Artroza, cea mai frecventă boală reumatică

Aproximativ 10% din populația de peste 60 de ani este afectată de boala artrozică. Incidenţa artrozei crește odată cu vârsta și este mai mare la persoanele de sex feminin.

Maria M. a aflat, în urmă cu 4 ani, că suferă de o boală artrozică. Doamna Maria spune că a ajuns la medic din cauza durerilor. ”Îmi simțeam mâinile și picioarele grele, îmi amorțeau și nu mai puteam să stau așa. Am și ridicat multe greutăți de-a lungul vieții, așa a fost natura serviciului, iar acum se cunoaște. De când am început tratamentul, însă, mă simt mult mai bine. Vin o dată la 6 luni la spital și pot să spun că este o diferență, acum nu-mi mai amorțesc așa mult picioarele, pot să merg mai bine ”, a povestit doamna Maria Machedon, pacientă a Spitalului "Providența".

Despre cauzele bolii artrozice și despre felul în care poate fi tratată această afecțiune ne oferă detalii, prin articolul de mai jos, dr. Irina Cațarschi, medic primar Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie în cadrul Spitalului "Providența".

CE ESTE BOALA ARTROZICĂ?

Boala artrozică reprezintă cea mai frecventă suferinţă reumatică, aproximativ 10% din populația de peste 60 de ani fiind afectată în acest fel. Incidenţa artrozei crește odată cu vârsta și este mai mare la persoanele de sex feminin.

Boala artrozică se caracterizează prin deteriorarea cartilajului articular și creşterea activităţii osului subcondral.

Apariția bolii artrozice poate fi atribuită mai multor factori precum: predispoziţia genetică, vârsta, stresul mecanic (prin anomalii de statică si mecanică articulară, intervenţii chirugicale din sfera ortopedică), boli metabolice precum diabetul zaharat, guta sau obezitatea, boli inflamatorii articulare ce determină leziuni la nivelul cartilajului articular.

Indiferent de cauze şi modalitatea de apariţie a bolii, proprietățile mecanice ale cartilajului articular se modifică, se alterează biochimic și determină, în acest fel, diminuarea acţiunii de amortizare a solicitărilor mecanice la care este supus osul subcondral. Acest lucru apare în ariile supuse solicitărilor, cu consecinţe asupra osului subcondral care va evolua către un proces de condensare sau scleroză.

CUM SE MANIFESTĂ?

Durerea articulară este principalul simptom. Apare de obicei după eforul fizic şi se ameliorează prin repaus articular. În condiţiile unei progresii a bolii, durerea nu mai dispare nici în repaus.

Redoarea articulară, adică dificultatea de a realiza mișcarea, apare, de obicei, după repaus prelungit si dispare, în general, după 10 minute de mişcare.

Limitarea mişcărilor articulare

În articulaţiile afectate de procesul artrozic se observă o tendinţă de reducere a amplitudinii mişcărilor.

Limitarea mişcărilor articulare din artroze se instalează progresiv. Sunt afectate în general anumite mişcări şi numai în cazurile grave evoluează până la blocarea completă articulară.

Deformările articulare

Articulația afectată poate avea un aspect modificat în raport cu procesele distructive. La nivelul capetelor articulare pot apărea proeminențe ce poartă denumirea de osteofite. Totodată, segmentele scheletale pot fi dezaxate, rezultând deformări caracteristice care justifică denumirea de „artroză deformantă” .

Alte semne

Degenerarea cartilajului articular poate fi relevată de apariţia zgomotelor articulare (cracmentelor, crepitaţii sau alte zgomote) ce se pot auzi la mobilizarea articulaţiei.

Un alt semn este instabilitatea, determinată în mod special de atrofierea mușchilor.

De asemenea, artoza este sugerată și de tumefacţia ţesuturilor periarticulare şi frecvent de prezenţa unui revărsat articular (hidartroza).

Dacă inflamația este deosebit de pronunţată la nivelul articulaţiei se poate observa şi creşterea temperaturii locale (calor).

LOCALIZAREA LEZIUNILOR:

  • COLOANA VERTEBRALĂ (spondiloză sau spondilartroză)
  • GENUNCHII (modificări degenerative ale cartilajului rotulei; în cazul unei imobilizări îndelungate apare și atrofia musculară);
  • ŞOLDUL (coxartroza este mai des întâlnită la bărbaţi, durerea apare mai ales la mers și poate iradia în regiuni vecine precum creasta iliacă, fesa sau chiar genunchi);
  •  MÂNA (pot fi afectate mai multe tipuri de articulații, cu apariţia nodulilor Heberden sau a nodulilor Bouchard; procesul poate fi însoțit de inflamație);
  • PICIORUL;
  • COTUL, UMERII (mai rar afectate).

CUM DIAGNOSTICĂM?

Examenul radiologic al articulaţiei afectate reprezintă cea mai simplă modalitate de diagnostic.

CUM TRATĂM?

Scopul tratamenului constă în ameliorarea durerii, creşterea mobilităţii articulaţiilor suferinde şi împiedicarea evoluţiei bolii.

Principalele recomandări constau în controlul greutăţii pentru îndepărtarea solicitării articulare, schimbarea locului de muncă atunci când sunt solicitate excesiv articulaţiile afectate, evitarea stresului mecanic, modificarea stilului de viaţă.

Tratamentul medicamentos este variat și se recomandă de către medicul specialist.

Tratamentul balneo-fizical-kinetic cuprinde aplicarea diferitelor proceduri de balneoterapie (baie de plante, duş subacval), electroterapie (curenţi de înaltă, medie şi mica frecvenţă) şi kinetoterapie cu rol antalgic, decontracturant, de prevenţie a posturilor vicioase articulare, de prevenire a apariţiei atrofiilor musculare şi de creştere a calităţii vieţii pacienţilor. Exerciţiile fizice precum cele izometrice au rolul de a creşte mobilitatea articulară şi de a creşte tonusul musculaturii ce susţine articulaţiile afectate.

Tratamentul chirurgical este indicat în cazurile de boală avansată ce determină invaliditate sau durere cronică severă.

Spitalul "Providența" vine în întâmpinarea pacienților cu afecțiuni artrozice prin baza de tratament modată ultramodern și asigură Fizioterapie (Magnetodiaflux, Lampă Solux cu raze infraroșii, Drenaj Limfatic, Terapie cu unde scurte, Terapie cu ultrasunete, Terapie cu laser, Curenți de medie, joasă și înaltă frecvență), Hidroterapie (Băi Galvanice, Duș subacval), Masaj și Kinetoterapie (Bicicletă, Scaun multifuncţional, Roată mobilizare umăr, Stepper, Ergo board – panou pentru reeducarea mâinii, Scripete, Gantere, Saci cu nisip, Mingi medicinale).

Programări la dr. Irina Cațarschi, medic primar Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie în cadrul Spitalului "Providența", se pot realiza la numerele de telefon: 0232/241.271 şi 0730.230.030 sau la sediul Spitalului "Providenţa" din şoseaua Nicolina, nr. 115 (cartierul CUG, acces prin parcarea AGORA).