Screeningul patologiilor de col uterin

Doamna Doctor Adina Elena Tănasemedic specialist Obstretică - Ginecologie, la Policlinica Providența, ne oferă informații despre screeningul patologiilor de col uterin.

Ce este screening-ul?

Screening-ul este o strategie de identificare în populaţia generală a prezenţei unei boli nediagnosticată încă, la persoane asimptomatice şi fără semne de boală, aparent sânătoşi.

Screening–ul este conceput pentru a identifica boala precoce, astfel încât prin intervenţie în acel moment se speră reducerea mortalităţii şi suferinţei cauzată de afectiune.        

  Cancerul de col este cel mai uşor de prevenit prin screening regulat.

Screening-ul cervical nu este un test pentru cancer. Este o metodă de a preveni cancerul prin detectarea şi tratarea anomaliilor precoce, care dacă rămân netratate, pot conduce la cancer de col.

O probă de celule se prelevă de pe col pentru a fi analizate. Cele mai multe femei consideră procedura doar puţin neconfortabilă.

Detectarea precoce şi tratamentul poate preveni 75% din dezvoltarea cancerelor, dar ca şi alte teste nu e perfectă. Nu detectează totdeauna modificările celulare precoce ce ar putea duce la cancer.

Protecție  oferită de un test negativ

20 – 39 ani

40 – 54 ani

55 -69 ani

 screening la 3 ani

41%

69%

73%

 screening la 5 ani

30%

63%

73%

       

Toate femeile cu vârste 21 - 65 ani sunt eligibile pentru screening .Femeile vaccinate trebuie testate.

Cele mai importante 2  teste care pot ajuta la depistarea precoce a patologiei de col uterin sunt:

  •  Pap testul caută leziunile precanceroase, modificările celulare ce s-ar putea transforma în cancer dacă nu ar fi tratate corespuntător. Celulele sunt plasate pe un frotiu sau într-un recipient şi trimise la laborator.
  •  Testarea HPV caută virusul care determină modificările celulare. Aceasta se foloseşte pentru screeningul femeilor ≥  30 ani sau femeile de orice vârstă care au avut un PAP test anormal.

Recomandări

Începând cu 2 zile inainte  de recoltare, femeia   nu ar trebui să:

            - faca duş vaginal cu apă sau alte lichide

            - utilizeze tampoane endovaginale

            - aibă contact sexual

            - utilizeze  substanţe spermicide, cremă sau gel

            - utilizeze medicamente sau cremă în vagin.

Programarea trebuie să se facă în afara menstruaţiei.

Tehnica recoltării

Se inseră un specul în vagin, se curăţă colul dacă este secreţie mai abundentă uşor cu un tampon. Se poate folosi o spatulă pentru a recolta celule ce se transferă pe o lamă şi se fixează.

Pap testul poate identifica vaginite, unele boli cu transmitere sexuala sau rar cancer de endometru.

Este important de precizat dacă pacienta foloseşte orice medicaţie contraceptivă, a mai avut un test anormal sau ar putea fi gravidă.

Ulterior , are loc fixarea imediată a probei pentru a preveni uscarea la aer. Uscarea la aer este o cauză obişnuită de rezultat ASCUS  la Pap test.

Recoltarea citologiei în mediu lichid

 Este o metodă mai nouă de preparare a probei cervicale pentru examinarea în laborator. Proba este colectată în acelaşi mod ca şi pentru frotiu ,dar in loc de vizualizare probei la microscop, capul periei  se detaşează într-un recipient cu lichid. Lichidul se centrifughează pentru îndepărtare sânge, mucus sau celule inflamatorii, iar ce rămâne se etalează într-un strat subţire pe lamă.  

Doamna Doctor Adina Elena Tănase, medic specialist Obstretică - Ginecologie la Policlinica Providența, oferă consultații în contract cu CAS, dar și în regim cu plată, în zilele de luni, miecuri și vineri. 

Vă stăm cu drag la dispoziție pentru informații și programări:

📧 programari.policlinica@providentamedical.ro

📱 0729 292 897

☎️ 0232 215 940

💬 WhatsApp 0729 292 897