INFECŢIA CU ROTAVIRUS ŞI VACCINAREA

Doamna Dr. Rusu Lavinia, medic specialist Pediatrie la policlinica Providența, ne oferă informații despre Rotavirus și importanța vaccinării pentru a proteja copilul de acest virus.

Rotavirusul este cea mai fecventă cauză de diaree severă la nou-născuţi şi la copiii sub 2 ani.

♦ Despre Rotavirus

  • virusul are formă de roată, de aceea a fost denumit rotavirus;
  • este un virus ARN  şi face parte din familia Reoviride;
  • virusul afectează intestinul subţire, localizându-se la nivelul vilozităţilor intestinale, enterocite, pe care le infectează şi le distruge. Aceste celule au rol atât în digestie cât şi în absorbţie.
  • este un virus cu incidenţă sezonieră, infecţiile cu Rotavirus fiind mai frecvente primăvara şi iarna.
  •  virusul are mai multe tulpini: G1 determină 75% din cazuri, iar G2, G3, G4 şi G9  10–15% din restul cazurilor. Astfel un copil poate avea de mai multe ori infecția cu Rotavirus,  reinfectându-se cu tulpini diferite. Un alt motiv al reinfecţiilor este incapacitatea organismului de a creea o imunitate completă împotriva virusului, nici după infecţia naturală, nici după vaccinare. Copiii  nevaccinaţi au de obicei simptome mai severe la prima contaminare , iar infecţiile ulterioare sunt mai puţin severe. Copiii vaccinaţi au un risc scăzut să se îmbolnăvească în urma infecţiei cu rotavirus.

♦ Cât de frecventă este infecţia cu Rotavirus?

Anual pe glob se infectează cu rotavirus peste 125 milioane de copii cu vârsta sub 5 ani şi cu o rată anuală de decese de 600.000 de copii.

Infecţia este mai frecventă la copiii cu vârste cuprinse între 3–24 de luni. Sub vârsta de 3 luni, sugarii au protecţie prin anticorpii transmişi transplacentar şi prin alaptare.

♦ Cum se transmite boala?

Transmiterea infecţiei se face pe cale fecal-orală,  prin contactul mâinii cu gura, de exemplu, de la atingerea suprafeţelor, jucăriilor, scutecelor murdare sau poate fi transmisă în aer prin tuse sau strănut.

Perioada de contagiozitate este cu 2 zile înainte de apariţia simptomelor şi pana la 10 zile după ameliorarea simptomelor.

♦ Care sunt simptomele bolii cauzate de rotavirus?

  • scaune diareice- principala manifestare a bolii
  • vărsături
  • febră
  • lipsa poftei de mâncare
  • dureri abdominale

Aceste simptome pot aparea concomitent sau boala se poate manifesta doar prin 2–3 simptome din cele menţionate.

♦ Cum se stabileşte diagnosticul?

Infecţia cu rotavirus este frecvent diagnosticată pe baza simptomelor şi a examenului fizic, dar diagnosticul de certitudine se  pune pe baza depistării rapide a antigenelor virale în probele de scaun.

♦ Care este evoluţia bolii?

Evolutia infecţiei cu rotavirus este frecvent autolimitată, febra şi varsaturile persistă 2-3 zile iar diareea persista 5-6 zile ( în anumite cazuri poate persista până la 20 zile ), cu ameliorare progresivă.

În funcţie de severitatea bolii şi de statusul imun al copilului, dacă este vaccinat sau nu, boala poate avea o evoluţie de 5 zile pana la 10–14 zile în cazurile mai grave.

 Ce complicaţii  pot să apară?

  • convulsiile febrile
  • deshidratarea
  • tulburări metabolice

♦ Când este indicat să ne adresăm unui medic?

  • diareea durează peste 24 de ore
  • episoade frecvente de vărsături
  •  febră  peste 39 grade Celsius persistentă
  • urinare redusă
  • uscarea gâtului şi a gurii
  • plâns fără lacrimi (sau puţine lacrimi)
  •  letargie sau iritabilitate

♦ Cum poate fi tratată infecţia cu Rotavirus?

Nu există un tratament specific pentru rotavirus. Tratamentul constă în principal în rehidratare orală pentru prevenirea deshidratării.

Nu se administreaza antibiotice!

Cazurile uşoare se pot trata la domiciliu, tratamentul constând în regim alimentar (supă de morcov,mucilagiu de orez, banana, brânza de vaci, grisine, sticksuri, pâine prajita ), apoi când starea generală se ameliorează se face trecerea treptată la alimentaţia obişnuită. Se vor administra: săruri de rehidratare , antidiareice, antisecretorii şi probiotice.

În cazurile severe se recomandă internarea în spital pentru tratament intravenos de reechilibrare hidroelectolitică.

♦ Cum poate fi prevenită infecţia cu Rotavirus?

Igiena riguroasă a mâinilor şi spălarea alimentelor sunt foarte  importante, însă nu suficiente pentru a controla transmiterea virusului. Vaccinarea este singura modalitate eficientă de a proteja copilul de infecţia cu rotavirus.

Vaccinurile disponibile împotriva infecţiei cu Rotavirus sunt:

  • Rotarix(1 tulpină)- recomandare de administrare 2 luni — 4 luni
  • Rotateq( 4 tulpini)- recomandare de administrare 2 luni — 4 luni — 6 luni

Acest vaccin este opțional!

Ambele sunt vaccinuri cu virus viu atenuat şi se administrează pe cale orală și se poate administra împreună cu celelalte vaccinuri obligatorii din schema de vaccinare.

Se recomandă ca prima doza sa fie facută după vârsta de 6 săptămâni, nu mai tarziu de 15 săptămâni, cu un interval de 1 lună între cele 2 doze. Ultima doza de vaccin nu trebuie efectuată mai târziu de 24 de săptămâni (Rotarix) sau 8 luni (Rotateq).

Vaccinarea oferă o protecţie în medie de 75%  faţă de virusurile Rotavirale.

♦ Efectele adverse ale vaccinarii:

- diaree, dureri abdominale, flatulenţă — însă incidenţa şi intensitatea acestor simptome este infinit mai mică decât în cazul infecţei cu Rotavirus

- urticarie, dermatită ( 1/100 cazuri — 1/10000 cazuri)

- ocluzie intestinală 1 caz la 20.000–100.000 copii vaccinaţi. Este de subliniat faptul că inainte de introducerea vaccinului, ocluzia intestinală la copii era mult mai frecventă( 1 caz la 1.900 cazuri), aşadar rămâne neclar dacă acest vaccin modifică pertotal incidenţa invaginaţiei.

♦ Contraindicaţiile vaccinarii:

Singura contraindicaţie absolută este o reacţie anafilactică în antecedente după administrarea unui vaccin Rotaviral

 

Doamna Dr. Rusu Lavinia, medic specialist Pediatrie la policlinica Providența, oferă consultații, de luni până vineri, în regim cu plată, dar și gratuit, în baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist.

Vă stăm cu drag la dispoziție pentru informații și programări:

📧 programari.policlinica@providentamedical.ro

📱 0729 292 897

☎️ 0232 215 940

💬 WhatsApp 0729 292 897