Sfaturi pentru perioadele caniculare

  • Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18;
  • Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
  • Purtaţi pălării de soare, haine lejere, din fibre naturale, de culori deschise;
  • Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă;
  • Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
  • Nu consumaţi alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
  • Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
  • Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă;
  • O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;
  • Evitaţi activitaţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).
  • Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate.

Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe:

  • Închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile;
  • Ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă;
  • Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă;
  • Stingeţi sau scadeţi intensitatea luminii artificiale;
  • Închideţi orice aparat electrocasnic de care nu aveţi nevoie.

Recomandări pentru persoanele vârstnice şi cu afecţiuni cronice:

  • Crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
  • Hidratare corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietati corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanţi;
  • Alimentaţia va fi predominat din legume şi fructe proaspete;
  • Se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care disupun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile;
  • Este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei;
  • Se va evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbracaminte uşoară din din fibre naturale, precum şi pălării de protecţie pe cap;
  • Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente;

Sursa: Recomandări DSP pentru părinți, copii și vârstnici