Ce este acneea şi cum o tratăm corect?

"Ce este acneea?

Acneea este o boală inflamatorie a foliculului pilosebaceu, nu este o infecţie şi nu este determinată de Stafilococ. În nici un caz nu este determinată de igiena precară. Leziunile cele mai întâlnite sunt reprezentate de comedoane (puncte albe sau negre), papule, pustule şi noduli, localizate cel mai frecvent pe zonele seboreice (faţă şi trunchi).

Chiar dacă este o afecţiune autolimitativă, cu un prognostic bun, această boală cauzează un prejudiciu estetic deloc de neglijat, nu doar prin leziunile de acnee cât şi prin cicatricile reziduale postinflamatorii. La acestea se adaugă handicapul psihic şi social, deloc de neglijat, întrucât afectează cel mai adesea adulţii tineri, aflaţi la vârsta marilor schimbări fizice, emoţionale şi sociale.

Cum se tratează acneea?

Aceste motive fac obligatorie diagnosticarea precoce şi instituirea unui tratament adecvat sub stricta supraveghere a medicului dermatolog.

Abordarea terapeutică presupune respectarea unui anumit algoritm din care nu lipseşte, în primul rând, tratamentul convenţional, dermatologic, la care se asociază tratamentul dermato-cosmetic cu rol adjuvant. De aceea nu este suficient sa ne cumpărăm din farmacie produse dermato-cosmetice, întradevar indicate în acnee, întrucât acestea devin eficiente doar concomitent cu terapii topice şi/sau sistemice specifice acneei, care sunt recomandate de medic, luând în calcul forma acneei, vârsta, sexul pacientului.

 În funcţie de severitatea acneei se recurge la tratament topic (diverse creme, geluri cu proprietăţi antibiotice, comedolitice, antiinflamatorii) sau sistemic (administrarea de antibiotice, retinoizi, tratament hormonal). Formele uşoare sau moderate beneficiază, ca primă opţiune de tratament topic.

Tratamentul trebuie etapizat şi în funcţie de răspuns acesta se ajustează, ajungând la un moment dat să se folosească doar produse dermato-cosmetice de întreţinere pentru a preveni recăderile.

Acneea necesită o abordare adecvată de la debutul primelor leziuni, utilizând mijloace ţintite împotriva factorilor determinanţi şi a expresiei lor clinice.

Pacienţii trebuie să înţeleagă că deşi cele mai multe cazuri sunt vindecabile cu tratamentele existente, terapia necesită timp şi e posibil ca în primele săptămâni de tratament leziunile de acnee să se agraveze.

Sfaturi de îngrijire:

- Curăţarea tenului în fiecare dimineaţă şi seara cu produse specifice (de preferat gel sau spumă de curăţare, nu doar demachiant);

- Aplicarea tratamentului convenţional dermatologic (cremă sau gel, dimineaţa şi/sau seara);

- Aplicarea unei creme hidratante speciale pentru tenul acneic  peste  crema medicament (pentru a contracara efectele adverse, de „uscăciune”, determinate de tratamentul medicamentos);

- Utilizarea unei creme cu factor de protecţie solară dimineaţa (o parte din tratamentele antiacneice topice sau orale sunt fotosensibilizante);

- Utilizarea unei gel exfoliant pentru faţă de 2 ori pe săptămână (pentru îndepărtarea celulelor moarte şi pentru a deschide blând pustulele – leziunile cu puroi, fără a le traumatiza cu unghiile).

De multe ori însă alegerea tratamentului optim rămâne dificilă datorită variabilităţii individuale a pacienţilor, atât din punct de vedere al aspectului clinic al bolii, cât şi ca răspuns la tratament.

Prezentarea la medic – esenţială!

În prezent, dermatologia modernă reuşeşte să ţină sub control această afecţiune, dar important este să ne prezentăm din timp la medic, fără a lăsă ca acneea să se agraveze, încercând remedii „din auzite”. Utilizarea produselor de îngrijire inadecvate poate agrava sau chiar cauza acneea, iar absenţa tratamentului nu face decât să favorizeze apariţia cicatricilor şi să accentueze starea de indispoziţie a pacientului."

Dr. Elena Crihan, medic specialist Dermato-venerologie în cadrul Policlinicii Providența.

Programări la dr. Elena Crihan, medic specialist Dermato-venerologie în cadrul Policlinicii Providenţa, se pot realiza la numerele de telefon: 0232/215 940 şi 0729 292 897 sau la sediul Policlinicii Providenţa din Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 10, Bl. B1, Parter, lângă Mitropolie.