Ce este chistul epidermoid?

Doamna Dr. Juncu Maria Iuliana, medic specialist Chirurgie generală la Fundația Medicală Providența, ne oferă informații despre chistul epidermoid.

∇ Chistul epidermoid cunoscut și sub denumirea de chist sebaceu este un nodul benign, încapsulat, subepidermal umplut cu Keratina (substanța albicioasă de consistența branzei). 

∇ Cel mai des este localizat pe față, gât și trunchi, însă pot apărea în orice zonă a corpului. Chisturile sebacee pot crește lent, chiar în decurs de ani.


∇ Un chist sebaceu are dimensiuni cuprinse între 0.5 și câțiva centimetri, este ferm la palpare și de cele mai multe ori se observă un punct negru central la nivel tegumentar. Este de obicei nedureros, dar este inestetic și inconfortabil. Poate provoca durere la atingere, roșeață, caldură locală în momentul în care se infectează sau este localizat într-o zonă sensibilă.


∇ Cel mai des apar în a patra decadă a vieții cu o frecvență mai mare la barbați.


∇ Cel mai eficient tratament al chistului sebaceu este excizia chirurgicală completă a chistului cu peretele acestuia intact.  Este o interventie chirurgicala simplă, care poate fi efectuată în cabinetul de chirurgie generală cu anestezie locală.