Doamna Dr. Rusu Lavinia Andreea, medic specialist Pediatrie la policlinica Providența, ne oferă informații despre antitermicele naturale.
Atunci când apare febra la copii, în special când sunt foarte mici, majoritatea părinților se sperie și fac eforturi pentru a o scădea. Pentru început, însă, e important de ştiut că febra în sine nu este o boală, ci un simptom că organismul copilului se luptă cu ceva: o boală, o infecție, un virus, o bacterie, o durere, o emoție dificilă etc. Cu alte cuvinte, scăderea febrei nu înseamnă în mod automat și dispariția cauzei care a declanșat febra.
Ȋn caz de necesitate, cele mai eficiente și cele mai la îndemână sunt medicamentele antitermice. Printre cele mai cunoscute sunt siropurile Nurofen (Ibuprofen) și Panadol Baby ( Paracetamol), care, însă, se găsesc foarte greu în farmacii în această perioadă din cauza cererii ridicate la nivel mondial.
Metode alternative de scădere a febrei
1. Împachetările
Copilul este înfășurat într-un prosop umezit cu apă călduță. Temperatura corpului va scădea pe măsură ce prosopul se încălzește. Atenție, apa în care este înmuiat prosopul nu trebuie să fie rece, ci călduță, fiind sub temperatura corpului, însă fără să-i provoace copilului un disconfort puternic. Se repetă procedura de câte ori este necesar până când febra scade.
2. Baia în apă călduță
Este suficient ca temperatura apei să fie cu 2 grade mai mică decât temperatura corpului. Treptat, se poate scădea temperatura apei până la 36 de grade. Metoda băiței poate fi eficientă deoarece, în paralel, părinţii se pot juca cu cel mic cu jucăriile de baie, astfel încât procesul să fie plăcut pentru el.
3. Dușul în apă călduță
De multe ori, când copilul este mic sau foarte mic, cea mai rapidă și eficientă modalitate de a-i reduce febra este dușul cu apă călduță, ţinut în braţe, cu câteva grade mai rece decât temperatura corpului lui. Astfel, simțindu-se confortabil datorită contactului piele pe piele, copilul va suporta mai ușor disconfortul termic și va sta mai liniștit în timpul procedurii.
4. Hidratarea
Transpirația este unul dintre mecanismele folosite de corp pentru reducerea temperaturii. Este esențial să i se ofere copilului să consume suficiente lichide atunci când are febră. În general, dacă bea câteva guri de apă, ceai sau suc natural la fiecare 5-10 minute, va preveni deshidratarea.
5. Haine lejere
Atunci când copilul are febră mare, nu este cazul să fie înfofolit în haine groase sau pături, deoarece efectul ar putea fi exact invers: creșterea și mai mare a temperaturii corpului și împiedicarea eliminării căldurii. De aceea, copilul trebuie îmbracat în haine lejere şi schimbate hainele de fiecare dată când transpiră.
6. Comprese umede
Compresele umede aplicate la extremitățile corpului: pe frunte, pe glezne sau pe încheieturi pot ajuta la scăderea febrei mari. Compresele trebuie înmuiate în apă călduță, mai rece decât temperatura corpului.
7. Temperatura din cameră
Se recomandă ca temperatura din cameră să nu depășească 22-23 de grade Celsius, asigurându-se, astfel, un confort termic pentru copilul care are corpul supraîncălzit de febră și permițându-i să-și reducă temperatura.
10. Ceaiurile de plante
Ceaiurile sunt recomandate de către toți terapeuții în caz de răceală și gripă. Însă, nu toate ceaiurile sunt potrivite pentru copii, fiind important de administrat numai la vârste adecvate.
Ceaiuri cu proprietăți de reducere a febrei potrivite pentru a fi consumate de copii:
- Ceai de măceșe
- Ceai de cătină
- Ceai de fructe de pădure (mure, afine, zmeură)
- Ceai de lămâie
- Ceai de mușețel
- Ceai de salvie
- Ceai de flori de soc
11. Alimente ce ajută la scăderea febrei
De multe ori, copilul care are febră mare nu are poftă de mâncare. Dacă, însă, cel mic dorește să mănânce, este important să i se ofere alimente care să-l ajute la reducerea febrei.
Printre alimentele recomandate în stările febrile se numără:
- Supa de pui
- Supa de legume
- Fructe proaspete, în special citrice și fructe de pădure
- Alimente care se digeră ușor (terciuri de cereale, iaurt, ouă fierte etc.)
- Alimente bogate în probiotice (iaurt, lapte bătut, brânza nepasteurizată de vacă etc.)
La final, reamintim faptul că este important ca părintele să țină legătura cu medicul pediatru care cunoaște copilul pentru un tratament adecvat. Iar în cazul în care simptomele se acutizează sau febra nu scade în ciuda antitermicelor administrate sau a acestor metode alternative, de mers de urgență cu copilul la spital, pentru un consult la camera de gardă.
Doamna Dr. Rusu Lavinia, medic specialist Pediatrie la policlinica Providența, oferă consultații, de luni până vineri, în regim cu plată, dar și gratuit, în baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist.
Vă stăm la dispoziție pentru informații și programări:
📧 programari.policlinica@providentamedical.ro
📱 0729 292 897
☎️ 0232 215 940
💬 WhatsApp 0729 292 897
Foto credit: Pixabay