Modificări ale pielii, ce apar în timpul sarcinii

Doamna Dr. Andra Bunduc, medic specialist Dermatovenerologie la policlinica Providența, ne oferă informații despre tipurile de modificări ale pielii ce apar în timpul sarcinii.

Sarcina, un eveniment atât de așteptat și fericit, aduce schimbări în tot corpul femeii. Chiar dacă, pentru unele femei, această perioadă aduce o piele strălucitoare, păr și unghii viguroase, alte femei se confruntă cu modificări care nu sunt la fel de atractive.

Modificările pielii în sarcină sunt cauzate de schimbările hormonale, modificări ale circulației sau efectele mecanice ale sarcinii.

Iată care sunt cele mai comune schimbări la nivelul pielii și cum putem să le îngrijim fără a pune în pericol sarcina:

♦ Acneea este influențată de schimbările hormonale și anume, creșterea secreției de progesteron, ceea ce determină glandele sebacee să sporescă producția de sebum. Apare frecvent în primul trimestru de sarcină, apoi diminuându-se și putând dispărea complet după naștere, în cazul în care nu v-ați confruntat cu această problemă și înainte de sarcină. Ca și tratament se recomandă curățarea tenului dimineața și seara cu un gel de spălare blând, seara aplicarea unei creme antiacneice care poate conține acid azelaic, peroxid de benzoil, clindamicină sau acid glicolic în concentrație mai mică de 10%, iar dimineața folosirea unei creme hidratante lejere și a unei creme de protecție solară cu spf 50+. Foarte important este evitarea în timpul sarcinii a produselor ce conțin isotretinoin, retinoizi topici, acid salicilic deoarece pot afecta dezvoltarea fătului.

 

♦ Melasma este o formă de hiperpigmentație indusă hormonal în sarcină  și apare în special în timpul verii, când expunerea la radiațiile ultraviolete și căldura stimulează suplimentar această condiție. Aceasta se manifestă la nivelul feței și gâtului, cel mai frecvent fiind afectate fruntea, obrajii și buza superioară.Puteți preveni apariția melasmei în timpul sarcinii urmând 6 pași simpli:

  • Evitarea expunerii la soare în intervalul 11-16 și folosirea pălăriilor și a ochelarilor de soare. Evitarea saunei și a căldurii, deoarece și acestea stimulează pigmentarea.
  • Folosirea cremelor de protecție solară cu filtru mineral și SPF 50+ deoarece acestea  nu se absorb la nivelul pielii.
  • Peelingurile  cu Acidul glicolic – extras din trestia de zahăr, pot fi folosite în siguranță de gravide, dacă concentrația sa e mai mică de 10%.
  • Puteți să folosiți creme ce conțin acid kojic, arbutin, acid azelaic – aplicate seara scad intensitatea pigmentațiilor. Este obligatorie folosirea protecției solare în timpul zilei.
  • Serurile cu vitamina C au efect antioxidant, dau luminozitate și fermitate tenului.
  • Evitați produsele de curățare a tenului, cremele sau produsele de make-up care pot irita pielea, deoarece pot agrava melasma.

 

♦ Vergeturile apar în perioada sarcinii în special în al II-lea și al III-lea trimestru, în zonele unde pielea este supusă la întindere continuă și progresivă, de exemplu abdomen, sâni, coapse, fese. Până la 90% dintre gravide pot dezvolta vergeturi. Acestea apar inițial ca zone liniare de piele mai subțire roz, ce pot fi insoțite ocazional de prurit. Treptat devin roșii purpurii, proeminente, se măresc în lungime și lățime. După naștere, în timp, pot deveni la culoarea pielii sau albe și mai puțin vizibile, dar vor persista permanent. Tratamentele medical-estetice care pot combate vergeturile precum: microneedling, mezoterapia, PRP, terapia laser, radiofrecvența fracționată, carboxiterapia, peelingul chimic și microdermabraziunea nu sunt permise în timpul sarcinii. La aceste tratamente puteți apela dupa naștere, după încetarea alăptării. Ce rămâne de făcut în această situație este să prevenim apariția acestora prin:

  • Evitarea acumulării de kilograme în exces printr-o alimentație sănătoasă, hidratare corespunzătoare și exerciții fizice.
  • Hidratarea pielii - folosirea unui ulei de baie pentru piele uscată și imediat după duș aplicarea unei creme sau loțiuni hidratante.
  • Masarea pielii pentru a îmbunătăți circulația și a menține elasticitatea acesteia.
  • Folosirea de creme, loțiuni, uleiuri antivergeturi - eficiența lor crește cu cât sunt folosite mai devreme, înainte de apariția vergeturilor, pentru prevenție sau în stadiile incipiente.

♦ Venele varicoase și vasele de sânge sparte

     Vasele de sânge sparte, venele în pânză de păianjen apar datorită schimbărilor hormonale și a creșterii volumului de sânge în sarcină. Acestea au aspectul unor vase de sânge subțiri, ramificate, roșii și pot apărea la nivelul feței, gâtului, trunchiului, picioarelor și gleznelor. Acestea pot să dispară sau să se estompeze după naștere și pot fi tratate după naștere prin tratamente laser.

     Venele varicoase apar din cauza greutății și a presiunii pe care o exercită uterul la nivelul venei cave inferioare; astfel se diminuează fluxul de sânge în partea inferioară a corpului și apare staza venoasă. Gleznele și gambele se umflă, apare senzația de picioare obosite, venele picioarelor devin proeminente, albastre și dureroase. Varicele pot să apară și la nivelul vaginului, vulvei sau rectului (hemoroizi). Istoricul de varice în familie este un factor care predispune la apariția acestei afecțiuni. În cazul apariției acestora se recomandă: evitarea ortostatismului prelungit, ridicarea picioarelor de la nivelul solului în pat, mersul pe jos, purtarea ciorapilor de contenție elastică, vitamina C sau medicație venotonă la recomandarea medicului.

♦ Modificări ale alunițelor, efelidelor sau ale altor zone ale corpului sunt cauzate de fluctuațiile hormonale, care stimulează producția de melanină.

     Astfel, anumite zone ale corpului se vor hiperpigmenta: linia mediană a abdomenului, areola mamelonară, mameloanele, cicatricile, dar aceste modificări sunt reversibile după naștere.

     În primul trimestru de sarcină pot apărea noi alunițe și efelide (pistrui). Alunițele preexistente se pot hiperpigmenta și își pot modifica dimensiunea sau forma, în special dacă sunt localizate pe abdomen sau sâni datorită întinderii pielii.

     Cu toate acestea se recomandă efectuarea autoexaminării periodice a alunițelor și a zonelor de pe corp mai puțin evidente, unde pot apărea alunițe pentru a observa dacă apar modificări de culoare, formă, contur, dimensiune sau textură. În cazul constatării unor modificări se recomandă prezentarea la dermatolog pentru o examinare dermatoscopică, astfel putându-se stabili un diagnostic corect.

 

Doamna Dr. Andra Bunduc, medic specialist Dermatovenerologie la policlinica Providența, oferă consultații în regim cu plată, dar și gratuit, în baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist.

Vă stăm cu drag la dispoziție pentru informații și programări:

📧 programari.policlinica@providentamedical.ro

📱 0729 292 897

☎️ 0232 215 940

💬 WhatsApp 0729 292 897