Gonartroza

Domnul Doctor Nemțeanu-Mocanu Matei Dumitrumedic specialist Ortopedie și Traumatologie, la Policlinica Providența, ne oferă informații despre gonartroză și cum influențează această afecțiune viața pacienților. 

Gonartroza, denumită și osteoartrita articulației genunchiului, este o boală degenerativă a articulațiilor, provocată de distrugerea completă a cartilajului articular, având ca rezultat deformarea articulației, mersul îngreunat și scăderea calității vieții.

Simptomele principale sunt reprezentate de: durere, edem – inflamație și rigiditate.

Gonartroza scade calitatea vieții, îngreunează activitatea normală din cursul zilei dar și din timpul nopții. Mulți pacienți au somnul întrerupt din cauza durerii.

Cele mai frecvente forme sunt cele primare și cele cauzate de factori imunologici, cum ar fi formele din artritele reumatoide. În general sunt afectați adulții, cu preponderență cei în vârstă, dar sunt și forme care afectează copiii.

Deși boala nu se vindecă, la ora actuală sunt tratamente care încetinesc progresia și îmbunătățesc calitatea vieții, asigurând o activitate fizică apropiată de normal.

♦ ANATOMIE:

Articulația genunchiului este cea mai mare și mai puternică din corpul uman. Este alcătuită din femur, tibie și rotulă care sunt acoperite de cartilaj articular, înglobate în capsula articulară, membrana sinovială și ținute stabil de către ligamente și meniscuri. Toate aceste componente lucreaza în sincron într-un mediu lichid cu o frecare infimă. Meniscurile au rol absorbant de șocuri mecanice în timpul mișcării.

Gonartroza primară este cauzată de degenerarea suprafețelor articulare din cauza uzurii sau datorită "îmbătrânirii" normale a componentelor articulare. Din această cauză ea apare mai frecvent la persoanele peste 50 de ani, dar poate fi găsită mai rar și la pacienți mai tineri.

Local, cartilajul articular este "măcinat" și extremitățile osoase intră în contact mai strâns; presiunea crește pe suprafața articulară stricată, în lichidul înconjurător apar tot mai mulți factori inflamatori și clinic pacientul se plânge de durere și impotență funcțională. În momentul în care suprafața articulară dispare complet, oasele intră în contact și frecarea dintre ele este isuportabilă. Apar de asemenea osteofie="ciocuri" care erodează ligamente, blochează articulația și provoacă durere la mobilizare în flexie/extensie. Din cauza îmbalansului presional și a microfracturilor în osul subcondral mai apar chisturi care cresc și mai tare riscul de prăbușire a platoului tibial, provocând astfel o decompensare a gonartrozei cu imposibilitatea mersului.

Artritele reumatoide sunt patologii autoimune care caracterizează inflamarea articulațiilor în mod simetric. Sunt provocate de inflamarea sinovialei prin mecanisme autoimune, determinând astfel durere, hidartroză și redoare.

Gonartroza secundară, de obicei postraumatică, este cauzată de o fractură cel mai frecvent care trece prin suprafața articulară, deteriorând cartilajul. Astfel începe cascada lezională care, în final, determină măcinarea prematură a articulației. Se poate să mai apară și o instabilitate determinată de o ruptură a unui menisc sau ligament. În acest fel apar mișcări anormale în articulația genunchiului și uzura va fi mai mare, determinând stricarea prematură.

♦ SIMPTOMATOLOGIE:

Durere cu apariție insidioasă, dar și bruscă; cu caracter progresiv în timp care nu cedează decât la repaus și la medicație. Genunchiul este umflat, rigid și parțial imobil, făcând dificil mersul. Odată cu efortul fizic, durerea se agravează obligând pacientul să își perturbe ritmul vieții. Se pot auzi cracmente, click-uri, pocnituri și genunchiul poate rămâne blocat. În general pacientii resimt o slăbiciune la nivelul genunchiului afectat și mai declară o meteosensibilitate.

