Virozele respiratorii

Doamna Doctor Adina Alexamedic specialist Pneumoftiziologie, la Policlinica Providența, ne oferă informații și sfaturi despre virozele respiratorii.

Variațiile termice din ultima perioadă au dus la creșterea numărului de viroze, atât în numărul copiilor cât și al adulților. Viroza respiratorie este o infecție acută virală ușoară și autolimitată a tractului respirator superior (nas, gât) care determină simptome variabile de tip strănut, nas înfundat, secreții nazale, gât iritat, febră mică și dureri de cap. Aceasta se regăsește și sub denumirea, în termeni medicali, de IACRS.

Care este calea de contaminare cunoscuta in cazul virozelor?

►contact direct: cu mâinile contaminate ale persoanei bolnave.

►contact indirect: cu obiecte contaminate, de către persoanele bolnave. 

►pe calea aerului: prin inhalarea particulelor virale, eliminate de persoanele bolnave.

 

Perioada de incubație (de la momentul contaminării până la apariția infecției) este de 24-72 ore. Simptomele apar ca urmare a răspunsului imun al organismului împotriva infecției.

Simptomele variază de la o persoană la alta, dar cele mai frecvente sunt simptomele de rinită (inflamația mucoasei nasului) cu nas înfundat, strănut și secreții nazale care apar în primele zile; rareori apare și tuse în a patra sau a cincea zi, când simptomele nazale sunt aproape dispărute.

Durata răcelii este în medie de o săptămână, deși în 25% din cazuri se poate prelungi până la 2 săptămâni.

Ca și tratament: NU există un tratament specific pentru virozele respiratorii. Tratamentul are rolul să amelioreze simptomele, dar nu scurtează sau vindecă răceala.

Nu se utilizează antibiotice, deoarece nu acționează pe virusuri, iar reacțiile secundare sunt mai mari decât beneficiile. Antibioticele se folosesc doar atunci când se constată suprainfecție bacteriană.

 Răceala trece și fără tratament, dar există situații când simptomele au o durată mai mare de cca 2 săptămâni și necesită tratare.

Viroza respiratorie se poate complica:

-Sinuzita acută: este cea mai frecventă complicație și de obicei este cauzată de virusuri, mult mai rar de suprainfecție bacteriană  

-Otita medie acută: presupune inflamația urechii medii (din spatele timpanului) datorită comunicării faringelui cu urechea printr-un canal numit trompa lui Eustachio.

-Infecții de tract respirator inferior (trahee, bronhii): bronșita acută, pneumonie, exacerbări de astm bronșic, hiperreactivitate bronșică.

-Bronșita acută: este generată cel mai frecvent de către virusul sincitial respirator care afectează copii, vârstnici și persoanele cu imunitate scăzută.

-Pneumonie: febră, tuse persistentă și modificări tipice pe radiografie.

-Multe exacerbări de astm bronșic (cca 40%) sunt declanșate de viroze de căi respiratorii superioare, pe primul loc fiind rhinovirusul.

-Hiperreactivitatea bronșică: rhinovirusul induce modificări de reactivitate la nivelul căilor aeriene inferioare (îngustarea bronhiilor) cu tuse persitentă, fenomene care dispar după cca 4 săptămâni.

Ca recomandări: pacientul trebuie să se adreseze medicului specialist pentru stabilirea unui consult, investigații necesare și conduită terapeutică de specialitate.Virozele trebuie tratate cu maximă seriozitate pentru a nu ajunge la complicații care pot pune viața în pericol.

Doamna Doctor Adina Alexa, medic specialist Pneumoftiziologie la Policlinica Providența, oferă consultații în contract cu CAS, dar și în regim cu plată, de luni până vineri. 

Pentru programări: