De Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Policlinica Providența își sărbătorește hramul

Astăzi, de Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Policlinica Providenţa şi-a sărbătorit hramul. Acest prilej ne-a adus, împreună în rugăciune, în Catedrala Mitropolitană pe noi, ostenitorii policlinicii.

Ca în fiecare an, după Sfânta Liturghie sunt pomeniţi ctitorii şi binefăcătorii acestui aşezământ medical al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, printre cei mai importanţi fiind: Dr. Paul van Saanen, Dr. Zenovia Preda, Dr. Cicerone Postelnicu, Dr. Herescu Gavrilă și Arh. George Carapanu, unii dintre cei care au făcut posibilă această lucrare, de mai bine de 27 ani.

Medicul Paul Gabriel Van Saanen, a fost unul dintre cei mai importanți susținători ai operei medicale și filantropice a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Medicul elvețian de origine română Paul Gabriel Van Saanen este descendent al unei vechi familii olandeze. Bunicul său a fost adus în România de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care i-a oferit o importantă funcție administrativă în Moldova.

Doamna Dr. Zenovia Preda, medic primar ORL, a susținut cu mult entuziasm și dedicare, începuturile activității medicale la Policlinica Providența. A operat și tratat mii de copii, a fost un om pentru care menirea de a-l ajuta pe cel bolnav a fost un crez, o datorie cu care era încredințată că va da un răspuns bun înaintea lui Dumnezeu.

Dr. Cicerone Postelnicu, medic primar psihiatru și Dr. Gavrilă Herescu, medic primar ortoped au întregit în vremuri de început echipa medicală valoroasă și sufletistă a Policlinicii Providența, dând un exemplu demn de urmat pentru cei mai tineri.

Dl. Arhitect George Carapanu este cel care a sprijinit activitatea noastră, a proiectat actualul sediu al policlinicii acum mai bine de 8 ani și a rămas, până la plecarea la Domnul, un sprijin de nădejde pentru noi, cei de aici.

Se cuvine să le cinstim memoria, să ne amintim cu drag de ei și să le urmăm exemplul. Dacă azi Policlinica Providența este un așezământ medical important în Iași, se datorează în primul rând lor, cei care, cu nădejdea în Dumnezeu, au crezut într-o idee, care s-a materializat în primul rând prin efortul lor.

Dumnezeu să îi aibă mereu în grija Sa!