Tutunul sau sănătatea?

Fumatul este inamicul de temut al organismului. Viciul afectează un număr de aproximativ 5 milioane de români, punându-le în mod agravant viața în pericol, nu numai lor, dar și apropiaților, care sunt astfel condamnați să inhaleze produșii toxici rezultați în urma arderii țigărilor.

Doamna Doctor Adina Manuela Alexamedic specialist Pneumoftiziologie, la Policlinica Providența, ne explică de ce fumatul este un viciu dăunător sănătății noastre. 

► La nivelul țării noastre 115 pacienți mor zilnic din cauza fumatului. Ceea ce este foarte îngrijorător este faptul că unul din trei români cu vârsta de peste 15 ani este fumător, astfel procentul fumătorilor foarte tineri fiind de 5 ori mai mare în România decât în Statele Unite ale Americii.

 Afecțiunile care duc la deces, având drept factor primordial fumatul, sunt reprezentate în special de cancerele pulmonare (85 % din cancerele pulmonare au drept trigger fumatul), iar din cadrul afecțiunilor cardio-vasculare, infarctul miocardic, având drept factor etiologic principal acest viciu.

► Fumatul este încadrat în categoria drogurilor permise și, la fel ca și categoria drogurilor interzise, acesta va da dependență, ducând la un număr crescut de decese în întreaga lume.

► Tutunul este astfel unul dintre cele mai mari pericole pentru sănătatea publică în lumea întreagă. Tutunul este considerat ca factor etiologic al declanșării simptomelor astmatice, acesta producând iritarea mucoasei căilor respiratorii.

► În următoarele rânduri vom afla în mod succint cum ne influențează în mod negativ fumatul viața și mecanismul de autodistrugere la care organismul nostru este supus în momentul consumului de țigarete.

► Fumul provenit din arderea țigaretelor afectează mucoasa căilor aeriene, dar și mișcarea cililor care protejează bronhiile de particolele nocive inhalatorii din mediul înconjurător. Fumul afectează mișcarea normală a cililor respiratori și capacitatea acestora de îndepărtare a factorilor patologici externi, care pot afecta mucoasa bronșică și implicit fiziologia aparatului respirator.

► Fumul de țigară duce la o hipersecreție bronșică semnificativă, ceea ce în timp va avea drept consecință apariția bronșitei astmatiforme. Studii recente susțin legătura dintre fumul de țigară și declanșarea astmului  bronșic și a bolilor alergice la copii.

► Factorii nocivi rezultați în urma inhalării fumului de țigară agravează inflamația și hiperreactivitatea bronșică, duc la creșterea numărului de infecții respiratorii  prin scăderea ratei de protecție a aparatului respirator, dezvoltarea leziunilor tisulare și a fenomenelor alergice respiratorii, acestea din urmă întâlnindu-se predominant la fumătorii pasivi.

► Inflamația permanentă a bronhiilor la fumători este consecința acțiunii substanțelor toxice și iritante pe care fumul de țigară le conține. Aceasta va duce la un grad de bronhoconstricție, limitând astfel fluxul de aer circulant. La astmatici, acest fapt duce mai repede la senzația de sufocare decât la persoanele care nu suferă de astm bronșic.

► În cazul în care într-o familie copilul este suferind de astm bronșic, iar părinții lui sunt fumători, chiar dacă ei nu fumează în prezența copilului, acesta este supus inhalării pasive a fumului/aerului poluat ambiental.

► Minorul are astfel un risc crescut de a dezvolta infecții respiratorii frecvente pe seama alterării mecanismului de epurare bronșică dar și de agravare a afecțiunii sale de fond, a astmului bronșic.

► Crizele astmatice ale acestor copii sunt mult mai frecvente decât a pacienților suferinzi de astm bronșic, dar care nu sunt afectați de fumatul pasiv sau activ.

► Renunțarea la fumat reprezintă singura soluție de a sta departe de aceste afecțiuni nedorite, cu efecte nefaste asupra vieții. Decizia de a stopa acest viciu trebuie să fie una imediată, fără a încerca înlocuirea fumatului de țigarete cu alte preparate care să conțină substanțe similare, care creează dependență.

► Pacientul trebuie să renunțe în mod brusc la fumatul de țigarete și nu doar să reducă numărul acestora, pentru a efectul să fie unul optim. Simptomatologia sevrajului nicotinic are un punct culminant la 48 – 72 de ore de la stoparea fumatului, urmând ca ulterior să scadă treptat în trei sau patru săptămâni. Renunțarea la fumat este în strânsă legătură cu voința pacientului și cu gradul său de seriozitate, în momentul în care a decis acest lucru benefic pentru viața sa.

Doamna Doctor Adina Manuela Alexa, medic specialist Pneumoftiziologie, la Policlinica Providența, oferă consultații în contract cu C.A.S. sau în regim cu plată.

Pentru programări: - 0232 215 940 sau 0729 292 897 - programari.policlinica@providentamedical.ro