Importanța vaccinării antigripale, în anul pandemic

Doamna Doctor Adina Manuela Alexamedic specialist Pneumoftiziologie la Policlinica Providența, ne oferă informații de ce este benefic vaccinul antigripal în anul pandemiei.

Sezonul rece s-a apropiat cu pași repezi și anul acesta , un an al încercărilor pentru fiecare dintre noi.Este iarna, când, mai mult poate ca niciodată, trebuie să conștientizăm importanța vaccinului anti-gripal.

 

📌Ce este gripa?

Gripa este o afecțiune respiratorie infecto-contagioasă, cu răsunet important asupra întregului organism. Gripa afectează funcția pulmonară, agravarea acesteia manifestându-se prin prezența unei pneumonii sau, în cazurile mai grave, bronhopneumonii.

Gripa, spre deosebire de viroza respiratorie obișnuită, se caracterizează printr-un debut brusc al simptomelor, cu febră marcată, frison, dureri musculare importante, lipsa poftei de mâncare, stare astenică , tuse seacă persistentă, dureri importante de cap.

Perioada de incubație variază între 1-4 zile, iar perioada de contagiozitate durează între 5-7 zile.

 

📌Cine este cel mai predispus  în fața gripei?

Categoriile de vârstă extreme sunt cele mai expuse în fața gripei.

Persoanele cu vârste peste 60 de ani, dar și copiii mici cu vârste sub 5 ani, gravidele dar și persoanele cu sistem imunitar deficitar (pacienții cu boli cronice și imunodeficiente).

 

📌Ce este vaccinul anti-gripal?

Vaccinul anti-gripal este cel care ajută organismul prin producerea de anticorpi să se protejeze de tulpinile  gripale care circulă în sezonul respectiv, tulpini care sunt incluse în vaccin.

 

📌Care sunt complicațiile gripei?

La  pacienții cu afecțiuni cronice (afecțiuni cardiace, renale, diabet zaharat, imunodepresii, afecțiuni neurologice), gripa va agrava starea de sănătate ducând la destabilizarea afecțiunii de bază.

Ca și complicații importante ale gripei putem menționa agravarea acesteia  prin suprainfectare, ceea ce va avea drept consecință apariția pneumoniilor, bronhopneumoniilor, otitelor și nu în ultimul rând a sinuzitelor.

 

📌De ce este atât de important să ne vaccinăm antigripal în contextul pandemic COVID 19 în care ne aflăm?

Gripa, la fel ca și infecția cu noul virus SARS-COV 2 sunt două afecțiuni virale.

Forma lor de manifestare este extrem de apropiată, astfel încât din punct de vedere clinic diferențierea celor două este foarte greu de realizat, acestea putând fi deosebite doar cu ajutorul investigațiilor paraclinice, respectiv a testului gripal pentru gripă sezonieră și a testului PCR -Covid 19 pentru noul virus.

 

Dacă un pacient este bolnav de gripă nu exclude și faptul că acesta poate dezvolta concomitent sau nu și infecția cu noul virus. 

Dezvoltarea în același timp a celor două infecții are un prognostic nefast asupra evoluției stării de sănătate a pacientului, punându-i viața într-un real pericol.

 

Vaccinarea antigripală nu interferă în nici un fel cu posibilitatea îmbolnăvirii cu noul virus. Este esențială și foarte importantă în actualul context pandemic, alături de regulile de igienă riguroase și de distanțarea socială.

Un organism care trece printr-o infecție cu virusul gripal va fi un organism slăbit, cu o imunitate șubrezită, care va face cu greu față dacă va rezista unei infecții cu noul virus.

Poate fi vaccinată antigripal orice persoană cu vârsta peste 6 luni, anul acesta fiind disponibil vaccinul cu 4 valențe (tulpini virale).

Vaccinarea antigripală este o măsură importantă în sezonul gripal 2020-2021, aceasta având scopul de a salva vieți și de a face față interferențelor cu noul virus SARS-Cov 2.

 

Doamna Doctor Adina Manuela Alexamedic specialist Pneumoftiziologie la Policlinica Providența, oferă consultații în regim cu plată, dar și gratuit, în baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist.

Vă stăm cu drag la dispoziție pentru informații și programări:

📧 programari.policlinica@providentamedical.ro

📱 0729 292 897

☎️ 0232 215 940

💬 WhatsApp 0729 292 897