♦ VIZITA LA MEDIC:

Este necesară pentru diagnostic pozitiv. Pentru acest deziderat medicul curant va efectua un examen clinic și va solicita o serie de analize paraclinice și examene imagistice în acest sens.

Se pot cere radiografii ale articulației în cauză, dar și ale articulațiilor alăturate pentru a exclude o durere iradiată. Examenele CT și RMN ar trebui făcute doar după o analiză judicioasă a pacientului și a patologiei acestuia, deoarece de multe ori o simplă radiografie pune diagnosticul pozitiv fără alte costuri.

După înlăturarea oricărei suspiciuni septice sau de altă natură decât cea degenerativă, medicul se poate concentra pe tratament.

Odata pus diagnosticul de gonartroză, viata pacientului se va schimba. Este de datoria medicului să-l sfatuiască cu privire la schimbările care apar și cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru o calitate cât mai bună a vieții.

♦ TRATAMENT :

Opțiuni de tratament sunt multe și se concentrează pe stilul de viață și în ultimă instanță pe înlocuirea articulației,

Ca opțiuni non-chirurgicale sunt amintite:

- schimbarea stilului de viață: scădere ponderală, mișcare care evită impactul la nivelul genunchilor (înlocuirea alergatului cu mersul pe bicicletă de ex.), schimbarea încălțărilor, etc.

- tratament balneo-fizio-kinetic personalizat care asigură fluența mișcărilor

- dispozitive medicale ajutătoare precum sunt cârjele, bastoanele, orteze și corsete

Urmează apoi la aceste metode să plusăm cu o medicație personalizată pe pacient. În acest sens folosim antalgice antiinflamatoare, diverse geluri liposolubile, de asemenea putem să prescriem miorelaxante pentru combaterea contracturii dureroase din gonartroză,

În cazuri mai avansate, care nu tolerează o operație sau în timpul antemergător unei proceduri, se pot folosi opiaceele.

În ultimul timp, pe piață au apărut o multitudine de suplimente pentru articulații. Acestea nu vindecă, dar fac gonartroza mai tolerabilă, crescând perioadele asimptomatice și scăzând necesarul de medicație antiinflamatoare.

Un pas mai invaziv în managementul gonartrozei sunt injecțiile intraarticulare cu diverse substanțe. În episoadele dureroase se pot injecta medicamente antiinflamatoare care ameliorează durerea și dacă sunt combinate cu diverse formule de hialuronat de sodiu apare o îmbunătățire și pe mobilitate. Acestea din urmă au efectul prelungit până la 6-12 luni.

Un tratament care prinde avânt în special în USA sunt infiltrațiile cu plasmă îmbogățită cu trombocite, luată chiar din sângele pacientului. Efectele cele mai de succes sunt înregistrate în fazele incipiente ale bolii.

În ultima instanță se practică schimbarea articulației/ parțiale sau totale. Pacientul cu artroplastie de genunchi va avea o serie de limitări funcționale, dar calitatea vieții va fi îmbunătățită.

Trebuie reamintit că protezele au o durată de viață (ca orice piesă mecanică) și de aceea este bine ca pacientul să fie preventiv cu boala sa, pentru a nu ajunge la revizii ample care pot fi la rândul lor greu de tolerat și nu de puține ori mutilante.

Așadar este binevenită o vizită la medicul ortoped pentru a preîntâmpina și trata cât mai precoce orice patologie degenerativă, înainte de a fi prea târziu. Screening-ul pentru patologiile articulare degenerative practic nu există în România.

Durerea de la nivelul genunchilor nu trebuie neglijată și nici nu trebuie tratată acasa.

 

Vă stăm la dispoziție pentru informații și programări:

📧 programari.policlinica@providentamedical.ro

📱 0729 292 897

☎️ 0232 215 940

💬 WhatsApp 0729 292 897