În apropierea sărbătorilor de iarnă, în cadrul Programului Naţional „Sănătate pentru sate“, în data de 16.12.2015, Fundaţia Medicală Providenţa, cu sprijinul echipei medicale din Policlinica şi Spitalul Providenţa, a organizat o caravană medicală în teritoriu, la Mănăstirea Bistriţa, pentru 26 de beneficiari din parohiile Plopuşor şi Bistriţa din Protopopiatul Piatra-Neamţ. Această acţiune a fost posibilă prin colaborarea cu preoţii parohi, Pr. Robert Gavriloaie şi Pr. Gabriel Pintilie, care au identificat persoanele ce au nevoie de ajutor specializat şi fără posibilităţi materiale şi au asigurat cu sprijinul Mănăstirii Bistriţa, locaţia necesară desfăşurării actului medical în condiţii optime.
La această activitate au participat trei medici voluntari – Dr. Eugen Neculai Gazzi, medic specialist Medicină Internă, Dr. Marcu Cristina Roxana, medic specialist medicină internă şi dr. Pârciu Simona, medic specialist Gastroenterologie, trei asistenţi medicali – Hariga Ionuţ, Scânteie Dănuţ şi Cojocariu Lăcrămioara, precum şi asistentul social al fundaţiei – Chirvasă Nicoleta-Cristina. În prealabil, cu câteva zile înainte, au fost recoltate analize de laborator, pentru a avea informaţii cât mai complete asupra stării de sănătate, pentru o evaluare cât mai corectă, în vederea stabilirii unui tratament corespunzător fiecărui beneficiar.
Scopul a fost acelaşi pentru toţi membrii echipei, care au fost toţi voluntari in această acțiune a Fundației Medicale Providența, și anume, acela de a oferi consultaţii medicale şi analize unor persoane fără venit sau cu pensii mici, a căror situaţii sociale nu le permit deplasarea în oraş la un spital sau la diverse cabinete medicale.
Fiecare pacient a beneficiat, deci de un pachet complet de servicii medicale, format din consultaţie de specialitate, analize medicale, electrocardiogramă, ecografie generală şi măsurarea tensiunii arteriale.
Medicii au întâlnit diverse patologii și au făcut referiri către alte specialități, au prescris rețete și scrisori medicale către medicii de familie, pentru ca pacientul să aibă o urmărire şi un tratament medical corespunzător în urma consultațiilor.
,, A fost o experiență frumoasă, am simţit permanent ajutorul Domnului în lucrarea noastră. Am întâlnit oameni cu probleme neglijate sau necunoscute, care necesită investigații suplimentare și tratament adecvat. Este important acest prim pas, care este un semnal de alarmă pentru a nu uita de sănătatea noastră.”, a declarat Dr. Marcu Cristina Roxana, medic specialist medicină internă, la Spitalul Providența.
,,Nu e prima dată când am mers într-o caravană, însă mereu o fac cu mare drag, știind că acești oameni ne așteaptă ca pe un ajutor de sus, de la Dumnezeu. Am observat că majoritatea dintre ei sunt persoane fără venit, fără vreo şansă de a lucra, sau cu pensii mici, de CAP. Sunt persoane singure, care au nevoie de ajutor pe toate planurile, sănătatea fiind în general neglijată, datorită imposibilităților financiare.”, a declarat Chirvasă Nicoleta-Cristina, asistent social în cadrul Fundației Medicale Providența.
Rezultatul a fost unul îmbucurător, aducând o rază de speranță pe chipul oamenilor, care n-au mai vizitat un medic de foarte mult timp, dar care au probleme reale de sănătate. Recunoștința lor s-a arătat în zâmbetul cald și dorința de a reveni și cu alte specialități în zonă.
Fundația Medicală Providența urmărește sprijinul persoanelor fără posibilități financiare, dar cu probleme reale de sănătate, oferindu-le gratuit investigații medicale în cele două unități spitalicești, în urma întocmirii unui dosar social.
În acest an Fundaţia Medicală Providenţa a organizat cinci caravane medicale pe teritoriul Arhiepiscopiei Iaşilor, venind în ajutorul a 135 debeneficari, iar la sediul ei din Iaşi, 565 de persoane au fost sprijinite cu servicii medicale gratuite.
Cu o echipă de suflet, cu medici, asistenţi şi psihologi voluntari, Fundaţia Medicală Providenţa răspunde chemării Mântuitorului Hristos de a ajuta pe cel bolnav, cu încredinţarea că medicul tratează şi Dumnezeu vindecă.
Etichete