Ochii nu sunt doar poarta sufletului, ci și organele ce oferă 80% din informațiile ce permit integrarea organismului în mediu. Astfel este foarte important să avem grijă de sănătatea acestora. Doamna Doctor Daniela Cionca, medic primar Oftalmologie, la Policlinica Providența, ne oferă o serie de sfaturi:
1. Examinarea regulată, de rutină, a ochilor chiar dacă nu aveți probleme cunoscute
Există multe cazuri în care bolile se descoperă prin șansă, fără a avea simptome speciale. Boli grave, cum ar fi glaucomul, retinopatia diabetică, tumori intraoculare nu își fac simțită de la început prezența, iar când o fac, uneori e prea târziu pentru un tratament eficient. O dată pe an e bine de făcut un control riguros al vederii. În situația în care există problem, rămâne la latitudinea specialistului de a stabili următoarea vizită.
2. Nu ignorați simptomele ochilor, nu amânați controlul, evitați automedicația
Dacă ochii sunt roșii , prezintă mâncărime, secreții sau senzația de nisip, spălați cu apă sau ser fiziologic și prezentați-vă la doctor. Persistența acestor simptome sau apariția scăderii bruște a vederii, a vederii încețoșate, perceperea unor fulgere la nivelul ochiului, a vederii duble sau deformate nu sunt deloc de ignorat, ci constituie adesea urgențe oftalmologice.
3. Cunoașteți-vă istoricul medical și familial
Multe dintre bolile care par să nu aibă legătură cu ochii pot afecta vederea. Hipertensiunea arterială și diabetul pot reduce fluxul sanguin către ochi. Boli autoimune sistemice, boli ale tiroidei, plămânilor pot da inflamații la nivelul ochilor. Alte patologii cu risc sunt scleroza multiplă, anevrismele, cancerul. Oftalmologul trebuie avertizat de bolile asociate din prezent sau din trecut și de eventualele patologii prezente în familie. Multe boli ale ochilor au o componentă ereditară.
4. Respectați pauzele necesare ochilor Utilizarea prelungită a oricărui dispozitiv digital va duce în timp la oboseală oculară și senzația de ochi uscat. Cliptul în timpul privirii unui ecran este redus la jumătate. Putem urma regula din literatura anglosaxona 20/20/20: la fiecare 20 de minute să privim pentru cel putin 20 de secunde la o distanta mai mare de 20 de picioare (6m) sau la fiecare 2 ore, câte 10 minute pauză. Ecranul trebuie plasat ușor mai jos decât nivelul ochilor. Trebuie îndepărtate din jur surse de lumină care strălucesc în ecran.
5. Ochelari de soare
Radiațiile ultraviolet pot afecta ochii. Efectele se însumează și pot cauza probleme ca arsuri ale corneei, cataracta și chiar cancer al pleoapelor. Purtarea ochelarilor de soare blochează razele ultraviolet până la 90-100%. Zăpada, apa, nisipul, asfaltul pot reflecta razele uv amplificându-le. Ochelarii trebuie achiziționați din centrele de optică și nu din magazine nespecializate, pentru că există ochelari întunecați care permit să intre în ochi o cantitate mai mare de lumină, dar care nu blochează eficient razele dăunătoare. Ramele trebuie alese mai mari și se pot monta și există și lentile de soare cu dioptrii.
6. Utilizarea ochelarilor de protecție
Aproape jumătate din accidente se petrec acasă, nu la lucru. Trebuie utilizați ochelari de protecție în timpul unor activități în care particule sau așchii pot ajunge în ochi cum ar fi tăiatul lemnelor, al unor bucăți de metal sau lucrul cu substanțe chimice. Pot fi utilizate lentile din policarbonat cu o rezistență de 10 ori mai mare decât a altor materiale.
7. Alimente sănătoase colorate
Hrana care îmbunătățește circulația este bună pentru ochi și vedere.
În afara morcovilor bine cunoscuți, sunt utile citricele, fructele de pădure (afine, mure, coacăze), plantele cu frunze verde închis (spanac, salată, varză kale), brocoli, cerealele integrale, fructele și semințele oleaginoase (nuci, migdale, semințe de dovleac), peștele gras (ton, somon, macrou, anşoa. păstrăv), fasole, linte, gălbenuș de ou.
8. Igiena riguroasă în cazul portului de lentile de contact
Mâinile trebuie întotdeauna spălate înaintea manevrării lentilelor. Utilizați doar lentile prescrise de medicul oftalmolog. Curățați, clătiți și uscați cutiuța lentilelor ori de câte ori îndepărtați lentilele din ea și înlocuiți-o la fiecare 2-3 luni. Nu purtați lentilele mai mult decât trebuie și îndepărtați-le în cazul în care apare un discomfort.
9. Citiți prospectele
Multe tipuri de medicamente sau combinații pot afecta vederea. Adresați-vă doctorului dacă apare vederea în ceață, dublă, scăderea sensibilității la lumină, pleoape umflate sau căzute, ochi lăcrimos sau uscat. Nu luați singuri decizia de a schimba sau a întrerupe un medicament, fără acordul doctorului.
10. Aruncați produsele de machiaj vechi
Bacteriile găsesc un mediu propice pentru a se dezvolta în produsele de machiaj lichide sau cremoase. Dacă dezvoltați o infecție la ochi, aruncați toate produsele care au intrat în contact și înlocuiți-le după vindecare. Dacă faceți alergii la produse cosmetice, tatonați câte un singur produs. Nu utilizați produse folosite în prealabil de alte persoane sau mostre deschise de la magazine. Spălați fața înainte și după ce vă demachiați, nu aplicați machiaj în interiorul liniei genelor.
11. Opriți fumatul
Persoanele expuse fumului de țigară au un risc mai mare și mai precoce de a dezvolta cataracta, degenerescența maculară, afectarea nervului optic.
Doamna Doctor Daniela Cionca, medic primar Oftalmologie, la Policlinica Providența, oferă consultații în contract cu C.A.S. sau în regim cu plată.
Pentru programări: - 0232 215 940 sau 0729 292 897 - programari.policlinica@providentamedical.ro