail la adresa programari.policlinica@providentamedical.ro