Piciorul diabetic

Doamna Dr. Andreea Ludușanu, medic specialist Chirurgie generală la Fundația Medicală Providența, ne oferă informații despre piciorul diabetic. 

∇ Impactul în crestere al diabetului zaharat și al complicațiilor sale, inclusiv ulcerele piciorului diabetic, reprezintă provocări globale în gestionarea calității vieții, economiei și resurselor financiare în ceea ce privește această boală, care afectează aproximativ 540 de milioane de persoane la nivel mondial.

∇ Vindecarea afecțiunilor pielii si ale țesutului celular subcutanat la pacienții cu diabet este frecvent întârziată din cauza problemelor legate de controlarea defectuoasă a valorilor glicemiei și de diverse modificări fiziologice legate de diabet, necesitând îngrijire personalizată continuă. În prezent, inteligența artificială și cercetarea clinică se străduiesc să abordeze aceste provocări prin facilitarea detectării timpurii a leziunilor și a tratamentelor eficiente, în ciuda constrângerilor legate de resursele financiare implicate în acest proces.

Neuropatia periferică este o afecțiune frecventă, afectând aproximativ 50% dintre pacienții cu diabet zaharat, iar dintre acești pacienți, 25% prezintă un risc mai mare de a dezvolta ulcere ale piciorului. Ulcerele piciorului diabetic sunt leziuni ale tegumentului și țesutului celular subcutanat situate la nivelul piciorului, ele reprezentând una din complicațiile majore ale polineuropatiei diabetice și una dintre cauzele principale ale spitalizării pacienților cu diabet, conducând în unele cazuri la amputarea membrelor inferioare. Cauzele acestor leziuni trofice pot fi traumatismele apărute ca urmare a prezenței neuropatiei diabetice sau a bolii arteriale periferice, modificările de formă ale piciorului, calusurile. Ulcerele diabetice ale piciorului sunt foarte dificil de manageriat, au o perioadă de vindecare foarte îndelungată și costuri de tratament foarte mari.

Pe lângă examinarea clinică a piciorului, cele trei metode principale de evaluare a ulcerelor piciorului diabetic sunt: testele de sensibilitate, evaluarea circulației arteriale  și a presiunilor gleznă-plantă. Odată ce un pacient a fost examinat și prezintă un ulcer, consensul actual în jurul tratamentului primar implică debridarea plăgii, urmată de utilizarea tehnicilor de antiseptizare și facilitare a vindecării cu o îngrijire locală continuă a rănilor. Detectarea precoce și planificarea îngrijirii multidisciplinare sunt abordări cheie pentru minimizarea complicațiilor piciorului diabetic și a timpului de spitalizare. O evaluare corectă a istoricului medical al pacienților și a statusului local al leziunilor permit crearea unor planuri de tratament organizate și personalizate, cu reducerea complicațiilor, astfel încât îngrijirea leziunilor piciorului diabetic intr-un serviciu specializat de chirurgie devine esențială ca și cheie a tratamentului.

Doamna Dr. Andreea Ludușanu, medic specialist Chirurgie generală la Fundația Medicală Providența, oferă CONSULTAȚII GRATUITE în baza biletului de trimitere și consultații în regim cu plată. 

Vă stăm la dispoziție pentru informații și programări:

📧 programari.policlinica@providentamedical.ro

📱 0729 292 897

☎️ 0232 215 940

💬 WhatsApp 0729 292 897