Căderea părului

Doamna Doctor Ramona Isopescumedic specialist Dermatovenerologie, la Policlinica Providența, ne oferă informații și sfaturi împotriva căderii părului.

Căderea părului sau alopecia provoacă nelinişte atât în rândul femeilor cât şi în rândul bărbaţilor. Ca și frunzele copacilor, părul nostru are un ciclu de viață. Și atunci când cade, privim acest lucru ca pe o pierdere, ce este resimțită negativ de majoritatea dintre noi.

Când ar trebui să ne facem griji? Ce este normal și ce nu?

Părul cade (45 până la 100 de fire de păr pe zi) şi se reînnoieşte în permanenţă. Căderea normală a firelor de păr se intensifică la sfârșitul verii și primăvara. O pierdere regulată, constantă, a firelor de păr nu ar trebui să pună probleme. Însă dacă observăm o diminuare a densității firelor de păr, un capital de păr restant redus, probabil că este nevoie de o consultație de specialitate.

Iată câteva semne care ar trebui să orienteze către o pierdere anormală (patologică) și să îndrepte către un aviz dermatologic:

  • dacă pierderea este localizată formând zone glabre (fără fire de păr) sau zone cu densitate mai scăzută a firelor de păr de pe cap.
  • în cazul în care căderea părului se insoțește de inflamație (aspect mai roșu și/sau mai umflat al pielii), scuame (cojițe) sau leziuni ale pielii capului la modul general.
  • dacă pierderea părului (mai mult de 100 de fire pe zi) durează mai mult de trei luni.

Alimentația și căderea părului

Dacă renunțăm la nutrienții indispensabili pentru creșterea părului, bineînțeles că acesta poate să cadă, asociindu-se eventual cu pierderea unor proprietăți fizice (rezistență, strălucire...). După un regim alimentar intens și dezechilibrat poate să apară căderea părului, pe lângă alte simptome ale carenței alimentare.

Legătura dintre hormoni și căderea părului.

Numeroși hormoni intervin asupra „ciclului pilar” (pentru fiecare fir de păr există o alternanță între faza de creștere și faza de cădere). Cei mai importanți hormoni implicați sunt cei tiroidieni și cei androgeni.  

Hormonii tiroidieni (secretați inadecvat) pot declanșa căderea firelor de păr.

Se știe că și femeile prezintă hormoni androgeni. Secretați în cantitate prea mare sau atunci când captarea lor este exagerată în anumite zone, pot să apară manifestări de tip masculin: căderea părului în vârful capului,  asociată și cu alte simptome (piele și păr gras, exces de pilozitate pe față...).  Medicul specialist va aprecia investigațiile necesare.

Ce se întâmplă după o sarcină?

Este știut faptul că o femeie pierde mai mult păr după naștere. Proporția firelor de păr în faza de creștere este mai mare în ultimele luni de sarcină. Această proporție a firelor de păr în faza de creștere nu poate dura mult, astfel încât după naștere apare o fază de cădere difuză a firelor de păr, fiziologică și nu patologică. Totuși, și alți factori pot interveni, prelungind această perioadă, ca de exemplu carența în fier sau regimul alimentar.

Efectele unor medicamente. Ce se întâmplă după chimioterapie?

Există o multitudine de medicamente care pot determina căderea părului (antiepileptice, antibiotice, antiinflamatoare nesteroidiene, vitamina A și derivați....). Însă efectul cel mai impresionant îl are chimioterapia.

Chimioterapia blochează celulele care se divid rapid, adică cele canceroase. Celulele firului de păr se divid și ele rapid, devenind astfel „victime colaterale” ale acestor tratamente. În marea majoritate a cazurilor, căderea părului din cursul unei chimioterapii este spectaculoasă, însă se remite rapid după terminarea tratamentului, cu o revenire completă a firelor de păr. Totuși, unele medicamente chimioterapice cu o toxicitate mai mare pot induce modificări definitive (păr rar, mai fin).  Cele cu viză hormonală (care reduc de exemplu hormonii feminini, folosiți în cancerul de sân) pot afecta creșterea părului și favoriza modificări de tip androgenic.

Infecțiile și părul

Infecțiile pot determina căderea părului, ca de exemplu cele produse de ciuperci microscopice. Există uneori riscul pierderii definitive a firelor de păr sau transmiterea infecției la alte persoane.

Când ne atacăm propriul păr: pelada

Pelada este o afecțiune auto-imună. Aceasta înseamnă că propriul sistem imunitar al unei persoane va determina o reacție împotriva firului de păr. Există mai multe tipuri de peladă, cel mai des apărând sub forma uneia sau mai multor plăci netede, lipsite de păr, la suprafața pielii. Totuși, rădăcina firului de păr nu este complet distrusă, ceea ce permite (cu unele excepții), creșterea ulterioară a părului. Cel mai des apare la nivelul scalpului, însă sunt cazuri în care persoanele își pierd genele, sprâncenele sau părul din alte părți ale corpului.

Ereditatea și părul

Genele pe care le-am moștenit de la părinți ne fac mai rezistenți sau mai susceptibili în fața anumitor boli. În ceea ce privește alopecia androgenică (sau alopecia androgenetică) nu însemnă neaparat că vom fi predeterminați să facem boala, însă riscul este mai mare dacă unul dintre părinți este afectat.

Soluțiile de permanent, îndreptatul cosmetic al părului, vopsitul, pot fi responsabile de căderea părului?

Unele tipuri de îngrijiri cosmetice ale părului pot să favorizeze căderea acestuia:

  • tot ceea ce trage de firul de păr și produce tensiune (mai ales dacă această tensiune persistă mai multe luni), poate determina alopecie, chiar definitivă.
  • îndreptatul cosmetic fragilizează firul de păr
  • soluțiile de permanent pot să afecteze firul de păr (cu variații în funcție de calitatea părului, tipul de permanent, frecvența acestuia).
  • de obicei vopseaua de păr nu induce căderea părului.

Totuși, inflamația locală (o eczemă de exemplu) poate favoriza căderea temporară a părului. Să nu uităm și faptul că decolorarea părului îl fragilizează.

Căderea părului reprezintă o problemă de sănătate importantă, cu efecte negative asupra stimei de sine.

Dacă există o cădere a părului mai intensă decât de obicei, ce pare să nu se amelioreze, sfatul unui specialist este binevenit. Pot fi abordate mai multe soluții terapeutice, potrivite fiecărei situații în parte.

Doamna Doctor Ramona Isopescu, medic specialist Dermatovenerologie la Policlinica Providența, oferă consultații în contract cu CAS, dar și în regim cu plată, în zilele de marți, joi și vineri. 

Pentru programări:

☎️ 0232 215 940 

      0729 292 897

      programari.policlinica@providentamedical.ro

sau  direct la sediul nostru.