Medicină Integrativă

În medicina integrativă pacientul este îngrijit ca o persoană ce are prin creație o constituție psihosomatică, trup și suflet. În abordarea pacientului se pornește de la premisa că bolile pot fi tratate, însa persoanele au nevoie de vindecare.

+  citește mai mult -  citește mai puțin

Tamaduirea se poate produce chiar si atunci cand vindecarea somatica nu este posibila. Maladia este manifestarea fizica a unei disfunctii biologice, boala este experienta noastra in acest proces si relatia pe care o avem cu el. Suferinta este traita de persoane.

Suferinta este definita ca stare de tulburare severa asociata cu evenimente care ameninta integritatea persoanei. Nu se poate separa tulburarea fizica de celelalte aspecte ale persoanei atunci cand este prezenta suferinta.

Medicul englez Dame Cicely Saunders, fondatoarea miscarii de ingrijire paliativa, a inventat termenul de DURERE TOTALA, pentru recunoasterea domeniilor multiple in care poate fi resimtita suferinta:

-fizic: durerea si alte simptome suficient de puternice si persistente incat nu pot fi ignorate;

-psihologic: schimbari in dispozitie (anxietate, depresie, manie, panica);

-social: conflicte interpesonale, pierderea autonomiei si sprijinului;

-spiritual: amenintari la adresa sensului, valorilor, existentei, relatiei cu sine si cu Dumnezeu

Demersul nostru terapeutic vine sa acopere decalajul intre abordarea centrata pe boala si nevoia de ingrijire profunda a persoanei care sufera. Actul terapeutic se intemeiaza pe urmatoarele dimensiuni:

-Respect pentru valorile si nevoile pacientilor

-Coordonarea și integrarea serviciilor medicale

-Comunicare deschisa si educatie pentru sanatate

-Confortul fizic ce urmareste reducerea durerilor si restabilirea functiilor

-Suportul emotional pentru usurarea temerilor si anxietatilor

-Consiliere psihologica si spirituala crestina

Medicina crestina are ca temei filantropia (iubirea de oameni) si se centreaza pe ingrijirea celui bolnav ca pe Insusi Hristos, care se identifica cu cel suferind: „Bolnav am fost si M-ati cercetat” (Matei, 25:36). In invatatura Bisericii Ortodoxe, Intruparea Lui Hristos este temelia vindecarii umanitatii si doar Hristos, Dumnezeu-Omul este tamaduitorul persoanei umane. Medicii sunt colaboratorii lui Dumnezeu in actul vindecarii.

Grupul de Terapie Integrativa din Cadrul Spitalului Providenta prupune activitati educative si psihoterapeutice pentru pacienti in urmatoarele domenii: Psihoterapie individuala și de grup, Ateliere de art-terapie, Întâlniri de Psihoeducatie, Activități recreative prin mijloace expresive, Educatie nutritionala, Grupuri de suport si Spiritualitate crestina.

Providența înseamnă astăzi un spital și o policlinică, create din dragoste față de oameni. Ne dorim ca toți pacienții care ajung în Providența să descopere valoarea medicinii prin servicii performante, în care medicul conlucrează cu Dumnezeu în actul vindecării.