80% dintre cancerele la sân sunt depistate când e prea târziu. Programează-te acum la un screening.

Screening mamar

Prevenția îi poate ajuta și pe cei care te iubesc. Programează-te la o mamografie.
  • mamografie cu tomosinteză
  • ecografie mamară

Investigații

  • De ce să faci un screening mamar?
    • Ca să te simți în siguranță;
    • Pentru că 85% dintre femeile diagnosticate cu cancer din România se află în stadiile cele mai avansate, 3 și 4;
    • Poți trata cancerul cu șanse mari de reușită dacă boala este depistată în stadiile 1 și 2;
    • Este mai uşor să previi decât să tratezi;
  • Ce este mamografia 3D?

    Știați că mamografia 3D oferă posibilitatea diagnosticării unei tumori, indiferent de cât de mică este aceasta?

    Mamografia este o metodă imagistică de examinare a sânului, o examinare sigură, cu doze foarte mici de radiații, fiind considerată de mare acuratețe în depistarea precoce a cancerului mamar.

    Spre deosebire de mamografia analogică, cea digitală permite medicului să vizualizeze imaginile pe monitoare de înaltă rezoluție, așa încât se poate ajusta luminozitatea, se poate schimba contrastul și se poate mări imaginea în zonele de interes. De asemenea, se reduce nevoia de repetare a examinării din cauza supra sau subexpunerii la care ar fi supusă pacienta, scăzând doza de radiații și anxietatea pacientei.

    Practic, la examenul mamografic se urmăresc parametri precum structura și densitatea sânului, simetria de volum și mărime și prezența de opacități, asimetrii, distorsiuni, microcalcificări suspecte, macrocalcificări, imagini mixte.

  • Când se recomandă o mamografie?
    • Femeilor peste 40 de ani este recomandată anual, ca metodă de screening, chiar dacă nu prezintă simptome (dureri, modificări ale pielii, noduli detectabili la autopalpare);
    • Femeilor peste 35 de ani care prezintă modificări clinice sau care prezintă factori de risc (în special rude de grad I cu cancer de sân, ovar sau endometru uterin);
    • Femeilor sub 35 de ani care prezintă leziuni suspecte, depistate ecografic.
  • Ce este mamografia digitală cu tomosinteză?

    Tomosinteza înseamnă că în timpul unei scanări sunt achiziţionate mai multe imagini ale sânului din diverse unghiuri, cu o iradiere scăzută. Ulterior, imaginile sunt utilizate pentru a crea o serie de secţiuni cu grosime de 1 milimetru, astfel încât ele sunt folosite pentru a realiza o reconstrucţie tridimensională a sânului. Reconstruind tridimensional se elimină confuzia cauzată de suprapunerea cu ţesutul glandular.

    Avantajele tomosintezei

    - Precizie mult sporită în detecţia şi diagnosticul tumorilor, indiferent de dimensiuni;
    - Doză minimă de radiere;
    - Tomosinteza reduce considerabil presiunea aplicată sânilor, senzația de durere fiind diminuată, pacienta resimțind doar o ușoară atingere;
    - Detectarea cu acurateţe a cancerului mamar;
    - Reducerea numărului de controale ulterioare şi, implicit a costurilor;
    - Îmbunătăţirea diagnosticului la persoanele cu sân dens;
    - Scad rezultatele fals pozitiv. Care sunt limitele mamografiei?

    Din cauza compoziției diferite a sânului, imaginea mamografică diferă de la o femeie la alta și de la un grup de vârstă la altul. Acest lucru face ca și sensibilitatea de detectare a modificărilor să fie diferită, fiind, uneori, necesare alte investigații imagistice.

    De asemenea, trebuie înțeles că mamografia nu are eficacitate de 100% în detectarea tuturor tipurilor de cancer mamar. Faptul că se indică și alte examinări, cum ar fi ecografia, nu înseamnă întotdeauna ceva anormal pe mamografie, ci faptul că structura țesutului glandular este foarte bogată. Și acest lucru poate ascunde imagini patologice, în special în stadiu incipient.

