Rolul ecografiei în evaluarea durerilor abdominale la copii

Doamna Dr. Edit Isabela Todirașcu, medic specialist Radiologie și Imagistică medicală la policlinica Providența, ne oferă informații despre rolul ecografiei în evaluarea durerilor abdominale la copii.

 ♦Copiii și în special sugarii nu sunt adulți mici și suferă de boli specifice care necesită diferite metode imagistice de investigație.

 ♦Durerea abdominală este foarte frecventă la vârsta pediatrică, iar sugarii și copiii foarte mici sunt adesea greu de examinat, rareori putând localiza durerea. Aceasta poate fi manifestarea unor varietăți de boli specifice sau nu copilăriei, variind de la limfadenita mezenterică (afecțiunea inflamatorie a ganglionilor abdominali), litiaza renală (pietre la rinichi), gastroenterită și până la apendicită. Acest lucru reprezintă o provocare pentru clinicieni în stabilirea diagnosticului și a unui plan de tratament care ar putea evita eventuale complicații sau consecințe grave ce pot apărea pe parcurs.

 ♦Ecografia abdominală este o investigație care permite obținerea imaginilor din interiorul corpului cu ajutorul ultrasunetelor.

♦Beneficii:

- este o examinare în timp real, care evaluează aspectul organelor și fluxul de sânge la nivelul acestora, precum și mișcarea structurilor abdominale;

- oferă un diagnostic rapid;

- este non-invazivă (nu folosește ace, nu necesită sedare);

- uneori poate fi însoțită de un grad redus de disconfort, dar este nedureroasă;

- accesibilă, ușor de folosit și cu un cost mai redus comparativ cu alte investigații;

- este o metodă sigură, neionizantă (care nu utilizează radiațiile X), motiv pentru care poate fi repetată oricând;

- evaluează cu o mai mare sensibilitate părțile moi comparativ cu examinarea radiografică.

 

♦Riscuri:

-ecografia standard diagnostică nu are efecte dăunătoare asupra copilului.

♦Limitări:

-calitatea imaginilor este afectată de interpunerea gazului conținut de tubul digestiv la nivelul organelor abdominale.

♦Ecografia oferă informații importante despre diferite organe ale abdomenului care includ tractul biliar, vezicula biliară, ficatul, pancreasul, splina, rinichii sau organele pelvine. Totodată este o modalitate utilă pentru evaluarea patologiei intestinale, foarte frecventă în rândul copiilor.

♦Perete abdominal al copiilor este subțire, iar sonda de înaltă frecvență de care dispune ecograful poate evalua inclusiv aspectul stomacului, intestinului subțire sau colonului. În cazul în care nu vorbim de o urgență, este nevoie și de o pregătire a copilului înainte de examinare deoarece alimentele, aerul din stomac și intestin fac evaluarea dificilă. Astfel pregătirea implică:

-repaus alimentar: care poate varia de la minim 3 ore la sugari, până la minim 10 ore pentru copiii mai mari (din acest motiv este recomandat ca această examinare să fie efectuată pe cât posibil dimineața);

- evaluarea rinichilor, vezicii urinare și a organelor pelvine necesită ca vezica urinară să fie plină; astfel se recomandă hidratare, copiii mai mari nu vor merge la baie cu câteva ore înainte de examinare, iar cei mai mici pot fi evaluați repetat până la umplerea vezicii urinare (în cazul unor neclarități diagnostice).

♦Potențialul enorm al ecografiei abdominale pediatrice moderne și numeroasele opțiuni pe care ni le oferă indică faptul că aceasta este investigația ideală pentru evaluarea simptomelor dureroase abdominale.

♦De multe ori ecografia este suficientă sau chiar cea mai bună metodă pentru a oferi și a stabili un diagnostic cert, fără a fi nevoie de altă investigație imagistică suplimentară.

Vă stăm la dispoziție pentru informații și programări:

📧 programari.policlinica@providentamedical.ro

📱 0729 292 897

☎️ 0232 215 940

💬 WhatsApp 0729 292 897

Foto credit: Romedic