Doamna Doctor Irina Teodorescu, medic primar Boli infecțioase și epidemiologie, la Policlinica Providența, ne oferă o serie de sfaturi cu privire la importanța igienei mâinilor.
În 1847 un medic obstetrician ungur, pe nume Ignaz P. Simmelweiss, a arătat că spălarea mâinilor cu apă și săpun reduce semnificativ infecțiile la nou născuți și a încercat să promoveze regulile elementare de igienă printre colegii săi. Aceștia s-au arătat însă foarte ofensați și l-au considerat nebun, astfel încât l-au închis într-un azil de boli mintale.
Aceasta a fost acum 150 de ani, timpul a trecut și vremurile s-au schimbat. Regulile lui Simmelweiss s-au dovedit corecte și au fost demonstrate de multe ori, astfel încât, acum este recunoscut faptul că spălarea mâinilor reduce semnificativ diseminarea bolilor. Importanța spălării mâinilor este predată copiilor la școală și 95% dintre oameni pretind că practică o igienă corectă a mâinilor. Dar oare așa să fie?
Studiile au arătat că numai 67% dintre oameni practică o igienă a mâinilor, oricare ar fi ea. Cercetătorii apreciază că acest procent este mic pentru că, deși mulți oameni au o idee vagă despre importanța spălării mâinilor, mulți nu înțeleg și de ce. Ca urmare, am făcut o listă a celor mai importante și uneori șocante adevăruri privind spălarea mâinilor, pentru a înțelege motivele care justifică practicarea corectă și importanța ei.
1. 80% dintre bolile infecțioase sunt transmise prin contact
- când spunem „contact”, ne referim mai ales la atingerea mâncării, a gurii, ochilor, nasului, deci termenul nu se limitează numai la contactul persoană cu persoană;
- atingerea mâncării cu mâini contaminate realizează transmiterea unor bacterii ca Salmonella, E-coli, Stafilococ, agenți patogeni implicați în etiologia bolii diareice. Spălarea corectă a mâinilor cu apă și săpun scade cu 40% rata de producere a acestor afecțiuni;
- diareea se situează pe locul doi și este cauză de deces la copil;
- atingerea feței cu mâini contaminate poate duce la apariția pneumoniei, a gripei, a răcelii comune. Spălarea corectă a mâinilor cu apă și săpun scade rata de producere a virozelor respiratorii cu 20%;
- pneumonia rămâne prima cauză de deces la copil.
2. Cele mai critice momente pentru spălarea mâinilor sunt înainte de prepararea alimentelor și după ce s-a mers la toaletă
- numai 20% dintre oameni se spală pe mâini înainte de prepararea mâncării;
- mai puțin de 75% dintre femei și 50% dintre bărbați se spală pe mâini cu apă și săpun după ce merg la toaletă;
- de câte ori se trage apa la toaletă, cu capacul deschis, se produce un „film” de particule sub formă de „abur”, ce conține E-coli și Stafilococ, care sunt diseminați pe o suprafață de 6 mp. În toaletele publice, zona din jurul chiuvetei este acoperită de aceste bacterii în proporție de 90%.
3. Durata recomandată pentru spălarea mâinilor este de 15 sec.; durata ideală este de 30 sec.
- cu fiecare 15 sec. petrecute cu spălarea mâinilor se îndepartează de 10 ori mai multe bacterii;
- durata de spălare medie pentru o persoană este de sub 10 sec.;
- 30 sec. de utilizare a antisepticului de mâini omoară tot atâtea bacterii cât după
2 minute de spălare cu apă și săpun.
4. Majoritatea bacteriilor de pe mâini sunt localizate la nivelul vârfului degetelor și sub unghii
- numărul bacteriilor de pe vârful degetelor se dublează după ce mergem la toaletă;
- majoritatea oamenilor își spală numai palmele și neglijează celelalte zone ale mâinii;
- numărul bacteriilor este cel mai mare pe mâna dominantă. Totuși, „dreptacii” își spală mai insistent mâna stângă decât cea dreaptă.
5. Mâinile umede au de 1000 de ori probabilitatea mai mare de a răspândi bacterii comparativ cu mâinile uscate
- numai 20% dintre oameni își usucă mâinile după spălare;
- prosoapele reutilizabile de bumbac adăpostesc milioane de bacterii, ca urmare utilizarea prosoapelor de hârtie este modul cel mai igienic de uscare a mâinilor.
6. Implementarea inițiativelor și regulilor de igienă a mâinilor a redus semnificativ numărul absențelor la elevi, a concediilor de boală și a crescut productivitatea
- un studiu făcut la o școală din Detroit a arătat că elevii care se spălau pe mâini cu apă și săpun au avut cu 24% mai puține absențe datorate bolilor respiratorii și cu 5% mai puține absențe determinate de dureri gastrice;
- în China, distribuirea săpunului la elevii din școala primară a dus la scăderea cu 54% a absențelor pe caz de boală;
- utilizarea antisepticelor pentru mâini în clase a determinat scăderea cu 20% a absențelor pe caz de boală în 16 școli primare.
Deci, spălarea mâinilor cu apă și săpun este unul dintre cei mai importanți pași pentru evitarea îmbolnăvirilor și diseminarea agenților microbieni la alte persoane.
Doamna Doctor Irina Teodorescu, medic primar Boli infecțioase și epidemiologie la Policlinica Providența, oferă consultații în contract cu C.A.S. sau în regim cu plată.
Pentru programări: - 0232 215 940 sau 0729 292 897 - programari.policlinica@providentamedical.ro