  • Ce este ecografia mamară?
    Ecografia mamară este o tehnică de diagnostic simplu de executat, neiradiantă, reproductibilă, nedureroasă, care nu necesită o pregătire specială prealabilă şi care oferă informaţii imagistice în timp «real». Ea se poate efectua indiferent de momentul ciclului menstrual (CM), dar, pentru că multe femei au sânii dureroşi în partea a doua a CM, se preferă, pentru confortul pacientelor, ca examinarea să se facă în primele 10 zile ale CM. În cursul unei ecografii mamare se scanează, obligatoriu, şi regiunea axilară.
  • Când se recomandă ecografia mamară?
    • când la o femeie tânără se depistează, la palpare, un nodul susceptibil de a fi un chist sau un fibroadenom;
    • În faţa unei anomalii clinice sau mamografice suspecte, la femei tinere cu sânii denşi sau la femei intrate la menopauză, dar care urmează un tratament hormonal substitutiv;
    • în prezenţa unui nodul într-o regiune a sânului greu de examinat pe clişee mamografice (cadran supero-intern, perete toracic, prelungirea axilară);
    • la monitorizarea unor formaţiuni cu caractere benigne, prin repetarea examinărilor la intervale scurte de timp (2-3 luni), cu urmărirea atât a evoluţiei dimensionale cât şi a vascularizaţiei şi a ecostructurii acestor formaţiuni;
    • la pacientele cu scurgeri mamelonare seroase sau sangvinolente;
    • la paciente cu implanturi mamare;
    • ca modalitate de reperaj a unei leziuni pentru realizarea unei puncţii biopsii, în vederea stabilirii unui diagnostic histopatologic al unei formaţiuni nodulare cu caractere incerte.
  • Cum ajută ecografia și mamografia în prevenția sau tratamentul cancerului la sân?
    Prin intermediul celor două investigații se poate depista cancerul într-un stadiu incipient, astfel încât să se poată utiliza mijloacele terapeutice optime, fiind posibile salvarea sânului și vindecarea, cu implicații enorme asupra fizicului și psihicului pacientei.
  • Care este parcursul dacă o persoană este diagnosticată cu astfel de afecțiuni?
    Atunci când în urma unui examen mamografic sau ecografic au fost descoperite leziuni cu caracter suspect sau cert de malignitate, principala indicație este efectuarea unei puncții biopsii eco-ghidate. Ulterior, conduita terapeutică va fi corespunzătoare rezultatului histo-patologic (consult oncologic/chirurgical).
  • Ce este puncția mamară?

    Pacientele pot opta pentru puncția mamară sub ghidaj ecografic atunci când medicul specialist identifică o leziune suspectă în cadrul examenului de imagistică medicală (ecografia mamară, mamografia sau RMN-ul de sân). Puncția mamară este realizată de echipa medicală coordonată de dr. Raluca Pleșca, medic primar radiologie şi imagistică medicală, compentenţe în senologie, CT, IRM.

    Ce este puncția mamară?

    Puncția este o procedură minim invazivă, recomandată atunci când la examenul clinic sau la una dintre investigațiile imagistice (ecografie, mamografie sau RMN-ul de sân) se identifică o leziune a sânului cu mare probabilitate de a fi cancer. În cadrul procedurii are loc recoltarea unui fragment de țesut pentru analiza histopatologică a leziunii mamare, în urma căreia medicul va afla diagnosticul de certitudine (formațiune benignă/malignă) al zonei modificate și va putea recomanda conduita terapeutică specifică.

    Cum se realizează această investigație?

    Această procedură se realizează cu ac de puncție special, cu disconfort minim deoarece se efectuează sub anestezie locală. Sub ghidaj ecografic se recoltează un fragment mic cu respectarea regulilor de asepsie și antisepsie. Ulterior, proba recoltată este trimisă pentru a fi examinată histopatologic. Procedura durează 15-30 de minute și este urmată de o compresie manuală cu gheață pe zona puncționată, sub supravegherea directă a echipei medicale.

    Care sunt avantajele?

    • Puncția mamară se realizează sub ghidaj ecografic, fiind o metodă non-iradiantă, bazată pe ultrasunete;
    • Este o metodă minim invazivă;
    • Pacienta este așezată într-o poziție confortabilă, respectiv în decubit dorsal, fără ca sânul să fie comprimat;
    • Pacienta evită anestezia generală;
    • Procedura durează 10-30 minute;
    • Intervenția nu necesită spitalizare, perioada de urmărire este de câteva ore. După efectuarea intervenției, în cazul leziunilor situate la nivelul părților moi, pacienta poate desfășura activități normale, cu evitarea eforturilor fizice excesive;
    • Sensibilitate și specificitate crescute în stabilirea diagnosticului în cazul leziunilor cu aspect ecografic incert.

    Pregătirea pacientei:

    Pacientele care se adresează Spitalului Providența vor parcurge următoarele etape:

    • Consult inițial;
    • Consiliere și recomandarea unui pachet de investigații medicale preintervenție: hemoleucogramă, teste hemostază (timp de sângerare, timp de coagulare, INR), Ag HBs, Anti HCV.

    Cine poate recomanda această investigație?

    Poate fi recomandată de medicul chirurg, de inagistică medicală sau oncolog.

    Echipa medicală integrativă pentru un diagnosticul și tratamentul complet al patologiei sânului:

    • Dr. Raluca Pleșca – Medic primar radiologie şi imagistică medicală, compentenţe în senologie, CT, IRM;
    • Dr. Cristian Ene Roată – Medic primar Chirurgie Generală, specialist Chirurgie Vasculară;
    • Dr. Simona Nicolescu – Medic specialist Anestezie și Terapie Intensivă, specialist Chirurgie Generală.

    Suport psihologic

    • Mirela Zetu – psiholog și psihoterapeut clinician

Prețuri

Pret lei spital
Ecografie mamară
250
Mamografie 2D digitală bilaterală
350
Mamografie 2D digitală unilaterală (pacientă postmasectomie)
200
Mamografie 2D+ 3D digitală bilaterală
600
Mamografie 2D+ 3D digitală unilaterală (pacientă postmasectomie)
400
Mamografie 3D digitală (cu tomosinteză) bilaterală
500
Mamografie 3D digitală (cu tomosinteză) unilaterală (pacientă postmasectomie)
360
Prețurile afișate pe site sunt cele standard. În funcție de gradul profesional și experiența fiecărui medic, de situația medicală concretă a pacientului și de politica comercială a companiei, acestea pot varia și pot suferi modificări.