Doamna Dr. Elena Crihan, medic primar Dermatovenerologie la policlinica Providența, ne oferă informații despre cum putem evalua singuri dacă avem probleme importante la nivelul pielii.
Modificările care apar pe parcursul vieții la nivelul pielii pot să nu însemne nimic, dar uneori pot să semnifice ceva grav, un cancer de piele. Din fericire nu avem nevoie de analize sofisticate sau investigații neplăcute pentru a observa o modificare la nivelul pielii care poate să însemne un cancer de piele. Cel mai important instrument pentru pacient este ochiul și pentru medicul dermatolog este dermatoscopul.
Examinarea completă a pielii o dată pe lună este utilă și recomandată pentru fiecare dintre noi, dar mai ales importantă pentru acei pacienți care au rude cu cancer de piele sau au avut chiar ei cancer de piele sau sunt sub tratamente care scad imunitatea (după transplant de organe). Cele mai multe cancere de piele sunt depistate chiar de pacienți.
Dacă ai multe alunițe nu înseamna că vei avea cancer de piele, dar ai un risc mai mare, plus că poate fi mai dificil să observi o modificare sau o aluniță nouă dacă pielea ta deja este foarte plină de alunițe.
Dacă ai puține alunițe nu ești ferit de posibilitatea dezvoltării cancerului de piele. De aceea, pentru fiecare dintre noi prevenția (prin evitarea expunerii necontrolate la soare) și examinarea periodică a pielii (autoexaminare lunară și examinarea de către medicul dermatolog o dată pe an) sunt foarte importante.
La ce trebuie să mă uit?
Nu toate tipurile de cancer de piele arată la fel. De fapt chiar arată în multe feluri și de multe ori pentru un ochi neavizat sau pentru ochiul pacientului poate să semene cu alte semne de pe piele: alunițe, pete roșii, zone cu cojițe aspre, mici crescături pe suprafța pielii (noduli). Multe forme de cancer apar în principal în zonele mai expuse la soare (față, torace, gambe), dar nu este nici o parte de piele care să fie scutită de posibilitatea dezvoltării unui cancer de piele. Oriunde avem piele poate să apară și cancerul de piele!
Unele din cele mai întâlnite aspecte sunt:
-o aluniță care a devenit mai mare, care și-a modificat forma, culoarea
-o aluniță ciudată care nu seamănă cu restul de pe corp
-o pată, crescătură, nodul nou și care crește
-o rană mai mică sau mai mare care sângereză sau nu are tendința să se vindece după 3 săptămâni
-o pată roz-roșie, mai aspră care nu dispare
-o zona asemănătoare unei cicatrici
-un nodul lucios cu tendință de creștere
-o pată sau dungă neagra sau maronie pe suprafața unghiei sau lângă unghie
Ce înseamnă o aluniță suspectă?
O regulă foarte cunoscută pentru examinarea alunițelor este regula ABCDE:
A (Asimetrie) – o aluniță care nu este simetrică este o aluniță suspectă
B (Bordură) – o aluniță care are marginile neregulate, ondulate, fără margini bine definite este suspectă
C (Culoare) – mai multe culori pe suprafața unei alunițe (negru, roșu, diverse nuante de maro, alb) sunt anormale
D (Dimensiune) - o aluniță mai mare de 6 mm poate fi suspectă, mai ales dacă această creștere a dimensiunilor s-a produs treptat; totuși cancerul de piele poate să aibă și dimensiuni mult mai mici
E (Evoluție) – o aluniță sau o pată care își modifică în timp forma, dimensiunea sau arată altfel decât celelalte sau apar zone mai înalte pe suprafața ei este suspectă.
Oricare dintre aceste modificări reprezintă un semnal de alarmă și trebuie urmate de vizita la medicul dermatolog, pentru un examen de specialiate.
Cum examinăm pielea?
Autoexaminarea pielii presupune analizarea cu ochiul liber a pielii pentru a observa alunițele, petele, modificările care sunt prezente pe pielea noastră. Durata unei autoexaminări nu este mai mare de 5-10 minute. Cancerul de piele nu doare și nu trebuie să așteptăm pentru a face această observare a pielii care ideal ar trebui să fie lunară.
- Începe cu fața! Uită-te în oglindă și examinează fața, nasul, gâtul și urechile. Vei avea nevoie de două oglinzi una pe perete și una în mână pentru a vedea partea din spate a urechilor și a gâtului.
- Examinează-ți toracele, sânii, ridică sânii și examinează și zona de dedesubtul lor. Ridică brațele și examinează axilele.
- Uită-te la mâini pe ambele fețe, între degete și la unghii.
- Examinează-ți coapsele, gambele și picioarele pe ambele părți. Uită-te între degete, pe tăpli și la unghii.
- Cu ajutorul oglinzii examinează-ți fesele, zona genitală și spatele.
- Pentru pielea capului dacă nu reușesti cu ajutorul unei oglinzi și un pieptene să expui pielea capului, solicită ajutorul unei rude.
Depistarea cancerului de piele începe cu tine! Dacă observi ceva care te îngrijorează nu exita să consulți medicul dermatolog. Fă o programare acum!
Controlul alunițelor trebuie făcut anual la medicul dermatolog, chiar și pentru persoanele care nu sunt în categoria de risc. Cancerul de piele este vizibil, trebuie doar să îl identificăm la timp pentru a beneficia de tratament și de o viață lungă.
Doamna Dr. Elena Crihan, medic primar Dermatovenerologie la policlinica Providența, oferă consultații în regim cu plată, dar și gratuit, în baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist.
Vă stăm cu drag la dispoziție pentru informații și programări:
📧 programari.policlinica@providentamedical.ro
📱 0729 292 897
☎️ 0232 215 940
💬 WhatsApp 0729 292 897