Ce știm despre sarcoidoză?

Doamna Doctor Adina Manuela Alexamedic specialist Pneumoftiziologie la Policlinica Providența, ne oferă informații despre sarcoidoză.

 

Ce este sarcoidoza?

Vorbim despre o boală sistemică, ce afectează mare parte din organismul nostru; se caracterizează prin prezența unor zone inflamatorii numite granuloame, cu localizare în special la nivel pulmonar, ganglionar pe piele dar și la nivel ocular.

Afecțiunea o putem regăsi la orice vârstă, dar în special la tinerii cu vârste între 20-40 ani.

 

De ce ne îmbolnăvim de sarcoidoză?

Cauza bolii este necunoscută; se presupune că inflamația care apare în organism este cauzată de un agresor necunoscut din aerul pe care îl inhalăm, aceasta nefiind o boală contagioasă.

 

Ce simptome avem?

Suferința pe care afecțiunea o declanșează poate afecta diverse organe sau pacientul poate fi asimptomatic.

Pulmonar  vom resimți sufocare și tuse, vom constata o creștere anormală în dimensiuni a ganglionilor, la nivelul pielii pot apărea noduli dureroși sau pete violacee; articulațiile în special ale membrelor devin dureroase și inflamate; ochii pot fi înlăcrimați și pacientul să manifeste scăderea acuității vizuale. De asemenea, poate resimți bătăi anormale ale inimii.

Medicul este cel care va stabili diagnosticul pozitiv de sarcoidoză, după efectuarea unui consult amanunțit clinico -paraclinic.

 

Cum ne tratăm?

În funcție de forma clinică pe care pacientul o dezvoltă, afecțiunea poate sau nu să aibă simptome. Acestea trebuie tratate, dacă pot periclita viața pacientului (afectarea cardiologică, oculară, neurologică) sau afecțiunea intră în remisiune într-un interval ce poate varia de la 6 luni la 2 ani.

Terapia de elecție este corticoterapia, existând însă și înlocuitori ai acesteia, dacă pacientul nu răspunde la tratament. Odata urmat tratamentul, modificările radiologice vor dispărea, simptomele se vor ameliora, durata de administrare fiind de minimum 1 an, perioadă în care pacientul va urma o dietă hiposodată în cazul corticoterapiei.

 

Cum ne protejăm dacă avem sarcoidoză?

-urmăm o dietă hiposodată (dacă urmăm tratament cortizonic)

-nu fumăm (funcția pulmonară se va agrava)

-evităm expunerea la radiațiile ultraviolete (induce creșterea calcemiei și a formării calculilor renali)

-efectuăm consult medical periodic pentru monitorizarea evoluției bolii.

 

Doamna Doctor Adina Manuela Alexamedic specialist Pneumoftiziologie la Policlinica Providența, oferă consultații în regim cu plată, dar și gratuit, în baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist.

Vă stăm cu drag la dispoziție pentru informații și programări:

📧 programari.policlinica@providentamedical.ro

📱 0729 292 897

☎️ 0232 215 940

💬 WhatsApp 0729 292 897