- Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18;
- Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
- Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
- Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă;
- Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
- Nu consumaţi alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
- Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
- Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă;
- O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;
- Evitaţi activitaţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).
- Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate.
Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe:
- Închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile;
- Ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă;
- Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă;
- Stingeţi sau scadeţi intensitatea luminii artificiale;
- Închideţi orice aparat electrocasnic de care nu aveţi nevoie.
Recomandări pentru persoanele vârstnice şi cu afecţiuni cronice:
- Creearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
- Hidratare corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietati corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanţi;
- Alimentaţia va fi predominat din legume şi fructe proaspete;
- Se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care disupun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile;
- Este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei;
- Se va evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbracaminte uşoară din din fibre naturale, precum şi pălării de protecţie pe cap;
- Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente;
Sursa: Recomandări DSP pentru părinți, copii și vârstnici
Etichete