Boala cronică de rinichi

♦ Având în vedere multitudinea de pacienți care se adresează în instituția noastră pentru consult de nefrologie, Dna. Dr. Mihaela-Dora Donciu, medic specialist nefrologie, asistent universitar la UMF ,,Grigore T. Popa dorește să facă câteva precizări importante pentru toți pacienții.

♦,,Boala cronică de rinichi este o entitate patologică extrem de complexă, iar cauzele de la care o persoană poate dezvolta afectare renală cronică, sunt, de asemenea, extrem de variate: factori genetici, boli autoimune și sistemice, patologie metabolică și cardiovasculară, ultimele două afecțiuni fiind, de altfel, printre cele mai frecvent încriminate, determinând nefropatie diabetică, nefropatie hipertensivă, nefropatie ischemică, etc.

Ce înseamnă de fapt acest diagnostic de boală cronică de rinichi? Înseamnă că, din diferite cauze, rinichii nu mai funcționează la capacitatea lor maximă, acest lucru conducând, într-o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp, în funcție de etiologie, la imposibilitatea eliminării urinare adecvate a toxinelor acumulate de organism.

♦ Boala cronică de rinichi se clasifică în 5 stadii, care se stabilesc în funcție de o formulă care utilizează creatinina serică, vârsta și sexul, dar și în funcție de alterări structurale renale (cum ar fi, de exemplu, dimensiunea rinichilor) și analizele urinare.

♦Diagnosticul de boală cronică de rinichi implică pentru pacienți:

- respectarea calendarului programărilor la medicul nefrolog pe parcursul anului;

- respectarea tratamentului și regimului igieno-dietetic recomandat;

- pentru pacienții cu afecțiuni cardio-metabolice implică o mai mare responsabilitate în ceea ce privește obținerea unui control optim al valorilor glicemice și ale profilului lipidic, modificarea stilului de viață, a dietei, întreruperea fumatului și consumului de alcool, respectarea medicației recomandate și menținerea tensiunii arteriale în limitele țintelor recomandate;

- evitarea medicamentelor nefro-toxice;

- informarea celorlalți medici curanți de alte specialități despre diagnosticul nefrologic primit, prezentându-le scrisoare medicală emisă de acesta;

♦ În marea majoritate a cazurilor, boala cronică de rinichi nu este tratată printr-un tratament patogenic țintit, ci printr-un tratament nespecific, de control al tuturor factorilor de risc de progresie a bolii, cei descriși mai sus.

♦ În plus, este important, pentru orice nou pacient care se află la prima consultație nefrologică să vină cu dosarul medical – analize de sânge și urină din trecut, diverse investigații posibil efectuate anterior, scrisorile medicale de la alte specialități, sau externări din spital, și o listă cu medicația cronică de la domiciliu, cu denumire și doze.

♦ Idealul pentru orice medic nefrolog este ca pacienții săi cu boală cronică de rinichi să prezinte o evoluție a bolii cât mai lentă, astfel încât necesitatea inițierii tratamentului de substituție a funcției renale să apară cât mai tardiv, sau chiar deloc.”

Vă stăm la dispoziție pentru informații și programări:

📧 programari.policlinica@providentamedical.ro

📱 0729 292 897

☎️ 0232 215 940

💬 WhatsApp 0729 292 897