Argument homeopatie

Doamnul Doctor Silvian Miclescumedic primar Medicină de familie, medic specialist Homeopatie clinică, la Policlinica Providența, ne oferă sfaturi despre homeopatie.

HIPOCRATE a pus bazele teoretice și a explicat, conform vremii, modul de acțiune al HOMEOPATIEI. A practicat metoda HOMEOPATICĂ în același timp cu metoda ALOPATICĂ, combinând frecvent sau alternând aceste  două metode.

Deci HIPOCRATE a intuit și a demonstrat posibilitatea coexistenței benefice pentru pacient, a terapiei combinate HOMEOPATICE și ALOPATICE. Astfel, încă de la începutul istoriei terapiei medicale, se alăturau HOMEOPATIA și ALOPATIA ca fiind două metode ce pot alina suferința bolnavilor, fie că sunt utilizate separat, combinate sau în succesiune, între cele două metode neexistând incompatibilitate.

În concluzie, ideea că HOMEOPATIA exclude ALOPATIA și invers este total greșită și contrazice chiar principiile de bază ale terapiei în general. Este la alegerea conștientă a medicului cum aplică tratamentul.

Dezvoltarea și îmbogățirea metodelor terapeutice a fost preluată și perpetuată, după HIPOCRATE, de învățăcelul său, GALENUS, care a preferat să practice cu deosebire metoda ALOPATICĂ. Astfel se face că HOMEOPATIA, ca metodă terapeutică, a intrat într-un con de umbră din punct de vedere istoric. Meritul major al REDESCOPERIRII acestei metode terapeutice îi revine lui HAHNEMAN.

CHRISTIAN SAMUEL HAHNEMAN a intuit calea experimentală, a alcătuit primele tablouri de patogenezie, a cristalizat principiile de bază și este, în adevăratul sens al cuvântului, fondatorul modern al HOMEOPATIEI.

Născut la MEISSEN, în 1755, încă de tânăr face în primii ani de activitate o veritabilă criză de conștiință profesională, impresionat de neputința terapiei oficiale. În ciuda unei mari reputații pe care și-o câștigase, iese într-una din zile în sala de așteptare și se adresează mulțimii de bolnavi: „Dragii mei, puteți  pleca de aici, sunt  incapabil să vă ușurez  suferința”.

Pornind de la date experimentale, observând bolile copiilor săi, HAHNEMAN a fost preocupat  până la obsesie de o întrebare genială pentru timpurile sale și la fel de actuală și în timpurile moderne: „De ce nu s-a găsit un mijloc particular de vindecare pentru fiecare bolnav, de vreme ce, de secole există oameni ce-și zic medici”.

 

Ce este HOMEOPATIA CLINICĂ ?

Este o metodă terapeutică, ce îmbină elementele de diagnostic clinic și paraclinic învățate în cursul studiilor universitare, cu elemente specifice ale anamnezei și personalizării particularităților pacientului, care provin din studiul HOMEOPATIEI. Astfel, un medic specialist cu competență în Homeopatie va face anamneza, examenul clinic și examenele paraclinice în mod normal, medical, semiologic și la final va stabili un diagnostic. Odată stabilit un diagnostic exact, va decide ce tip de tratament va aplica în beneficiul pacientului: Alopatic (conventional), Homeopatic sau Mixt.

Niciuna  din  formele de terapie, clasică sau alternativă, nu este imbatabilă.

Niciuna  nu  este  perfectă și nu oferă soluții terapeutice de necontestatat și cu caracter universal valabil. Multe tratamente din medicina convențională s-au dovedit de-a lungul timpului că au fost eronate sau inutile. Pacientul are dreptul să aleagă prin ce metodă să fie tratat. Medicul are datoria de a informa pacientul asupra limitelor și beneficiilor fiecărui tratament ales .

Practicarea HOMEOPATIEI va trebui să fie rezervată medicilor cu experiență, care sunt cel putin specialiști într-un domeniu, care au discernământ profesional și care vor să opteze pentru cea mai eficientă formă de tratament pentru pacient.

Totdeauna metodele terapeutice care și-au dovedit cert eficiența nu vor fi îndepărtate sau negate de către medicul homeopat. Medicul homeopat nu va sfatui niciodată pacientul să refuze o intervenție chirurgicală acolo unde aceasta este singura măsură terapeutică acceptată, dar va putea asocia un tratament homeopatic care să grăbească recuperarea postchirurgicală.

Se impune o mai bună informare a populației asupra rezultatelor cercetărilor care se fac în homeopatie, în homepatia veterinară, în domeniul fizicii, al chimiei, al biologiei, al toxicologiei și care, într-o primă fază, nu par să aibă legătură cu domeniul medical uman.

În rest, să avem credința că, în cele din urmă, lumina binelui ne va lumina pe toți!

Dr. SILVIAN MICLESCU

Medic primar MF

Specialist HOMEOPATIE

Lector CEDH (Centre D’Enseignement et Developement d’Homeopathie)

Doctor în științe medicale

 

Doamnul Doctor Silvian Miclescu, medic specialist Homeopatie clinică oferă consultații în regim cu plată, la Policlinica Providența, în zilele de marți, începând cu ora 18:00. 

Pentru programări:

☎️ 0232 215 940 / 0729 292 897

programari.policlinica@providentamedical.ro

sau  direct la sediul nostru.