Analiza INR și monitorizarea tratamentului cu anticoagulante

INR (International Normalized Ratio) este o analiză de sânge ce se recoltează periodic la pacienții aflați sub tratament cu un medicament anticoagulant numit acenocumarol. Acest medicament acționează la nivelul ficatului și previne formarea unor trombi, a unor cheaguri de sânge la nivelul inimii sau al vaselor de sânge care pot migra ulterior determinând accidente vasculare, dintre care cel mai de temut este accidentul vascular cerebral.

Mai multe detalii despre importanța monitorizării acestei analize ne oferă dr. Elisabeta Hurjui, medic specialist Cardiologie în cadrul Spitalului „Providența”.

  • Ce măsoară această analiză?

INR-ul verifică dacă pacientul primește doza corectă de acenocumarol. În prezent, există 2 produse pe piață ce conțin acenocumarol, ambele compensate, unul de 4 mg (Sintrom®)  și celălalt de 2 mg (Trombostop®) . Datorită particularităților de metabolizare, a interacțiunilor medicamentoase și dietetice, fiecare pacient necesită o anumită schemă de tratament, care se ajusteaza în timp, în funcție de INR.

  • Când este recomandată? O solicitam noi sau o recomadă medicul?

INR este recomandat la toți pacienții aflați sub tratament anticoagulant cu acenocumarol. Tratamentul anticoagulant se prescrie cel mai frecvent pacienților cu anumite tulburări de ritm, cum sunt fibrilația atrială sau flutterul atrial, dar se impune și în alte situații, la pacienții cu proteze valvulare mecanice, tromboză venoasă profundă sau embolie pulmonară.

La inițierea tratamentului anticoagulant cu acenocumarol, medicul informează pacientul despre necesitatea monitorizării regulate a INR-ului și recomandă intervalul la care se repetă analiza, mai scurt în perioada titrării medicamentului, ulterior la 4 săptămâni, dupa stabilizarea INR. În continuare pacientul trebuie să solicite analiza la 4 săptămâni și să verifice dacă valoarea INR se încadrează în intervalul optim.

  • Care sunt valorile normale și țintele sub tratament?

Persoanele care nu primesc tratament cu acenocumarol au INR în jur de 1. În funcție de patologia pentru care se prescrie tratamentul anticoagulant, ținta INR poate varia. Cel mai adesea, în speța la pacientul cu fibrilație atrială/flutter atrial, INR trebuie să se încadreze între 2 și 3.

De ce ne bazăm atât de mult pe această analiză? Pentru că, dacă INR este mai mic de 2, înseamnă că pacientul primește o doză prea mică de anticoagulant, se pot forma cheaguri de sânge în interiorul inimii ce pot determina accidente vasculare cerebrale.

Dacă INR este peste 3, atunci trebuie scăzute dozele de anticoagulant întrucât pacientul riscă să dezvolte hemoragii. La pacienții cu proteze mecanice, intervalul terapeutic al INR variază întrucât se urmărește un control mai strict al INR, ce poate varia între 2,5 și 3,5-4, în funcție de trombogenitatea tipului de proteză și de factorii de risc ai pacientului.

Este important de subliniat că orice modificare a dozelor de acenocumarol se face doar de către medicul curant, și nu de către pacient.

  • Ce precauții trebuie să respecte pacienții pentru a controla INR?

Pacienților trebuie să li se explice că valoarea INR este influențată de numeroși factori precum: alimentația, alcoolul, funcția hepatică a pacientului, alte medicamente administrate concomitent.

Am precizat că această clasă de anticoagulante acționează la nivelul ficatului, unde blochează utilizarea vitaminei K și sinteza unor factori de coagulare.  În consecință, o serie de alimente bogate în vitamina K vor scadea INR, în timp ce alte medicamente sau alimente consumate preferențial pot crește INR. În principiu, legumele cu frunze verzi, spanancul, varza, brocoli, conopida sunt bogate în vitamina K și pot scădea INR dacă sunt consumate cu predilecție.

Însă, pe de altă parte, sunt alimente sănătoase și nu trebuie excluse complet din alimentație. Regula de aur este ca pacientul să mențină o dietă constantă: dacă aportul de alimente bogate în vit. K va fluctua (într-o săptămână mănâncă multe legume cu frunze verzi, în următoarea săptămână deloc), atunci și nivelul INR va varia. Nu trebuie sa trecem cu vederea nici suplimentele vitaminice, ce pot aduce un aport suplimentar de vitamina K.

Tratamentul cu acenocumarol  se administrează  în același moment al zilei (la prânz sau seara), pe stomacul gol sau la o ora după masă.

  • Cât timp este necesară monitorizarea INR și ce alternative există pentru a renunța la ea?

Durata tratamentului anticoagulant este stabilită de medicul curant.  Unele boli necesită tratament anticoagulant temporar, însa altele toată viața. Principalul dezavantaj al tratamentului anticoagulant cu acenocumarol este dat de variabilitatea nivelului plasmatic, ce implică atât un risc protrombotic, cât și hemoragic mai mare. Menținerea complianței pacientului devine astfel o reală provocare. Din fericire, există și anticoagulante orale noi, cu un profil de siguranță și eficientă superior tratamentului cu acenocumarol, ce nu necesită supraveghere prin analize de laborator. Sunt 3 astfel de medicamente disponibile în România, a căror utilizare este limitată de costuri, însă se fac demersuri pentru introducerea pe lista de medicamente compensate, ce ar asigura în viitor o accesibilitate mai largă.

  • Un sfat final?

Cred că revine in primul rand medicului datoria de a informa pe larg pacientul despre obiectivele si riscurile asociate unui tratament cronic cu acenocumarol, despre importanta unei monitorizari optime a INR-ului, si despre medicamentele noi ce nu necesita aceasta monitorizare. Responsabilitatea unui tratament corect condus o împart atât medicul cât și pacientul, de aceea este esențială construirea unei relații medic-pacient bazată pe încredere și comunicare.

Dr. Elisabeta Hurjui oferă consultații la Spitalul „Providența” din Șoseaua Nicolina, nr. 115, Nicolina 2, Cug, Iași, de luni până vineri. Pentru programări și informații sunați la numerele de telefon 0232 241 271/ 0730 230 030/ 0786 261 263 (consilier medical).