Infecția cu virusul SARS -COV-2

Doamna Doctor Adina Manuela Alexamedic specialist Pneumoftiziologie la Policlinica Providența, ne oferă informații despre Coronavirus și modalități prin care putem avea grijă de sănătatea noastră în această perioadă.

Anul 2020, anul pandemic, este cel care ne-a îndepărtat fizic unii de ceilalți, este anul în care sărbătorile au fost triste neputând să ne reunim în familii, este anul în care doar credința în Dumnezeu și în ajutorul medicilor ne-au permis să mergem înainte.

Coronavirusul, acest virus ucigaș care a luat mii de vieți în calea lui, este cel care și-a impus puterea asupra întregii planete.

 

💊 Ce este Coronavirusul și cum acționează el?

Coronavirusul este un virus care face parte din familia Coronaviridae. La om produce infecții respiratorii care se pot manifesta de la o banală răceală, la o pneumonie gravă care să necesite intervenția specialiștilor.

Cel mai recent descoperit Coronavirus, este Covid 19 cel care provoacă la om forme grave de pneumonie însoțite de insuficientă respiratorie și în același timp afectarea mai multor organe din corp, ducând până la insuficientă multiplă de organ.

 

 

💊Care sunt simptomele ?

Coronavirusul se manifestă printr-o multitudine de simptome, începând cu o stare astenică importantă (oboseală, lipsă de putere asociată cu lipsa gustului și a mirosului, febră importantă, tuse seacă chinuitoare, dureri mari de cap dar și de torace, lipsa aerului, imposibilitatea pacientului de a efectua un inspir și un expir corect, profund. Există și pacienți asimptomatici, de cele mai multe ori persoanele tinere și cu o imunitate bună, care nu prezintă alte afecțiuni colaterale.

Este deosebit de important ca simptomatologie pentru persoanele înaintate în  vârstă, pentru cei imunocompromisi (aici fiind vorba de pacienții cu boli autoimune, pacienții cu neoplazii, pacienții cu trasplant de organ), dar și pentru pacienții cu multiple comorbidități - multiple alte boli  asociate.

Atunci când pacientul prezintă simptome precum febra importantă, tuse, lipsa mare de aer, dureri toracice, trebuie apelat la ajutorul medicului specialist.

 

 

💊Cum se transmite Covid 19?

Infecția cu Coronavirus este extrem de ușor transmisibilă. Persoana infectată și simptomatică transmite boala în momentul în care tușește sau strănută fară a avea protecția oferită de mască .

Picăturile de secreții extrem de mici, imperceptibile cu ochiul liber, vor fi inhalate de ceilalți oameni dar în același timp se vor depune și pe suprafața obiectelor din jur.

Acestea vor deveni suprafețe contaminate; ele vor fi atinse de persoanele sănătoase care în mod involuntar își vor atinge fața, ochii, gura,  făcând astfel posibilă contaminarea virală.

Acesta este motivul pentru care igiena este absolut necesară. Spălatul cât mai des al mâinilor, dezinfectarea suprafețelor posibil contaminate, dezinfectarea instrumentarului medical și al spațiilor des frecventate de un număr mare de persoane.

Este esențială păstrarea distanței între persoane de minim 1 m și purtarea măștii.

Vaporii imperceptibili vizual de secreții provenite din respirația normală, vorbit, tuse, strănut sunt aerosolizați și inhalați de persoanele sănătoase.

 

💊Există tratament pentru Covid 19? Cum ne protejăm ? Există un vaccin împotrivă acestei forme virale?

Pentru pacienții care deja au fost declarați pozitivi cu această afecțiune există tratament pe care medicul specialist îl inițiază, urmând că medicul de familie să urmărească evoluția zilnică a pacientului.

Pentru persoanele care nu au dezvoltat infecția cu Coronavirus sunt în discuție numeroase vaccinuri, dintre care la noi în România în momentul de față este vaccinul companiei Pfizer Biontech, care utilizează tehnică ARN-ului.

Este esențială vaccinarea unui procent cât mai mare din populație (60-70%) pentru a se reuși stoparea răspândirii virale și implicit a pierderilor de vieți omenești .

Vaccinul prezintă reacții adverse minore, care nu pun în pericol viața.

Tehnologia din ziua de azi și studiile medicale avansate au reușit efectuarea într-un timp relativ scurt a unui vaccin performant care va ajuta la imunizarea populației, implicit la reducerea numărului de îmbolnăviri.

Este, deocamdată, singură modalitate de a opri răspândirea acestui virus.

Este singura posibilitate de întoarcere la normalitate.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, cu efortul și sprijinul medicilor și cu respectarea măsurilor necesare vom reuși să ieșim învingători din lupta cu nevăzutul, dar temutul ucigaș viral.

 

Doamna Doctor Adina Manuela Alexamedic specialist Pneumoftiziologie la Policlinica Providența, oferă consultații în regim cu plată, dar și gratuit, în baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist.

Vă stăm la dispoziție pentru informații și programări:

📧 programari.policlinica@providentamedical.ro

📱 0729 292 897

☎️ 0232 215 940

💬 WhatsApp 0729 292 897