Doamna Dr. Dana Maria Cozma, medic specialist Gastroenterologie la policlinica Providența, ne oferă informații despre endoscopia digestivă superioară.
♦ Endoscopia digestivă superioară (EDS) denumită și eso-gastro-duodenoscopie sau gastroscopie este cea mai frecventă investigație realizată de către medicul gastroenterolog și reprezintă procedura care permite vizualizarea mucoasei de la nivelul esofagului, stomacului şi primei porţiuni a intestinului subţire (duodenul).
Această analiză permite așadar formularea diagnosticului și ajută la iniţierea tratamentului. EDS este cea mai bună metodă de a depista inflamaţia, ulcerul, tumorile sau alte leziuni la nivelul tubului digestiv superior. De asemenea, prin intermediul EDS se pot efectua proceduri terapeutice atunci când este cazul (ex. dilatări, tratamentul hemoragiilor, rezecție de polipi gastrici, montarea de gastrostome sau proteze esofagiene, etc).
♦ Investigația se realizează cu ajutorul endoscopului, care este un tub lung, subţire şi flexibil ce conţine la un capăt o mică cameră video şi o sursă de lumină. Imaginile de la nivelul tubului digestiv sunt preluate cu ajutorul camerei şi proiectate pe un monitor (ecran) unde sunt analizate de medic. De asemenea, ele pot fi înregistrate şi tipărite, iar interpretările sunt transmise sub forma unui protocol în cadrul scrisorii medicale date pacientului. În timpul endoscopiei, dacă există indicație, se pot lua biopsii (mici fragmente de mucoasă, aproximativ 2-4 mm) care vor fi studiate, ulterior, la microscop, de către medicul anatomopatolog; manevra nu este dureroasă și se execută cu ajutorul unei pense sterile, de unică folosință, introduse prin endoscop.
♦ Care sunt indicațiile acestei investigații?
Indicațiile endoscopiei digestive superioare pot fi :
A. Dictate de simptome sau semne:
-
Disfagia (dificultatea la înghițire), odinofagia și tulburările de deglutiție;
-
Simptome dispeptice (orice disconfort resimtit în etajul abdominal superior) care persistă, în pofida unui tratament de probă;
-
Simptome dispeptice asociate cu semne clasice de alarmă (scădere ponderală, anorexie, etc);
-
Simptomatologie de boală de reflux gastroesofagian (BRGE) - scopul este detectarea, gradarea esofagitei și depistarea modificărilor precoce neoplazice esofagiene; se poate depista și o hernie gastrică hiatală care să explice refluxul;
-
Durere toracică anterioară non-cardiacă;
-
Greața și vărsăturile persistente;
-
Hemoragia digestivă superioară (hematemeza- varsatura în ‘zaț de cafea’ sau melena- scaun negru, ca ‘păcura”)
-
Diaree cronică;
B. Dictate de nevoia de supraveghere sau depistare a malignității:
-
Ulcerul gastric (orice leziune gastrică ulcerativă trebuie considerată malignă până la proba contrarie);
-
Polipi gastrici;
-
Polipoze adenomatoase familiale;
-
Factori de risc pentru cancer gastric (anemie Biermer, stomac rezecat de peste 15 ani);
-
Esofag Barrett (leziune premalignă) și alți factori de risc pentru cancer esofagian (antecedente de cancer bronhopulmonar sau în sfera ORL, stenoze postcaustice vechi, achalazie);
-
Hemoragii gastrointestinale oculte (în absența evidențierii de leziuni la colonoscopie);
C. Dictate de nevoia de prelevare a unei biopsii:
-
Biopsia de intestin subțire (sindroame de malabsorbție intestinală);
-
Prezența oricărei anomalii suspecte evidențiată la examenul radiologic;
D. Dictata de nevoia de depistare a varicelor esofagiene (în ciroza hepatică), a leziunilor induse de ingestia de substanțe caustice.
♦ De asemenea EDS poate avea indicații terapeutice cum ar fi: hemoragia digestivă superioară (eradicarea varicelor esofagiene, tratamentul ulcerului gastroduodenal hemoragic, al leziunilor de angiodisplazie, etc), extragerea de corpi străini, dilatarea stricturilor benigne, tratamentul paleativ al stenozelor maligne, tratamentul BRGE, polipectomia gastrică, gastrostomia percutana endoscopică, etc.
♦ EDS este o analiză simplă, cu riscuri minime dacă nu se fac proceduri terapeutice (rezecţie de polipi, oprire de hemoragie etc.) Contraindicațiile sunt puține și în general complicațiile endoscopiei digestive superioare diagnostice sunt rare.
♦ Ce pregătire este necesară în vederea realizării unei EDS?
În principiu, pacienții ajung într-un serviciu de endoscopie la indicația medicului gastroenterolog sau la indicația unui alt serviciu sau a medicului de familie.
♦ Efectuarea EDS este posibilă numai după evaluarea pacientului și obținerii consimțământului informat, pregătirea bolnavului, a endoscopului și endsocopistului.
Pregătirea pacientului constă obișnuit în post de 6-8 ore înaintea procedurii. În anumite condiții speciale (stenoza pilorică, achalazie, stenoză esofagiană, etc) se poate recomanda perioade mai lungi de post.
Vă stăm la dispoziție pentru informații și programări:
📧 programari.policlinica@providentamedical.ro
📱 0729 292 897
☎️ 0232 215 940
💬 WhatsApp 0729 292 897