Cum să îți protejezi copilul de gripă și răceală?

Atât în sezonul rece, cât și odată cu apariția primăverii, copiii sunt expuși riscului de a se îmbolnăvi de gripă și răceală. Aceste infecții respiratorii pot fi foarte neplăcute pentru copii și pot provoca probleme de sănătate mai grave. Cu toate acestea, există câteva măsuri pe care părinții le pot lua pentru a-și proteja copiii de gripă și răceală.

Dacă v-ați săturat ca micuții voștri să prindă (și să aducă acasă) în mod constant cea mai recentă răceală sau gripă care circulă la școală, încercați aceste sfaturi simple pentru sănătatea tuturor membrilor familiei:

1. Păstrarea mâinilor curate

În timp ce microbii cauzați de răceală și gripă pot pluti prin aer pe picăturile invizibile ale strănutului sau tusei neacoperite, atingerea unei suprafețe infectate este cea mai obișnuită modalitate de a prelua virusul gripal.

Acest lucru face ca o bună igienă a spălării mâinilor să fie vitală pentru copiii de vârstă școlară care sunt obișnuiți să atingă suprafețele din jurul lor fără să se gândească la asta. Încurajați-vă copilul să se spele pe mâini timp de cel puțin 20 de secunde folosind săpun și apă caldă frecvent pe parcursul zilei, mai ales înainte de a mânca și când ajunge acasă din exterior.

2. Evitarea atingerii feței

Copilul dumneavoastră poate să nu-și dea seama, dar este posibil să își atingă fața în medie de 16 ori pe oră. Frecarea ochilor, scarpinatul nasului sau mestecatul unghiilor este o cale prin care gripa poate ajunge in organism. Cel mai bine este să evitați să le atingeți fața și să-i încurajați să folosească dezinfectant pentru mâini pe tot parcursul zilei.

3. Să vă vaccinați împotriva gripei

Chiar dacă copiii dumneavoastră învață acasă, este esențial ca întreaga familie să se vaccineze împotriva gripei în acest sezon. Un vaccin antigripal este cel mai bun mod de a-i proteja de virus.

4. Menținerea suprafețelor curate

Toți membrii familiei sunt expuși la microbi pe parcursul zilei, iar unii dintre acești microbi pot ajunge în casa voastră. Chiar dacă nimeni nu este bolnav, este important să păstrați suprafețele curate. Ștergerea suprafețelor și utilizarea șervețelelor dezinfectante ajută la reducerea germenilor, astfel încât familia dumneavoastră să rămână sănătoasă.

5. Un somn odihnitor

Somnul este esențial pentru menținerea sistemului imunitar sănătos și puternic. Scurtarea somnului poate face organismul mai susceptibil la microbi. În timp ce majoritatea adulților au nevoie de șapte sau opt ore de somn în fiecare noapte, copiii au nevoie de 10 până la 14 ore, în funcție de vârsta lor.

6. Faceți din alimentație o prioritate

Asigurați-vă că familia dumneavoastră mănâncă mâncăruri sănătoase și echilibrate. Acest lucru nu numai că promovează creșterea și dezvoltarea corespunzătoare, ci le întărește sistemul imunitar. Toate celulele corpului au nevoie de o nutriție adecvată pentru a funcționa optim.

Consumul unei game largi de alimente hrănitoare asigură că tinerii și adolescenții tăi primesc nutrienți esențiali de care sistemul imunitar are nevoie pentru a rămâne puternic. Pentru a crește aportul de antioxidanți care luptă împotriva infecțiilor, urmărește ca aceștia să umple cel puțin jumătate din farfurii cu o varietate de fructe și legume colorate.

7. Adoptați un stil de viață sănătos

Activitatea fizică întărește sistemul imunitar; persoanele care duc un stil de viață activ sunt mai puțin predispuse la răceli și gripă. Exercițiile fizice ajută la reglarea sistemului imunitar prin stimularea globulelor albe care luptă împotriva infecțiilor.

Activitatea fizică ajută, de asemenea, la eliminarea bacteriilor din plămâni, ceea ce poate ajuta la reducerea riscului de a răci.

Ai încercat toate sfaturile prezentate în acest articol, însă copiii tăi tot s-au îmbolnăvit?

Programează o consultație cu unul dintre medicii specialiști din echipa Providența

Este recomandat ca copilul dumneavoastră să fie consultat de personal specializat, pentru a i se putea prescrie un plan de tratament corespunzător. Nu luați pastile după ureche, deoarece acestea îi pot face mai mult rău celui mic.  Ai nevoie de o consultație?

Ia legătura cu noi:

📧 programari.policlinica@providentamedical.ro

📱 0729 292 897

☎️ 0232 215 940

💬 WhatsApp 0729 292 897