Keratoza foliculară - “pielea de găină”

  Doamna Doctor Andra Bunducmedic specialist Dermatovenerologie, la Policlinica Providența, ne oferă sfaturi despre keratoza foliculară.

  Keratoza foliculară sau pilară este o formă de xeroză cutanată, adică piele uscată, ce în limbaj popular este descrisă ca aspect  de piele de găină. Aceasta apare din cauza  acumulării de keratină, o componentă a celulelor pielii, la nivelul foliculilor piloși. Pe piele se observă numeroase umflături la nivelul firului de păr, care pot fi de culoarea pielii: roșii sau brune. La atingere, pielea se simte aspră, rugoasă sau ca nisipul fin.

  Zonele afectate în mod frecvent sunt partea superioară a brațelor, talia, fesele, coapsele și obrajii bilateral. La copii și adolescenți, când este  localizată pe obraji, poate fi confundată cu acneea. Keratoza foliculară apare mai frecvent în copilărie și adolescență, afectând jumătate din copiii sănătoși și trei sferturi din copiii ce suferă de o boală genetică numită ihtioză vulgară. De asemenea este întâlnită frecvent și la copiii cu  dermatită atopică.

  Este o boală ce se moștenește genetic, acest lucru însemnând ca aproximativ jumătate din copiii unui părinte care prezintă această afecțiune vor avea și ei manifestări ale bolii. Keratoza pilară nu afectează starea de sănătate a pacientului și nu este contagioasă, dar poate cauza disconfort emoțional. Această afecțiune poate fi diagosticată ușor, clinic, de către un dermatolog și nu necesită efectuarea unor teste speciale.

  Având în vedere că afecțiunea se moștenește genetic, vindecarea completă nu este posibilă, dar se pot obține perioade de remisiune, urmând o rutină zilnică specială de îngrijire.

 Ce factori influențează keratoza pilară?

  •  Anotimpurile -  iarna afecțiunea se agravează datorită umidității ambientale scăzute, iar vara se ameliorează;
  • Vârsta - afecțiunea se ameliorează la vârsta adultă sau poate chiar să dispară;
  • Sarcina – manifestările bolii sunt agravate în această perioadă.

       Există multiple optiuni de tratament, dar acestea trebuiesc urmate o perioadă îndelungată de timp pentru o ameliorare semnificativă a bolii.

Sfaturi de îngrijire pentru acasa, a pielii cu keratoză pilară:

  • Faceți băi sau dușuri scurte, limitate la un timp de 10 minute, și calde – în niciun caz fierbinți;
  • Evitați săpunurile dure, uscate și folosiți în schimb uleiuri și geluri de duș pentru piele sensibilă, atopică;
  • Exfolierea pielii prin gomaj, scrub sau un burete exfoliant ușor pentru îndepărtarea delicată a pielii moarte poate ajuta la îmbunătățirea aspectului pielii;
  • Eliminarea celulelor moarte se poate realiza și folosind creme ce conțin unul dintre următoarele ingrediente: alfa hidroxi acizi, acid glicolic, acid lactic, acid salicilic, uree;
  • Folosiți creme hidratante dupa fiecare duș sau baie, la 5 minute de la ieșirea din baie sau din duș, în timp ce pielea este încă umedă și de cel puțin 2 ori pe zi;
  • Îndepărtarea sau epilarea părului poate provoca iritații și mai multe umflături, în schimb puteți opta pentru epilarea definitivă cu laser, care ameliorează aspectul pielii;
  • Evitați purtarea hainelor strâmte – deoarece poate provoca fricțiune, ceea ce poate irita pielea.

Doamna Doctor Andra Bunduc, medic specialist Dermatovenerologie la Policlinica Providența, oferă consultații în contract cu CAS, dar și în regim cu plată, în zilele de marți, miercuri  și joi începând cu ora 17:00. 

Pentru programări:

0232 215 940 / 0729 292 897

programari.policlinica@providentamedical.ro

sau  direct la sediul nostru.