Dornici să afle informații despre noile aparaturi și servicii ale Spitalului „Providenţa”, zece medici de familie au ales să își petreacă o parte din zi alături de echipa unității medicale, pentru a stabili împreună cum pot veni și mai mult în ajutorul pacienților.
Întâlnirea a fost organizată cu prilejul apropierii „Zilei internaţionale a Medicului de Familie”, doamnele doctor fiind sărbătorite în avans, cu flori, zâmbete și recunoștință.
După ce au vizitat secția de Radiologie, aflând detalii despre noul Mamograf 3D, unic în zona Moldovei, despre osteodensitometrul DXA care va ajuta la prevenția și tratamentul osteoporozei și despre noul aparat de laborator ce măsoară nivelul vitaminei D, medicii de familie au preferat să schimbe rolul de „oaspeți” cu cel de „colegi”.
Au împărtășit din experiența lor și a pacienților cu Spitalul „Providenţa”, punând pe primul loc vindecarea integrată. ”Boala începe în minte și în suflet. Degeaba tratăm, dacă pacientul nu înţelege de ce s-a îmbolnăvit, care este mesajul afecţiunii. Bolile recidivează tocmai din acest motiv”, a precizat dr. Minodora Antonovici, medic de familie.
Spitalul „Providenţa” a fost descris ca fiind locul cel mai potrivit pentru o astfel de abordare completă a bolii, în folosul pacienților. ”Ne dăm toată silinţa să vedem pacientul altfel, trup și suflet, să înţelegem ce se petrece în sufletul lui și vă mulţumim că suntem împreună”, a menționat dr. Eugen Gazzi, medic specialist Medicină Internă în cadrul Spitalului „Providenţa”.
Buna relaționare dintre medicii de familie și specialiști a fost pusă în lumină de către toți cei prezenți la eveniment. ”Venind spre spital chiar mă gândeam la faptul că această întâlnire înseamnă, de fapt, colaborare și respect. Să discutăm faţă în faţă, să reușim să empatizăm, aceasta este o relaţie bazată pe respect. Cu ce spital mai avem noi astfel de întâlniri?!”, a adăugat dr. Onofriciuc Viorica, medic de familie.
”Cel mai minunat lucru care mi s-a întâmplat și pe care nu l-am trăit în altă parte a fost tocmai acesta, faptul că pot oricând să iau legătura cu unul din colegi și să mă simt susţinută în a face ce este mai bine pentru pacient. Aceasta este, de fapt, medicina și adesea este scurtcircuitată de ideea că medicul de familie este doar un prescriptor. La Spitalul „Providenţa” acest lucru nu se întâmplă, medicii lucrează împreună”, a explicat dr. Nicoleta Dimitriu, medic de familie.
Aflată la cea de a III-a ediție, fiind un eveniment anual, întâlnirea medicilor de familie cu echipa Spitalului „Providenţa” a fost una în cadrul căreia s-au stabilit noi direcții de abordare a persoanelor ce suferă de diverse afecțiuni. „Ne dorim să devenim mai buni, facem tot ceea ce ne stă în putinţă pentru ca spitalul să își urmeze misiunea, fiind un spital creștin. Și chiar dacă suntem nevoiţi să modificăm anumite tarife sau să solicităm o coplată pacientului, o facem tot pentru a-i putea oferi cele mai bune investigaţii și pentru ca, în final, să îl ajutăm”, a spus dl. Marinel Talpeș, director al Spitalului „Providenţa”.
Concluzionând cu ideea că împlinirea medicului vine atunci când terapia oferită unui pacient a avut rezultatele cele mai bune, evenimentul s-a încheiat cu o fotografie de grup, menită să păstreze în amintire colaborarea celor care se pun în slujba ajutorării aproapelui.