Tomosinteza înseamnă că în timpul unei scanări sunt achiziţionate mai multe imagini ale sânului din diverse unghiuri, cu o iradiere scăzută. Ulterior, imaginile sunt utilizate pentru a crea o serie de secţiuni cu grosime de 1 milimetru, astfel încât ele sunt folosite pentru a realiza o reconstrucţie tridimensională a sânului. Reconstruind tridimensional se elimină confuzia cauzată de suprapunerea cu ţesutul glandular.
Avantajele tomosintezei
- Precizie mult sporită în detecţia şi diagnosticul tumorilor, indiferent de dimensiuni;
- Doză minimă de radiere;
- Tomosinteza reduce considerabil presiunea aplicată sânilor, senzația de durere fiind diminuată, pacienta resimțind doar o ușoară atingere;
- Detectarea cu acurateţe a cancerului mamar;
- Reducerea numărului de controale ulterioare şi, implicit a costurilor;
- Îmbunătăţirea diagnosticului la persoanele cu sân dens;
- Scad rezultatele fals pozitiv.
Care sunt limitele mamografiei?
Din cauza compoziției diferite a sânului, imaginea mamografică diferă de la o femeie la alta și de la un grup de vârstă la altul. Acest lucru face ca și sensibilitatea de detectare a modificărilor să fie diferită, fiind, uneori, necesare alte investigații imagistice.
De asemenea, trebuie înțeles că mamografia nu are eficacitate de 100% în detectarea tuturor tipurilor de cancer mamar. Faptul că se indică și alte examinări, cum ar fi ecografia, nu înseamnă întotdeauna ceva anormal pe mamografie, ci faptul că structura țesutului glandular este foarte bogată. Și acest lucru poate ascunde imagini patologice, în special în stadiu incipient.